Решение № 9438 от 29.06.2012 г. на ВАС по адм. д. № 4909/2012 г.
ВАСVI отделение29.06.2012 г.докладчик Тодор Тодоров
Диспозитив
ОСТАВЯ В СИЛА решение № 208/16.02.2012 г. по адм. дело № 2608/2011 г. на Административен съд - Бургас. РЕШЕНИЕТО не подлежи на обжалване.
Мотиви
Решение № 9438 от 29.06.2012 г. на ВАС по адм. д. № 4909/2012 г., VI о., докладчик съдията Тодор Тодоров Производство по чл. 208 и сл. от АПК. Образувано е по касационна жалба на директора на Районно управление "Социално осигуряване" /РУ "СО"/ - гр. Бургас против решение № 208/16.02.2012 г. по адм. дело № 2608/2010 г. на Административен съд - Бургас. Поддържат се оплаквания за неправилност поради нарушение на материалния закон, съществени нарушения на съдопроизводствени правила и необоснованост - касационни основания по чл. 209, т. 3 от АПК. Ответната по жалбата страна, Иван Начев Ангелов, редовно призован не се явява, в писмени бележки по делото изразява становище по жалбата, като моли тя да бъде оставена без уважение. Прокурорът от Върховна административна прокуратура дава заключение за неоснователност на касационното оспорване. Касационната жалба е подадена от надлежна страна по смисъла на чл. 210, ал. 1 от АПК, в срока по чл. 211, ал. 1 АПК, при отсъствие на процесуални пречки за нейното разглеждане и наличие на всички положителни процесуални предпоставки по възникване и упражняване правото на касационно оспорване, поради което е процесуално допустима. Разгледана по същество на основанията посочени в нея и след проверка на решението за валидност, допустимост и съответствие с материалния закон, съгласно чл. 218, ал. 2 от АПК е неоснователна. С решение № 159/14.11.2011 г. директорът на Районно управление "Социално осигуряване" - Бургас е оставил в сила разпореждания № О-02-000-00-00440611/29.09.2011 г. на ръководителя по изплащането на обезщетенията и помощите при РУ "СО" - гр. Бургас, с които е отказано отпускане на парично обезщетение на Иван Начев Ангелов по болничен лист № А20110171058 за временна неработоспособност поради общо заболяване. Органите на РУ "СО" са приели, като мотив за отказа "Некоректен персонален регистър в дванадесетмесечния период, от който е изчислено парично обезщетение. Неизпълнени в срок задължителни предписания с изх. № 810/15.08.2011 г. на контролен орган на НОИ." По делото е установено, че жалбоподателят е в трудово правоотношение с "Винекс Славянци" АД, по което е осигурен за всички социални рискове и има 6 месеца осигурителен стаж, заедно с това е регистриран като самоосигуряващо се лице - земеделски производител, по което осигурително правоотношение с декларация от 30.08.2006 г., Ангелов е декларирал, че не желае да се осигурява, тъй като е пенсионер. Съгласно данните от Регистъра на НОИ, за 2010 г. Иван Ангелов внася осигурителни вноски и подава данни по чл. 5, ал. 4 от КСО, че се осигурява за общо заболяване и майчинство. За 2011 г. внася осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство, а подава данни за месеците от януари до април за осигуряване във фонд "Пенсии", а за месеците май и юни във фонд "Общо заболяване и майчинство. Предвид констатациите са му дадени задължителни предписания от органите на РУ "СО" да коригира данните по чл. 5, ал. 4, т. 1 от КСО. Задължителните предписания са влезли в сила, но не са изпълнени. Органът е приел в решението си, че без корекции на данните по чл. 5, ал. 4, т. 1 от КСО, предвид разпоредбата на чл. 40, ал. 6 от КСО и чл. 1, ал. 2 от НИИПОПДОО не може правилно да се изчисли дневното парично обезщетение за временна неработоспособност и от там размера на паричното обезщетение, което следва да се изплати. С решение № 208/16.02.2012 г. по адм. дело № 208/2012 г. Административен съд - Бургас е уважил оспорването и е отменил решение № 159/14.11.2011 г. директорът на Районно управление "Социално осигуряване" - Бургас, с което е оставено в сила разпореждане № О-02-000-00-00440611/29.09.2011 г. на ръководителя по изплащането на обезщетенията и помощите при РУ "СО" - гр. Бургас, с които е отказано отпускане на парично обезщетение на Иван Начев Ангелов по болничен лист № А20110171058 за временна неработоспособност поради общо заболяване и е върна преписката на РУ "СО" - гр. Бургас, за ново произнасяне съобразно мотивите на решението. За да постанови този резултат, съдът е приел, че установеното по делото, обективира законова възможност за изплащане на парично обезщетение по болничен лист № А20110171058, тъй като лицето е в трудово правоотношение с "Винекс Славянци" АД, по което е осигурен за всички