Решение № 7408 от 4.7.2025 г. на ВАС по адм. д. № 4099/2025 г.

ВАСШесто отделение04.07.2025 г.докладчик Стела Динчева

Диспозитив

ОСТАВЯ В СИЛА Решение 239 от 04.02.2025 год. постановено по адм. дело 711 по описа за 2024 год. на Административен съд Враца.

ОСЪЖДА ТП на НОИ Враца да заплати на Н. Д. Б. [ЕГН] разноски за касационното производство в размер на 500 (петстотин) лева представляващи адвокатски хонорар.

РЕШЕНИЕТО е окончателно.

Председател: /п/ НИКОЛАЙ ГУНЧЕВ Членове: /п/ СТЕЛА ДИНЧЕВА /п/ НЕЛИ ДОНЧЕВА

Мотиви

Производството е по реда на чл. 208 и сл. от Административно- процесуалния кодекс (АПК), във вр. с чл. 119 от Кодекса за социално осигуряване (КСО). Образувано е по касационна жалба на директора на ТП на НОИ Враца против Решение 239 от 04.02.2025 год. постановено по адм. дело 711 по описа за 2024 год. на Административен съд Враца, с което е отменено по жалба на Н. Д. Б. Решение 1012-06-89/2 от 18.11.2024 год. на директора на ТП на НОИ Враца и потвърденото с него разпореждане 2113-06-1088-2/04.10.2024 год. на ръководителя на пенсионно осигуряване при ТП на НОИ Враца. Посочените от касатора пороци въвеждат касационни основания за отмяна по чл. 209, т. 3 от АПК - неправилно прилагане на материалния закон, съществено нарушение на съдопроизводствените правила и необоснованост. Моли да се отмени решението на първоинстанционния съд и да се постанови друго, с което да се върне делото за ново разглеждане. Претендира се присъждане на разноски. Ответникът Н. Д. Б. чрез адв.Т. Таушанова в писмен отговор оспорва касационната жалба и излага подробни съображения. Претендира разноски. Представителят на Върховната касационна прокуратура дава заключение за неоснователност на касационната жалба. Касационната жалба е подадена в срока по чл. 211, ал. 1 от АПК, от надлежна страна и срещу акт, който подлежи на съдебен контрол, поради което е процесуално допустима. Разгледана по същество е неоснователна. Съображенията на това са следните: Предмет на разглеждане в производството пред Административен съд Враца е Решение 1012-06-89/2 от 18.11.2024 год. на директора на ТП на НОИ Враца и потвърденото с него Разпореждане 2113-06-1088-2 от 04.10.2024 год. на Ръководителя на Пенсионно осигуряване при ТП на НОИ Враца, с което на жалбоподателката е отказано отпускане на лична пенсия за осигурителен стаж и възраст по чл.68, ал.3 от КСО, тъй като не отговаря на изискването за 15 години действителен осигурителен стаж. Административният орган е установил, че към датата на подаване на заявлението Б. е на [възраст] и има осигурителен стаж от втора категория труд 08 мес. 20 дни и от трета категория 14 год. 01 мес. и 10 дни. Общ осигурителен стаж 14 год. 10 мес. 00 дни, от които 00 год. 02 мес. и 12 дни майчинство, 02 год. 00 мес. и 09 дни безработица. На Б. е зачетен трудов стаж в размер на 02 мес. и 12 дни за дете родено на 03.08.1978 год. За децата родени на 28.10.1980 год. и на 14.03.1991 год. не се зачита стаж по акт за раждане, тъй като лицето е било в трудово правоотношение. Действителен осигурителен стаж 12 год. 07 мес. 09 дни. Разпореждането е обжалвано пред горестоящия орган, който с Решение 1012-06-89/2 от 18.11.2024 год. на директора на ТП на НОИ Враца е оставил жалбата на Б. без уважение и е потвърдил разпореждането, с което е отказано отпускането на пенсия за ОСВ по чл.68, ал.3 от КСО, тъй като лицето няма изискуемия 15 години действителен осигурителен стаж, а има 12 год. 07 мес. и 09 дни. С процесното решение административният съд е отменил решението на директора на ТП на НОИ Враца. За да постанови акт с това съдържание съдът се е позовал на събраните по делото доказателства, както и на решение 411/30.11.2022 год. постановено по адм.д. 599/2022 год., което е оставено в сила с решение 6637/21.06.2023 год. постановено по адм.