Решение № 2947 от 27.02.2019 г. на ВАС по адм. д. № 5935/2018 г.

ВАСVI отделение27.02.2019 г.докладчик т Любомир Гайдов

Диспозитив

ОСТАВЯ В СИЛА решение № 1705/15.03.2018 г. по адм. д. № 8348/2016 г. по описа на Административен съд София град. Решението е окончателно.

Мотиви

Решение № 2947 от 27.02.2019 г. на ВАС по адм. д. № 5935/2018 г., VI о., докладчик председателят Любомир Гайдов Производството е по реда на чл. 208 и сл. от АПК. Образувано е по касационна жалба на директора на ТП на НОИ гр. София срещу решение № 1705/15.03.2018 г. по адм. д. № 8348/2016 г. по описа на Административен съд София град, с което са отменени решение № 2153-21-255/15.07.2016 г. на директора на ТП на НОИ София град, и потвърденото с него разпореждане № [номер]/38 от 20.05.2016 г. на ръководителя на "Пенсионно осигуряване" при ТП на НОИ София град и преписката е изпратена на пенсионния орган за издаване на ново разпореждане по заявление вх. № 410-4-391/23.11.2015 г. на М. Таджер при спазване на дадените със съдебното решение задължителни указания по тълкуването и прилагането на закона. В жалбата са наведени доводи срещу решението на Административен съд София град, като неправилно поради нарушение на материалния закон и необоснованост. Оспорват се правните му изводи възоснова на приетата за установена фактическа обстановка. Неправилно първоинстанционният съд е приложил при преценката на законосъобразността на оспорения административен акт разпоредбата на чл. 142, ал. 2 от АПК, тъй като последващото заплащане на дължимите осигурителни вноски за периода от 1.01.2013 г. до 30.04.2015 г. не представлява нов факт, който да променя с обратна сила правното значение на фактите, въз основа на които административния орган е постановил решението си, или да отменя тяхното значение. Ответникът – М. Таджер, редовно призован, не се явява, представлява се от адв. Бенатов. В съдебно заседание и писмен отговор изразява становище за неоснователност на жалбата. Съдът правилно е преценил, че считано от 2.11.2015 г. личната пенсия на М. Таджер следва да бъде изменена в посока увеличение, тъй като фактите, настъпили по време на процеса следва да бъдат взети предвид при постановяване на крайното решение. Пропуските в административното производство по разглеждане на неговото заявление за увеличаване на пенсията не се дължат на пропуските в неговото поведение. Това е изрично установено от съда, който е преценил, че техническите пропуски в системата на социално осигуряване, вкл. недаването на необходимите указания и неизясняването на относимите към заявлението факти, не могат да се вменяват като причиняващо крайния акт поведение на молителя. Представителят на Върховна административна прокуратура дава мотивирано заключение за основателност на касационната жалба. По делото не се спори за фактите. Спорът е правен и е свързан с въпроса дали внасянето на пълния размер на дължимите осигурителни вноски по чл. 6, ал. 8 от КСО за минал период, направено след решението на ръководителя на ТП на НОИ по чл. 117, ал. 3 КСО, дава основание за прилагането на чл. 142, ал. 2 от АПК и съответно за отмяна на това решение. Върховният административен съд, като взе предвид наведените доводи в жалбата и доказателствата по делото, намира следното: Касационната жалба е подадена в преклузивния срок по чл. 211, ал. 1 АПК и от надлежна страна по смисъла на чл. 210, ал. 1 АПК, спрямо която първоинстанционното решение е неблагоприятно. Разгледана по същество е неоснователна. Решението на Административен съд София град е валидно и допустимо, но по същество правилно, постановено при изяснена фактическа обстановка, в съответствие с материалноправните разпоредби на закона и процесуалните правила. Касационният състав споделя приетата за установена фактическа обстановка от първоинстанционния съд и изведените въз основа на нея правни изводи. С разпореждане № [номер] от 20.05.2016 г. на длъжностното лице по "Пенсионно осигуряване" при ТП на НОИ София град е постановен отказ за преизчисляване на личната пенсия за инвалидност поради общо заболяване на ответника по касация по заявление вх. № 410-4-391 от 23.11.2015 г. на основание чл. 21, ал. 1, 2 от Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж /НПОС/. Съгласно тази разпоредба, преизчисляване на пенсията по реда на чл. 102 КСО за осигурителен стаж, придобит след пенсионирането, се извършва по заявление на пенсионера, което може да бъде подадено и по електронен път. Новият размер на пенсията се определя от датата на заявлението по реда на чл. 70, ал. 1 КСО - за пенсиите за осигурителен стаж и възраст, съответно по чл. 75, ал. 1 КСО - за пенсиите за инвалидност поради общо заболяване и по чл. 79 КСО - за пенсиите за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест. При определяне на новия размер на пенсията, положеният след пенсионирането и след 31 декември 2010 г. осигурителен стаж не се превръща по реда на чл. 104 КСО. Съгласно чл. 21, ал. 2 от НПОС, при представяне и на осигурителен доход за стажа, придобит след пенсионирането, пенсията се преизчислява, ако това е по-благоприятно за лицето. Преизчисляването на пенсията се извършва по реда на чл. 70 КСО, съответно по чл. 75 - 77 и чл. 79 КСО, за осигурителен стаж, придобит след пенсионирането. Със заявление вх. № 410-4-391 от 23.11.2015 г. М. Таджер е поискал на основание чл. 21, ал. 3 от НПОС, пенсията му за инвалидност /63 % ТНР – видно от ЕР на ТЕЛК № 1764 от 15.05.2015 г. / да бъде преизчислена от осигурителен доход за друг тригодишен базисен период до 1.01.1997 г., към което прилага образец УП-2 № 1982/23.11.2015 г. издадено от Софийска адвокатска колегия и образец УП-2 № 2286/13.11.2015 г. издадено от Софийски районен съд. Съгласно разпоредбата на чл. 21, ал. 3 НПОС, на основание на която е подадено искането за преизчисляване на пенсията,

