Решение № 6083 от 03.06.2026 г. на ВАС по адм. д. № 3642/2026 г.
ВАСПърво отделение03.06.2026 г.докладчик Благовеста Липчева
Диспозитив
ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 762/19.02.2026 г. на Административен съд – Стара Загора, постановено по адм. дело № 922/2025 г. ОСЪЖДА М. Т. Г. от гр. Раднево да заплати на Националния осигурителен институт сумата от 100 евро, представляваща юрисконсултско възнаграждение за касационното производство. Решението не подлежи на обжалване. Вярно с оригинала, ПРЕДСЕДАТЕЛ: /п/ БЛАГОВЕСТА ЛИПЧЕВА секретар: ЧЛЕНОВЕ: /п/ ВЕСЕЛА ПАВЛОВА /п/ ПОЛИНА ЯКИМОВА
Мотиви
Производството е по реда на чл. 208 и сл. от Административнопроцесуалния кодекс /АПК/ във вр. с чл. 119 от Кодекса за социално осигуряване /КСО/. Образувано е по касационна жалба от М. Т. Г. от гр. Раднево, чрез процесуален представител, против Решение № 762/19.02.2026 г. на Административен съд (АС) – Стара Загора, постановено по адм. дело № 922/2025 г., с което е отхвърлена жалбата му срещу Решение № 2153-23-41/04.08.2025 г. на директора на Териториално поделение (ТП) на Националния осигурителен институт (НОИ) – Стара Загора, с което е потвърдено разпореждане [номер]/29.05.2025 г. на началник на отдел „Пенсии“ – ръководител „Пенсионно осигуряване“ при ТП на НОИ - Стара Загора. Касаторът поддържа, че обжалваното решение е неправилно като постановено при съществено нарушение на съдопроизводствените правила, необоснованост и в противоречие с материалния закон,, съставляващи отменителни основания по чл. 209, т. 3 АПК. Намира, че съдът не е обсъдил задълбочено и в съвкупност представените по делото доказателства, доводи и възражения на страните. Счита, че споделените изводи на административния орган относно категорията на положения от него труд през периода 30.09.1989 г. – 22.03.1991 г., през който е отбил наборната си военна служба, са неправилни. Подчертава, че решаващият състав не е отчел характера на фактически изпълняваната дейност като локомотивен машинист в СО „Марица изток“, рудник „Трояново-1“, с. Трояново. Сочи, че този спорен период следва да бъде зачетен като осигурителен стаж от първа категория труд. В тези насоки развива подробни доводи в жалбата и претендира отмяна на атакуваното решение, както и на оспорения административен акт, ведно с присъждане на осъществените разноски. Ответникът по касационната жалба – Директорът на ТП на НОИ - Стара Загора, чрез процесуален представител, оспорва нейната основателност и претендира присъждане на юрисконсултско възнаграждение. Върховният административен съд, състав на Първо отделение, като взе предвид доводите на страните и установените по делото факти, за да се произнесе, съобрази следното: Предмет на производството пред Административен съд – Стара Загора е законосъобразността на Решение № 2153-23-41/04.08.2025 г., издадено от директора на ТП на НОИ - Стара Загора, с което е оставена без уважение жалбата на М. Т. Г. срещу разпореждане [номер]/29.05.2025 г. на началник на отдел „Пенсии“ – ръководител „Пенсионно осигуряване“ при ТП на НОИ - Стара Загора, обективиращо отказ от отпускане на лична пенсия за осигурителен стаж и възраст на основание чл. 69б, ал. 1 и 2 КСО. За да достигне до извод за законосъобразност на оспорения акт, първоинстанционният съд е приел следното от фактическа и правна страна: На 22.04.2025г. М. Т. Г. е подал заявление с вх. № 2113-23-792 за отпускане на лична пенсия за осигурителен стаж и възраст. Към заявлението е представил трудова книжка № 1359, издадена от рудник „Трояново-1“, с. Трояново, военна книжка № 01570, удостоверение обр. УП-3 № ЧР-03-64/10.04.2025 г. за периода от м. 04.1989 г. до м. 06.1989 г. и удостоверение обр. УП-3 № ЧР-08-363/01.11.2023 г. за периода 15.04.1991 г. – 09.01.2006 г., издадени от рудник „Трояново-1“, с. Трояново. Съгласно отразеното във военната книжка, лицето е отбило наборната си военна служба в периода 30.09.1989 г. – 22.03.1991 г. в поделения 58180 и 58760 като „ж.