Решение № 2781 от 4.03.2009 г. на ВАС по адм. д. № 9487/2008 г.

ВАСV отделение04.03.2009 г.докладчик Жанета Петрова

Диспозитив

ОСТАВЯ В СИЛА решението от 6.06.2008 г. по адм. д. № 159/2008 г. по описа на Административния съд - Враца. Решението не подлежи на обжалване.

Мотиви

Решение № 2781 от 4.03.2009 г. на ВАС по адм. д. № 9487/2008 г., V о., докладчик съдията Жанета Петрова Тодор Георгиев Тодоров е подал касационна жалба срещу решението от 06.06.2008 г. по адм. д. № 159/2008 г. по описа на Административния съд - Враца, с което е била отхвърлена подадената от него жалба срещу решение № 12/18.02.2008 г. на директора на Районно управление "Социално осигуряване" - Враца за потвърждаване на разпореждане № 4206241946/7.01.2008 г. на ръководителя на " Пенсионно осигуряване " при Районно управление "Социално осигуряване" - Враца за изменение на отпуснатата на лицето пенсия за осигурителен стаж и възраст, считано от 19.12.2007 г. Направено е оплакване за неправилност на решението и е поискано да бъде отменено с постановяването на друго, с което да се отмени административния акт. Директорът на Районно управление "Социално осигуряване" - Враца не е взел становище. Представителят на Върховната административна прокуратура е дал заключение, че решението е правилно и следва да бъде оставено в сила. Върховният административен съд, като провери правилността на решението с оглед направеното касационно оплакване, намира, че жалбата е неоснователна. Административният съд е установил, че със заявление № 9495/26.06.2007 г. до Районно управление "Социално осигуряване" Тодор Георгиев Тодоров поискал да му бъде отпусната лична пенсия за осигурителен стаж и възраст. С писмо № 4206241946/9.07.2007 г. на заявителя било указано да представи допълнително удостоверения обр. 30 от "Химко" - Враца и "ПМТС" - Враца, както и нови удостоверения УПИ-2 от Педагогически институт - Враца, СОУ "Климент Охридски" - Враца, СОУ "Отец Паисий" - Враца и дирекция "Социално осигуряване" - Враца, както и да се представи саморъчна декларация за наличието на трудова заетост за времето 1.06.1997 г. до 1.10.1998 г., от 01.01.1999 г. до 28.01.1999 г. и от 28.03.1999 г. до 5.07.2004 г. и от 28.03.1999 г. до 5.07.2004 г. С писмо № 4206241946/28.09.2007 г. до Тодор Тодоров били дадени указания да се внесат поправки в УПИ - 2 № 73/21.06.2007 г. и УПИ-2 № 77/26.06.2006 г. и да се представи саморъчна декларация за наличието на трудова заетост за времето 1.06.1997 г. до 1.10.1998 г., от 01.01.1999 г. до 28.01.1999 г. и от 28.03.1999 г. до 5.07.2004 г. В тримесечния срок по чл. 1, т. 5 от Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж жалбоподателят представил поисканите документи. С разпореждане № 4206241946/25.10.2007 г. на ръководителя на "Пенсионно осигуряване" при Районно управление "Социално осигуряване" - Враца, на Тодор Тодоров бил зачетен осигурителен стаж от 34 години, 8 месеца и 03 дни и била отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст в размер на 91, 13 лева, считано от 24.06.2007 г., и в размер на 100, 24 лева, считано от 1.10.2007 г. С жалба до директора на Районно управление "Социално осигуряване" - Враца, подадена на 19.12.2007 г., Тодор Тодоров възразил относно размера на определената му пенсия, както и че в трудовия му стаж не е включено времето, през което се е грижил за болен член от семейството от февруари 2004 г. до юли 2004 г., както и за времето от февруари 2007 г. до юли 2007 г. Към жалбата били приложени експертни решения на Трудово-експертната лекарска комисия - Враца № 0824/032/23.02.2004 г. и № 0138/006/11.01.2005 г., както и саморъчна декларация от 3.10.2007 г., че от 2003 година насам се грижи за съпругата си, която е инвалид с чужда помощ. Въз основа на представените документи бил изготвен доклад с предложение за изменение на размера на пенсията от 19.12.2007 г. С разпореждане № 4206241946/7.01.2008 г. на ръководителя на "Пенсионно осигуряване" при Районно управление "Социално осигуряване" - Враца, основание