д. 770/2023 год. по описа на ВАС. С решението на административният съд е отхвърлена жалбата на Б. срещу решение 1012-06-183-2/01.09.2022 год. на директора на ТП на НОИ Враца. Видно от мотивите към това решение съдът приема, че стажът в размер на 02 год. 02 мес. и 00 дни следва да се признае като действителен осигурителен стаж. Решението по адм.д. 599/2022 год. е влязло в сила. С оглед на това решение в проверяваното съдебно решение съдът приема, че пенсионният орган не се е съобразил със същото както по отношение на характера на стажа, така и по отношение на неговата продължителност. Съдът е изчислил въз основа данните по преписката, че действителният осигурителен стаж на Б. е 13 год. 11 мес. 02 дни и ако към него се добави стажът от майчинство в размер на 02 год. 02 мес. и 00 дни, то действителният осигурителен стаж ще бъде 16 год. 01 мес. и 02 дни. Приел е, че са налице предпоставките за отпускане на пенсия за ОСВ по чл.68, ал.3 от КСО. Като допълнителни мотиви съдът е изложил също, че органът не е посочил мотиви за това кои периоди счита за действителен осигурителен стаж и кои не, което препятства извършването на проверка от съда. Решението на директора на ТП на НОИ Враца е отменено и преписката е върната на органа за ново произнасяне по заявлението на Б. съгласно указанията дадени от съда в решението. Съдебното решение е валидно, допустимо и правилно. То е постановено по отношение на акт, който подлежи на съдебен контрол, като произнасянето е извършено от надлежно сезиран компетентен съд, в рамките на правомощията му. Решението на Административен съд Враца е постановено в съответствие с писмените доказателства по делото и относимата към казуса материалноправна уредба, които обуславят направените изводи от съда. Мотивите на първоинстанционния съд се споделят от настоящия съдебен състав и не следва да бъдат дословно преповтаряни, поради което по силата на чл. 221, ал. 2, изречение второ от АПК, касационната инстанция препраща към тях. Действително по делото се установява, че нито в разпореждане 2113-06-1088-2/04.10.2024 год. на ръководителя на пенсионно осигуряване при ТП на НОИ Враца, нито в Решение 1012-06-89/2 от 18.11.2024 год. на директора на ТП на НОИ Враца са конкретизирани периодите, които са приети от органите за действителен осигурителен стаж и тези, които не са приети за такива. Единствено е посочено, че според органа действителният осигурителен стаж е в размер на 12 год. 07 мес. и 12 дни. Липсата на конкретизация и съответни мотиви поставя в невъзможност съдът да провери констатациите на органа. Подробното описание на стажа на Б. извършено от административния орган едва с касационната жалба не може да санира порока в обжалваните административни актове. Това подробно описание е следвало да бъде отразено в разпореждането, с което е отказано отпускане на пенсия. Разпореждане 2113-06-1088-2/04.10.2024 год. на ръководителя на пенсионно осигуряване при ТП на НОИ Враца се явява издадено при допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, тъй като липсват фактическите основания за издаването му и е немотивирано. От друга страна подкрепя се изводът на първоинстанционния съд, че органът при постановяване на обжалваното разпореждане не се е съобразил с влязлото в сила решение постановено по адм.д. 599/2022 год. по описа на Административен съд Враца. С оглед гореизложеното оспореното решение на Административен съд Враца е правилно и законосъобразно, не страда от пороци, които да представляват касационни основания за отмяната му по чл.209, т.3 от АПК, поради което следва да бъде оставено в сила. При този изход на спора следва да бъде уважено искането на ответника по касация за присъждане на разноски по делото в размер на 500 лева представляващи адвокатски хонорар. Мотивиран така и на основание чл. 221, ал. 2, изр.първо, предл. първо от АПК, Върховният административен съд, състав на шесто отделение,