Решение № 13909 от 24.10.2013 г. на ВАС по адм. д. № 5644/2013 г.
ВАСVI отделение24.10.2013 г.докладчик Румяна Папазова
Диспозитив
ОСТАВЯ В СИЛА решение № 708 от 4.02.2013 г., постановено по адм. дело № 8059 по описа за 2012 г. на Административен съд София - град. ОСЪЖДА Столично управление "Социално осигуряване" да заплати на "Кремиковци" АД в несъстоятелност, гр. София, юрисконсултско възнаграждение за тази инстанция в размер на 150 лв. РЕШЕНИЕТО не подлежи на обжалване.
Мотиви
Решение № 13909 от 24.10.2013 г. на ВАС по адм. д. № 5644/2013 г., VI о., докладчик съдията Румяна Папазова Производството е по реда на чл. 208 и следв. от Административнопроцесуалния кодекс (АПК) във вр. с чл. 119 от Кодекса за социално осигуряване (КСО). Образувано е по касационна жалба на Директора на Столично управление "Социално осигуряване" против решение № 708 от 4.02.2013 г. по адм. дело № 8059 по описа за 2012 г. на Административен съд София - град, с което е отменено издаденото от касатора решение № РО-514 от 6.07.2012 г. и преписката му е изпратена за ново произнасяне съобразно дадените задължителни указания в 30-дневен срок от датата на влизане в сила на съдебното решение. Изложените съображения за пороци на съдебното решение се свеждат до необоснованост и неправилно прилагане на чл. 13в, ал. 1 от КСО във вр. с чл. 10, ал. 1 от КСО и § 1, т. 3 от ДР на КСО като касационни основания за отмяна по чл. 209, т. 3 от АПК. Ответникът "Кремиковци" АД в несъстоятелност, гр. София, е оспорил касационната жалба в писмен отговор. Представителят на Върховната административна прокуратура е дал заключение за правилност и обоснованост на обжалваното съдебно решение. Касационната жалба е процесуално допустима като подадена в срока по чл. 211, ал. 1 от АПК от надлежна страна. Разгледана по същество, е НЕОСНОВАТЕЛНА. С обжалваното решение Административен съд София-град е отменил решение № РО-514 от 6.07.2012 г. на директора на Столично управление "Социално осигуряване", потвърждаващо разпореждане № 1324 от 14.05.2012 г., издадено от директора на Дирекция администрация "КПК" по реда на чл. 110, ал. 3 във вр. с ал. 1, т. 1 от КСО за събиране на сумите по ревизионен акт за начет пореден № 1503 от 25.04.2012 г., с което "Кремиковци" АД в несъстоятелност е задължено да заплати по сметка на ДОО сумата 382.50 лв., представляваща неправилно изплатена парична помощ за профилактика и рехабилитация на Валентин Кубадинов за периода 10.09.2009 г. - 19.09.2009 г. и лихви в размер на 197.16 лв. (общо 579.66 лв.). За да постанови решението, Административен съд София - град е стигнал до правилния краен извод за издаване на оспорените административни актове в нарушение на административнопроизводственото правило за предварително изясняване на всички факти и обстоятелства от значение за случая. Заключението на административния орган за издадена от осигурителя "Кремиковци" АД служебна бележка с невярно съдържание като основание за ангажиране на отговорността му за причинени на ДОО щети се основава на приложените фишове за работни заплати, съгласно които осигуреното лице Кубадинов не е отработило дните от 8.04.2009 г. - 14.04.2009 г. При липса на други данни относно трудовото правоотношение на служителя, от които да се направи извод за прекъсване на осигуряването, първоинстанционният административен съд е приел, че актът не е мотивиран съгласно законовите изисквания, което съставлява пречка за упражняване на съдебен контрол за материална законосъобразност. Неоснователни са изложените в касационната жалба съображения за необоснованост и неправилно прилагане на чл. 13в, ал. 1 от КСО във вр. с чл. 10, ал. 1 от КСО и § 1, т. 3 от ДР на КСО. Съгласно чл. 13в, ал. 1 от КСО правото на парична помощ за профилактика и рехабилитация възниква в полза на лицата, които отговорят на две кумулативно предвидени условия: да са осигурени лица за общо заболяване, майчинство и/или за трудова злополука и професионална болест и за тях да са внесени или дължими осигурителни вноски за тези рискове за период от 6 календарни месеца, предхождащи месеца, през който се провежда профилактиката и рехабилитацията. С т. 2 е предвидено в периода от 6 календарни месеца да се включва и времето на платените и неплатените отпуски за временна неработоспособност и за отпуск за бременност и раждане, а с т. 3 - и времето на неплатения отпуск до 30 работни дни през една календарна година. От фактическа страна по делото е установено, че Валентин Филипов Кубадинов е започнал работа в "Кремиковци" АД през 1981 г. През 2005 г. е бил преназначен на длъжността "началник смяна цехове" в "Чугунодобивно производство", която е изпълнявал до 7.04.2009 г. С допълнително споразумение № 329/1.04.2009 г. лицето е било преназначено на длъжността "старши оперативен служител" в отдел "Режим и охрана", считано от 8.04.2009 г., с продължителност на една смяна 12 часа. През времето от 1.04.2009 г. до 7.04.2009 г. лицето е било в отпуск поради временна неработоспособност. В оспореното административно решение е отразено, че "за длъжността "старши оперативен служител" във фиша за работна заплата м. 04.2009 г. има отработени 10 дни и един ден във временна неработоспособност. " В констативен протокол за извършена проверка по разходите на ДОО № 1323/14.05.2012 г., съставен от контролни органи на Столично управление "Социално осигуряване", е констатирано, че Валентин Филипов Кубадинов фигурира в разплащателните ведомости на осигурителя "Кремиковци" АД за периода м. 02.2009 г. - м. 09.2009 г. при коректно подавана информация от страна на осигурителя за същия период. По делото няма данни за прекратяване на трудовото правоотношение и че периодът от 8.04.2009 г. до 14.04.2009 г. не се зачита за осигурителен стаж на някое от основанията, предвидени в чл. 9 от КСО. При така установените фактически обстоятелства първо- инстанционният административен съд обосновано е приел, че в хода на административното производство не са събрани доказателства, подкрепящи заключението на административния орган, че в издадената от осигурителя "Кремиковци" АД служебна бележка изх. № 3300-16505/31.08.2009 г. (образец - Приложение № 1 към чл. 7, ал. 1, т. 4 от Наредба № 1 от 13.02.2007 г. за ползване и изплащане на паричните помощи за профилактика и рехабилитация), е отразено невярно обстоятелство относно осигурителния статус на лицето. Като е отменил оспорените административни актове и е върнал преписката на административния орган за ново произнасяне, Административен съд София-град е постановил правилно решение, което следва да бъде оставено в сила. Следва да бъде уважено искането на "Кремиковци" АД в несъстоятелност за юрисконсултско възнаграждение за касационното производство в размер на 150 лв. По изложените съображения и на основание чл. 221, ал. 2 от АПК Върховният административен съд, шесто отделение,