Решение № 29 от 7.05.2009 г. на ВКС по т. д. № 535/2008 г.
ВКСII търговско отделение07.05.2009 г.докладчик Ваня Алексиева
Диспозитив
ОТМЕНЯВА въззивното решение на Софийски градски съд от 23.05.2008 г., постановено по гр.д. № 3276/2007 г. ОСЪЖДА "Д" А., гр. С.да заплати на З. "Д" сумите: 1149 лв. (хиляда сто четиридесет и девет лева), произтичаща от изплатено застрахователно обезщетение по застраховка "автокаско" на "Д" А., за причинени от настъпило на 26.05.2005 г., по вина на водача К. Л. Г. ПТП имуществени вреди, 195.32 лв. (сто деветдесет и пет лева и тридесет и две стотинки), обезщетение за забава за периода 28.07.2005 г.-18.12.2006 г. и 559.12 лв., деловодни разноски по делото за всички инстанции, вкл. 300 лв. (триста лева) юрисконсултско възнаграждение. ОТХВЪРЛЯ като неоснователен предявения от З. "Д", със седалище гр. С. срещу "Д" А., гр. С. иск за заплащане на обезщетение за забава за разликата над сумата 195.32 лв. (сто деветдесет и пет лева и тридесет и две стотинки) до пълния заявен размер от 215 лв. (двеста и петнадесет лева), за периода 22.06.2005 г.-28.07.2005 г. РЕШЕНИЕТО не подлежи на обжалване.
Мотиви
Решение № 29 от 7.05.2009 г. на ВКС по т. д. № 535/2008 г., II т. о., ТК, докладчик съдията Ваня Алексиева Производството е по чл. 290 и сл. ГПК. Образувано е по касационната жалба на З. "Д" гр. С. против въззивното решение на Софийски градски съд от 23.05.2008 г., постановено по гр.д. № 3276/2007 г., с което е оставено в сила решението на Софийски районен съд от 30.07.2007 г. по т. д. № 28009/2006 г. и са отхвърлени като неоснователни предявените от касатора срещу "Д" А., гр. С. обективно кумулативно съединени искове - по чл. 402 ТЗ (отм.) във вр. с чл. 407 ТЗ (отм.) за сумата 1149 лв. и по чл. 86 ЗЗД за заплащане на обезщетение за забава от 215 лв. за периода 22.06.2005 г.-18.12.2006 г. С касационната жалба е въведено оплакване за неправилност на обжалваното решение по съображения за допуснато нарушение на материалния закон - чл. 293, ал. 3 ТЗ и чл. 305 ТЗ, поради което се иска отмяната му. Касационното обжалване на съдебния акт, предмет на подадената касационна жалба е допуснато с определение № 75 от 11.11.2008 г. на ВКС на второ отделение, търговска колегия на осн. чл. 280, ал. 1, т. 1 и т. 2 ГПК. Прието е, че по съществените материалноправни въпроси - извършено от застрахователя плащане на застрахователното обезщетение явява ли се предпоставка за субругиране на последния в правата на застрахования срещу застрахователя на гражданската отговорност на деликвента и достатъчно ли е за да се приеме за осъществено безкасовото плащане наличието на издадено от длъжника платежно нареждане за превеждане на суми по сметката на кредитора, въззивният съд се е произнесъл в противоречие с постоянната практика на ВКС, като същевременно по отношение на последните е противоречива и практиката на отделните съдилища, за както илюстрация е приложеното с касационната жалба решение на СГС от 7.05.2007 г. по гр.д. № 3084/2006 г. Ответната по касационната жалба страна чрез своя процесуален представител е възразила по основателността на касационната жалба. Настоящият състав на ВКС, второ отделение, търговска колегия, като взе предвид доводите на страните във вр. с инвокираните оплаквания, съобразно данните по делото и правомощията си по чл. 293 ГПК, намира: Разгледана по същество касационната жалба е основателна. За да отхвърли предявения иск с правно основание чл. 402, ал. 1 ТЗ (отм.) във вр. с чл. 407 ТЗ (отм.), въззивният съд е счел, че в случая предпоставките на закона, обуславящи правото на застрахователя да се суброгира в правата на удовлетворените от него чрез застрахователното обезщетение лица спрямо причинителя на щетата, респ. спрямо застрахователя на гражданската му отговорност, отсъстват. Изложените в тази насока съображения на въззивната инстанция са основани върху констатациите и за липса на валидно застрахователно правоотношение по застраховка "автокаско" между ищцовото А. и собственика на увредения от настъпилото ПТП товарен автомобил "М" с ДК№ ***** - "Д" А. по време на застрахователното събитие и за липса на извършено от застрахователя по тази имуществената застраховка плащане на застрахователното обезщетение по см. на чл. 305 ТЗ. Решението е неправилно. По делото е безспорно, че на 26.05.2005 г. в гр. П., на 169 км на път II-37 по вина на водача - собственик на лек автомобил "П"309 с ДК № Р* е настъпило ПТП, в резултат на което са нанесени редица повреди на товарен автомобил "Мерцедес-2540 А., с ДК№ С* собственост на "Д" А., изразяващи се в деформация на корпуса на автомобила и възлизащи общо на сумата 1134 лв. Не е съществувал спор в процеса и относно наличието на валидно застрахователно правоотношение по застраховка"гражданска отговорност" между виновния за настъпилото ПТП водач на л.