Решение № 10151 от 7.07.2011 г. на ВАС по адм. д. № 2462/2011 г.
ВАСVI отделение07.07.2011 г.докладчик т Милка Панчева
Диспозитив
ОСТАВЯ в сила решение № 130 от 05.01.2011 г. по адм. дело № 169 по описа за 2010 г. на Административния съд - Търговище. РЕШЕНИЕТО не подлежи на обжалване.
Мотиви
Решение № 10151 от 7.07.2011 г. на ВАС по адм. д. № 2462/2011 г., VI о., докладчик председателят Милка Панчева Производството е по реда на чл. 208 и следв. от Административнопроцесуалния кодекс (АПК) във вр. с чл. 119 от Кодекса за социално осигуряване (КСО). Образувано е по касационна жалба на Невин Мустафова Камбурова, представляваща ЕТ "Невин Камбурова" със седалище и адрес на управление гр. Попово, против решение № 130 от 05.01.2011 г. по адм. дело № 169 по описа за 2010 г. на Административния съд - Търговище, с което е отхвърлена жалбата й срещу решение № 32-30 от 29.10.2010 г. на директора на РУСО - Търговище, с което е потвърдено разпореждане № 639 от 29.09.2010 г. по ревизионен акт за начет № 639/2010 г. при извършена ревизия по разходите на държавното обществено осигуряване общо в размер на 1963,61 лв., от които главница - 1926,78 лв., и лихва - 36,83 лева. Оплакванията са за нарушение на материалния закон, съществени нарушения на съдопроизводствените правила и необоснованост - касационни основания по смисъла на чл. 209, т. 3 АПК. Ответникът - директорът на Районно управление "Социално осигуряване" (РУСО) - гр. Търговище, не е взел становище. Представителят на Върховната административна прокуратура е дал заключение за неоснователност на касационното оспорване. Касационната жалба е подадена в срока по чл. 211, ал. 1 от АПК от надлежна страна и е процесуално допустима. Разгледана по същество, е неоснователна. Предмет на оспорване в производството пред Административния съд - Търговище, е решение № 34-30 от 29.10.2010 г. на директора на РУСО - Търговище, с което е потвърдено разпореждане № 639 от 29.09.2010 г. на началника на отдел "КПК" при същото управление. С последното е разпоредено внасяне на сумата по ревизионен акт за начет № 639 от 2010 г. на ЕТ "Невин Камбурова" - гр. Попово, произтичаща от неправилно изплатено парично обезщетение за бременност и раждане по представени от Невин Камбурова 3 бр. болнични листове: № 3460378/09.06.2010 г., серия А-2008; № 0070038/3.08.2010 г., серия А-2009 и № 3793299/26.07.2010 г., серия А-2008, в размер на 1963,61 лв., от които главница 1926,78 лв. и лихва 36,83 лева. Финансовият ревизор, извършил ревизията, е приел с оглед разпоредбата на чл. 1, ал. 3 от НООСЛБГРЧМЛ, че при започване и възобновяване на трудовата дейност, ако декларацията за вида на осигуряването не е подадена в 7-дневния срок, лицето подлежи на осигуряване само за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт. Приел е още, че когато декларацията за започване и възобновяване на осигуряването е подадена след определения срок, самоосигуряващите се губят правата си за получаване на парични обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване, дори и в случаите, в които фактически са внасяли вноските си и за фонд "Общо заболяване и майчинство". В последвалото оспорване на разпореждането за внасяне на сумата по ревизионния акт за начет по административен ред атакуваният акт е бил потвърден. Мотивите за това са били, че Невин Камбурова не е била осигурена за всички осигурителни случаи, тъй като не е декларирала това обстоятелство по надлежния ред в определените от закона срокове. Директорът на РУСО - Търговище, е приел, че срокът е преклузивен и правото на жалбоподателката да получи обезщетение е погасено по давност. Решението на Административния съд - Търговище, с което жалбата е отхвърлена като неоснователна, е постановено при правилно прилагане на чл. 1, ал. 2 и 3 от Наредбата за общественото осигуряване на самоосигуряващите се лица, българските граждани на работа в чужбина и морските лица (редакция - ДВ, бр. 2 от 2010 г.). Съдът законосъобразно е приел, че Невин Мустафова Камбурова към момента на настъпване на осигурителното събитие не е осигурено лице по смисъла на чл. 50 и 52а от КСО, т. е. не е имала осигурителни права за социалния риск - майчинство. Развитите в касационната жалба съображения, релевиращи необоснованост и неправилно прилагане на Наредбата за общественото осигуряване на самоосигуряващите се лица, българските граждани на работа в чужбина и морските лица, са неоснователни. Разпоредбата на чл. 4, ал. 4 от КСО създава възможност за лицата по ал. 3, т. 1, 2 и 4 по свой избор да се осигуряват за общо заболяване и майчинство. Съгласно чл. 1, ал. 3 от наредбата в редакцията му до 31.12.2009 г. самоосигуряващите се лица определят вида на осигуряването с подаване на декларация по утвърден образец в компетентната териториална дирекция на НАП в 7-дневен срок от започването или от възобновяването на трудовата дейност. В процесния случай извършената ревизия, назначена със заповед на директора на РУСО - Търговище, по безспорен начин е установила, че ЕТ "Невин Камбурова" не е подала декларация за вида на осигуряването в 7-дневен срок от промяна на обстоятелствата съгласно цитираната разпоредба. Вместо на 19.09.2007 г., когато е започнала работа, тя е подала такава на 04.10.2007 г. Не е подала такава и по утвърден образец до края на м. януари 2010 г. съгласно изискването на ал. 3 на чл. 1 от новата наредба (ДВ, бр. 2 от 2010 г., в сила от 01.01.2010 г.), с която да иска по свой избор съгласно чл. 4, ал. 4 от КСО да бъде осигурена и за общо заболяване и майчинство, поради което е останала осигурена само за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт по смисъла на чл. 4, ал. 3, т. 2 от КСО. По изложените съображения, като е отхвърлил оспорването на актовете на органите на НОИ, първоинстанционният съд е постановил законосъобразно съдебно решение. Правните му доводи са обосновани и съобразени с материалноправните норми, поради което при липсата на касационни основания, водещи до неговата отмяна, следва да бъде оставено в сила. Воден от горното и на основание чл. 221, ал. 1 от АПК, Върховният административен съд - шесто отделение,
Цитирани разпоредби
2- чл. 1, ал. 2 НООСЛБГРЧМЛ
- чл. 1, ал. 3 НООСЛБГРЧМЛ