социални рискове и има 6 месеца осигурителен стаж и са налице предпоставките на чл. 40, ал. 1 от КСО. Решението е правилно. Съгласно чл. 40, ал. 1 КСО осигурените лица за общо заболяване и майчинство имат право на парично обезщетение вместо възнаграждение за времето на отпуск поради временна неработоспособност и при трудоустрояване, ако имат най-малко 6 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск. Съгласно § 1, т. 3 от ДР на КСО "осигурено лице" е физическо лице, което извършва трудова дейност, за която подлежи на задължително осигуряване по чл. 4 от КСО, и за което са внесени или дължими осигурителни вноски. Разпореждане № О-02-000-00-00440611/29.09.2011 г. на ръководителя по изплащането на обезщетенията и помощите при РУ "СО" - гр. Бургас, с които е отказано отпускане на парично обезщетение на Иван Начев Ангелов по болничен лист № А20110171058 за временна неработоспособност поради общо заболяване е издадено на основание чл. 40, ал. 3 от КСО и е обосновано с липсата на право на обезщетение. В случая по делото безспорно е установено и не се спори между страните, че Иван Начев Ангелов е в трудово правоотношение с "Винекс Славянци" АД, по което е осигурен за всички социални рискове и има 6 месеца осигурителен стаж. Обстоятелството, че Ангелов е пенсионер и е регистриран като земеделски производител, в която връзка чл. 4, ал. 3, т. 4 от КСО предвижда задължително осигуряване за инвалидност поради общо заболяване, обосновава приложимостта на чл. 4, ал. 6 от КСО, съгласно която лицата на който е отпусната пенсия се осигуряват по свое желание. В случая приложимата правна разпоредба дава възможност за избор на лицата, т. е. осигуряване по желание съгласно законовата терминология. Това право е упражнено от Ангелов като лицето е декларирало с декларация от 30.08.2006 г., че не желае да се осигурява, тъй като е пенсионер. Във връзка с това подаването на декларация по чл. 1 от Наредбата за обществено осигуряване на самоосигуряващи се лица, български граждани на работа в чужбина и морските лица е без правно значение за спора по настоящия казус. Подадените данни по чл. 5, ал. 4, т. 1 от КСО и неизпълнението на задължителните предписания за корекцията им не са свързани с определяне на обезщетението за временна неработоспособност поради общо заболяване и размера му, т. к. не са свързани с трудовото правоотношение, във връзка с което е налице осигуряване. За Иван Начев Ангелов са налице двете условия на чл. 40, ал. 1 от КСО и е възникнало правото на обезщетение. Правилно е приложен чл. 16, ал. 4 от Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване от съда, съгласно която в случаите на осигуряване на лицата по различни договори или на различни основания, изплащането се извършва поотделно за всяко от тях. Посочените от касационния жалбоподател разпоредби на чл. 16, ал. 1 и 2 от наредбата се прилагат при определяне и изчисляване на размера на дължимите обезщетения на отделните основания. В случая лицето е ползвало отпуск за временна неработоспособност при осигурителя си "Винекс Славянци" АД, с който е в трудово правоотношение, по което са налице законовите предпоставки за отпускане на обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване. Неизпълнението на предписанията за извършване на корекции по чл. 5, ал. 4, т. 1 от КСО не е обвързано с това обезщетение, вкл. и с определянето му. По изложените съображения атакуваното съдебно решение е постановено при точно прилагане на материалния закон и вярна преценка на фактите. Съдебният акт е надлежно мотивиран и не са налице релевираните с касационната жалба пороци за нарушение на материалния закон и необоснованост, поддържани като основания за отмяна на решението. Решението е постановено при изяснена фактическа обстановка и обсъждане на правнорелевантните фактически обстоятелства. Изложени са фактически и правни съображения, мотивиращи извода за незаконосъобразност на административния акт поради нарушение на материалния закон. Съдът е направил обоснован извод за липсата на материално правните предпоставки за отказа. Материалното право на парично обезщетение вместо трудово възнаграждение за времето на отпуск поради временна неработоспособност възниква при изпълнение на двете условия на чл. 40, ал. 1 от КСО - осигуряване за всички социални рискове и най-малко 6 месеца осигурителен стаж. Не са налице касационни основания за отмяна на решението. То е правилно и следва да се остави в сила. Водим от горното и на основание чл. 221, ал. 2, предл. първо АПК, Върховният административен съд, шесто отделение