п. строител“. При тази установеност първостепенният съд е счел, че обжалваното решение е издадено от компетентен орган и в предвидената от закона форма. След анализ на събраните доказателства решаващият състав е възприел изцяло доводите на административния орган, като е подчертал, че наличието на предпоставките по чл. 69б, ал. 1 КСО е обусловено от действително положен труд при условията на първа категория. Уточнил е още, че към датата на подаване на заявлението М. Т. Г. е навършил [възраст] и има зачетен осигурителен стаж от първа категория в размер на 8 години, 10 месеца и 7 дни, от втора категория – 6 години и 16 дни, както и от трета категория – 20 години, 9 месеца и 13 дни. Общият осигурителен стаж, превърнат към трета категория, възлиза на 43 години, 1 месец и 4 дни. Според решаващия състав, периодът 30.09.1989 г. - 22.03.1991 г., през който М. Т. Г. е отбивал наборна военна служба, не подлежи на зачитане като труд от първа категория, с оглед на което не са налице предпоставките за отпускане на пенсия по чл. 69б, ал. 1 КСО. Така постановеното решение е валидно, допустимо и правилно. Неоснователно касаторът поддържа, че атакуваният съдебен акт е постановен при допуснато съществено нарушение на съдопроизводствените правила, изразяващо се в необсъждане на доказателствата в тяхната съвкупност. Първостепенният съд е изяснил спора, като е формирал конкретни и обосновани фактически изводи, в съответствие с които е изложил и следващите се правни доводи. Противно на тезата в касационната жалба, решаващият състав е изложил достатъчно подробни мотиви, които ясно обосновават формираната от него крайна воля след обсъждане на съдържащите се в административната преписка военна книжка, удостоверенията обр. УП-3, справки от Държавна агенция „Архиви“, както и писмен отговор от „Мини Марица-Изток“ ЕАД, клон Рудник „Трояново-1“. Правилно съдът е приел, че фактически изпълняваната от касатора дейност през периода на неговата наборна военна служба не е основание за зачитането й като положен труд от първа категория. Релевантно за дължимата преценка е обстоятелството, че през този период М. Т. Г. не е работил по трудово правоотношение, а е изпълнявал задължението си за редовна наборна военна служба. Съгласно чл. 81 от Правилника за прилагане на Закона за пенсиите /отм./, приложим към спорния период по силата на § 9, ал. 1 ПЗР КСО, изслужената наборна военна служба след навършване на пълнолетие се зачита за трудов стаж от трета категория. Действително, цитираната норма предвижда и изключение, но то се отнася само за времето, прекарано на подземна работа в мините и рудниците с подземна експлоатация от лицата, отбиващи редовната си военна или трудова служба, което се зачита за трудов стаж от съответната категория. В случая, М. Т. Г. е отбил наборната си военна служба в периода 30.09.1989 г. – 22.03.1991 г. в поделения 58180 и 58760, които са част от Войските на Министерството на транспорта. Не е спорно, че в тези формирования той е изпълнявал дейност, свързана с железопътен транспорт и обслужване на обекти на територията на „Стопански минерално-енергиен комплекс – Марица изток“, включително рудник „Трояново-1“, както и, че същата не е престирана по трудово правоотношение, а е възлагана и осъществявана като част от наборната военна служба. По аргумент от чл. 9, ал. 7 КСО периодът на наборна служба се зачита за осигурителен стаж при пенсиониране. Съгласно § 9, ал. 1 ПЗР КСО, времето, което се зачита за трудов стаж и за трудов стаж при пенсиониране, положен до 31.12.1999 г. по действащите дотогава разпоредби, се признава за осигурителен стаж по този кодекс. За