чл. 99, ал. 1, т. 1 от Кодекса за социално осигуряване, отпуснатата на Тодор Тодоров пенсия била изменена в размер на 102, 16 лева, считано от 19.12.2007 г., като бил признат общ трудов стаж от 35 години, 4 месеца и 27 дни. Разпореждането било обжалвано пред директора на Районно управление "Социално осигуряване" - Враца, който го оставил в сила с решение № 12/18.02.2008 г. Административният съд приел, че обжалваният административен акт е издаден от компетентен орган, при спазване на материалноправните разпоредби. От подаденото от Тодор Тодоров заявление за отпускане на пенсия за осигурителен стаж и възраст не се установявало декларирането на трудов стаж за гледане на болен член от семейството, не са били представени и медицински документи, удостоверяващи това обстоятелство. Доказателства били представени едва с жалбата от 19.12.2007 г., поради това в съответствие с чл. 99, ал. 2, т. 2 от Кодекса за социално осигуряване било разпоредено изменението на пенсията от датата на представяне на новите доказателства. Съдът счел за недоказано твърдението на жалбоподателя, че още на 3.10.2007 г. представил в Районно управление "Социално осигуряване" декларация, че се грижил за болен член на семейството. Фактът, че декларацията била датирана на 3.10.2007 г., не означавал, че е представена на същата дата. По тези съображения съдът отхвърлил жалбата на Тодор Тодоров срещу решението на директора на Районно управление "Социално осигуряване" - Враца и потвърденото с него разпореждане. Касационната инстанция намира, че решението не противоречи на материалноправните норми. Административният съд законосъобразно е приел, че едва след отпускането на пенсията с разпореждане № 4206241946/22.10.2007 г. на ръководителя на "Пенсионно осигуряване" при Районно управление "Социално осигуряване" - Враца жалбоподателят представил нови доказателства за трудовия си стаж. Съгласно чл. 45а от Наредбата на пенсиите и осигурителния стаж, времето след 1 януари 2001 г., през което родител (осиновител) или съпруг (съпруга) не са били осигурени или не са получавали пенсия, тъй като са полагали грижи за инвалиди със загубена работоспособност над 90 на сто, които постоянно се нуждаят от чужда помощ, се зачита за трудов стаж. Обстоятелството, че инвалидите са със загубена работоспособност над 90 на сто и постоянно се нуждаят от чужда помощ, се установява с експертно решение на ТЕЛК (НЕЛК). В заявлението си от 26.06.2007 г. за отпускане на лична пенсия за осигурителен стаж и възраст жалбоподателят не включил времето от февруари 2004 г. до юли 2004 г., както и времето от февруари 2007 г. до юли 2007 г., нито е описал, че представя декларация и експертни решения на ТЕЛК за зачитане на тези периоди като трудов стаж по чл. 43а от Наредбата на пенсиите и осигурителния стаж. Както обосновано е посочено в мотивите на обжалваното решение, след като той не е заявил това време като трудов стаж, длъжностното лице по пенсионното осигуряване не е имало задължение да дава указания за представяне на необходимите за признаването на стажа документи. Няма данни за прилагането на декларацията на Тодор Тодоров, че се грижи за болен член от семейството от 2003 година, по пенсионната преписка, на датата 03.10.2007 г. По пенсионната преписка има декларация с дата от 3.10.2007 г., но в нея заявителят декларира, че от 2003 година насам е безработен и не се осигурява. Поради това, в съответствие с разпоредбата на чл. 99, ал. 2, т. 1 от Кодекса за социално осигуряване, административният орган е отпуснал пенсията с изменения й размер от 19.12.2007 г., когато са заявени новите обстоятелства и са представени необходимите доказателства. Поради това касационната инстанция приема, че постановеното от административния съд решение, с което е отхвърлена жалбата на Тодор Тодоров срещу законосъобразно издадените административни актове, е правилно и следва да бъде оставено в сила. По изложените съображения и на основание чл. 221, ал. 2 АПК Върховният административен съд

Цитирани разпоредби

1