а. "Пежо-309" К. Л. Г. и ответника "Д" АД. Следователно основният спорен въпрос по делото е относно наличието на валидно сключена с ищеца застраховка "автокаско" за процесния товарен автомобил, собственост на "Д" А., увреден в резултат на настъпилото ПТП и надлежно осъществено от застрахователя с издаденото от него платежно нареждане плащане на застрахователно обезщетение на застрахования. Необосновано СГС, позовавайки се на липсата на индивидуализация на отделните МПС, собственост на ТД "Д" А. в приложената към делото застрахователна полица № 036392/28.12.2004 г., в която е обективирана сключената между последния и ищеца имуществена застраховка "автокаско", е отрекъл наличието на валидно възникнало помежду им застрахователно правоотношение. Обстоятелството, че освен общият посочен в застрахователния договор брой застраховани МПС, собственост на "Д" А., съконтрахентите са индивидуализирали последните в допълнително съставен на 8.01.2005 г. опис, подписан от застрахователя и определен като неразделна част от сключената имуществена застраховка за риска им "автокаско", е достатъчно, предвид съдържанието на подаденото от застрахованото лице уведомление за образуване на щета на МПС от 1.06.2005 г., за да се приеме, че изискуемата се от закона - чл. 381 ТЗ (отм.) писмена форма с въведените задължителни реквизити е спазена и застрахователното правоотношение - един от елементите от фактическия състав на чл. 402, ал. 1 ТЗ (отм.) е възникнало валидно. Аргумент в подкрепа на изразеното разбиране са както общите правила на чл. 9 и чл. 20а от ЗЗД отнасящи се до двустранните договори, правно важими и за застрахователния договор, доколкото друго не произтича от специалните разпоредби на закона, така и законовото правило на чл. 293, ал. 3 ТЗ (отм.) и като не е съобразил горното въззивният съд неправилно е приложил материалния закон. Следователно доколкото констатациите в протокол за ПТП № 662613/ 26.05.2005 г. на РПУ ПП гр. П. относно механизма на същото не само не са оборени в хода на делото, но са потвърдени от доказателствения материал, събран в процеса, то настъпилото застрахователното събитие е обвързало застрахователя да изплати на собственика на увредения товарен автомобил застрахователно обезщетение по риска "автокаско" в необходимия да замести имотната му загуба размер, определена с ликвидационния акт на сумата 1149 лв., а в заключението на в.л. по допуснатата и изслушана автотехническа експертиза, възприета от решаващия съд, съобразно процесуалното правило на чл. 202 ГПК в размер на 1134 лв. Ето защо фактът, че с 2 бр. авизо по платежно нареждане за щета № 4201201050069/1.06.2005 г., първото с дата 22.06.2005 г., а второто от 6.07.2005 г., неоспорени в процеса, ищцовото застрахователно дружество е превело безкасово на "Д" А., гр. Д. изцяло сумата 1149 лв., при безспорно установената за настъпилото ПТП вина на водача на л. а. "ПЕЖО- 309" с ДК№ Р* К. Л. Г., гражданската отговорност на който е покрита от сключената с ответника имуществена застраховка "гражданска отговорност", обосновава правен извод, че предпоставките на чл. 402 ТЗ (отм.) в случая са осъществени и касаторът е могъл успешно да се суброгира в правата на застрахования и да упражни регресното си право да иска платеното от него по реда на чл. 407 ТЗ. В тази вр. следва да бъде споделено като правилно изразеното от СГС в приложеното с касационната жалба решение от 7.05.2007 г. по гр.д. № 3084/2006 г., разбиране, че издаденото платежно нареждане от застрахователя е достатъчно, за да удостовери предприетото от последния плащане и то не е в противоречие със законовото правило на чл. 305 ТЗ. Обстоятелството, че завършване на плащането по см. на цитираната правна норма, означава, че сумата по плащането е станало част от имуществото на нейния притежател, само по себе си, при отсъствие на направено от кредитора възражение за получаването и дадената от закона легалната дефиниция на понятието" преводното нареждане" (чл. 3 от Закона за паричните преводи, електронните платежни инструменти и платежните системи), не е основание да се отрече в случая изпълнението на основното задължение на ищеца, като застраховател - плащане на застрахователното обезщетение при настъпване на застрахователното събитие, в каквато насока са неправилните съждения на въззивния съд. С оглед горното исковата претенция, основана на чл. 407 ТЗ (отм.), във вр. с чл. 402 ТЗ (отм.) следва да бъде уважена изцяло. С оглед изхода на спора по главния иск, основателен се явява и акцесорният иск по чл. 86, ал. 1 ЗЗД за заплащане на обезщетение за забава, но до размера на сумата 49.65 лв., изчислена по заключението на изслушаната съдебно-счетоводна експертиза, за периода от крайната дата на определения в отправената до ответника покана за плащане срок - 28.07.2005 г. до датата на исковата молба - 18.12.2006 г. В останалата част за разликата от 49.65 лв. до пълния размер на исковата сума от 215 лв., предявеният иск по чл. 86, ал. 1 ЗЗД следва да бъде отхвърлен. Водим от горното и на осн. чл. 293 ГПК, настоящият състав на второ отделение, търговска колегия
Цитирани разпоредби
6- чл. 290 ГПК
- чл. 305 ТЗ
- чл. 381 ТЗ
- чл. 402 ТЗ
- чл. 407 ТЗ
- чл. 280, ал. 1, т. 1