периода 30.09.1989 г. - 22.03.1991 г. приложим по време е и Правилника за категоризиране на труда при пенсиониране /ПКТП, отм./, който определя длъжностите, производствата и предприятията, трудът на които се причислява към съответните категории. Според чл. 67 ПКТП /отм./, трудът на работниците и служителите, посочени в раздели I и II, се причислява към съответната категория, независимо от отрасъла на производството, когато работата е свързана със същата вредност и тежест. Тази норма обаче е неприложима към военнослужещите, изпълняващи задължение за наборна военна служба, тъй като тя не е престиране на труд по трудов договор, а изпълнение на задължение към държавата, което не може да бъде приравнено на трудово правоотношение извън изрично предвидените от закона случаи. Горното заключение не се променя и от изменението на чл. 6 ПКТП / отм./, обн. ДВ, бр. 10 от 1990 г., в сила от 05.02.1990 г., с което в обхвата на разпоредбата за пръв път са включени и длъжностите „локомотивен машинист“ и „помощник-локомотивен машинист“. Това е така, тъй като и в периода след 05.02.1990 г. до 22.03.1991 г. касаторът е изпълнявал своята наборна военна служба, при която фактическото осъществяване на дейност, сходна с тази на локомотивен машинист или помощник-машинист само по себе си не е достатъчно основание за зачитането й като труд от първа категория. Друго не следва и от представените исторически справки за 4-та ЖП строителна бригада – поделение 58180 – гр. Раднево и I батальон „услуга“ – поделение 58760 – с. Трояново. Същите сочат, че формированията са предоставяли работна сила и са осъществявали дейности на територията на „Стопански минерално-енергиен комплекс – Марица изток“, но не установяват, че М. Т. Г. е полагал труд по трудово правоотношение или че е извършвал подземна работа в мина или рудник с подземна експлоатация. Както вече се посочи, между страните не е спорно, че дейността на комплекса „Мини Марица-изток“ ЕАД, респ. „Стопански минерално-енергиен комплекс – Марица изток“, е свързана с добив на въглища по открит способ, а именно това обстоятелство дерогира приложимостта на изключението по чл. 81, изр. второ ППЗП /отм./. В този аспект обосновано първостепенният съд е приел, че периодът на редовната военна служба на касатора законосъобразно не е зачетен от пенсионния орган за труд от първа категория, а от там, че не са налице предпоставките за придобиване на право на пенсия по реда на 69б, ал. 1 КСО. Визираната норма сочи, че лицата, които са работили 10 години при условията на първа категория труд, придобиват право на пенсия при навършване на определена възраст и при наличие на изискуемия сбор от осигурителен стаж и възраст. За 2025 г. изискуемата възраст за мъжете е 59 години и 4 месеца, но към датата на подаване на заявлението М. Т. Г. не е навършил тази възраст, нито притежава изискуемият се осигурителен стаж от първа или втора категория. Следователно, издаденото разпореждане, с което е пенсионният орган е отказал да отпусне на касатора лична пенсия за осигурителен стаж и възраст на основание чл. 69б, ал. 1 и 2 КСО, се явява правомерно, както и потвърждаващото го решение на Директора на ТП на НОИ. Като е достигнал до същия краен правен извод, първостепенният съд е постановил правилно решение, което следва да бъде оставено в сила. При този изход на спора и направеното искане, в полза на ответника по касация следва да се присъди юрисконсултско възнаграждение за касационното производство, възлизащо на сумата от 100 евро. Така мотивиран и на основание чл. 221, ал. 2 АПК, Върховният административен съд, състав на Първо отделение
Цитирани разпоредби
11- чл. 81
- чл. 209, т. 3 АПК
- чл. 221, ал. 2 АПК
- чл. 69, ал. 1 КСО
- чл. 9, ал. 7 КСО
- чл. 6 ПКТП
- чл. 67 ПКТП
- чл. 119
- чл. 208
- чл. 69, ал. 1
- чл. 9