3

Лицата, на които са отпуснати пенсии за осигурителен стаж и възраст или пенсии за инвалидност поради общо заболяване, трудова злополука или професионална болест, могат да поискат изчисляване на пенсията от осигурителния доход за друг тригодишен период до 1 януари 1997 г., ако това е по-благоприятно за тях. Преизчисляването на пенсията се извършва по реда на чл. 70 КСО, съответно по чл. 75 - 77 и чл. 79 КСО, от датата на заявлението. С разпореждане № [номер]/15.02.2016 г. на пенсионния орган е постановен отказ от преизчисляване на пенсията за инвалидност. Пенсионният орган се е мотивирал за отказа си, че тъй като в образуваното пенсионно производство е установено, че изчисленият по депозираните от М. Таджер документи индивидуален коефициент от 0, 819 е по-нисък от досегашния – 0. 959 /видно от разпореждане № [номер] от 8.05.2014 г. на пенсионния орган/, както и преизчисленият размер на пенсията – 194. 16 лв. вместо 223, 94 лв. Прието е, че Таджер има осигурителен стаж до датата на инвалидизиране - 27 г. 10 м. и 10 дни, а след датата на инвалидизиране – 9 г. 06 м. 27 дни. М. Таджер е оспорил това разпореждане с молба за преразглеждането му относно осигурителния стаж и доход с жалба вх. № 1012-21-408/28.03.2016 г., с претенцията, че осигурителния му стаж след датата на инвалидизацията – 4.06.2003 г. е неправилно определен на 09 г. 06 м. и 27 дни. До навършване на 64 г. и 8 месеца, считано от 4.06.2003 г., осигурителният му стаж е 12 г. 06 м. и няколко дни, съответно осигурителният му доход е увеличен на 24 602, 00 лева, както е отразено в разпореждането. Осигуряван е от 1.01.1975 г. до навършване на пенсионна възраст. Трудовият му стаж е 40 г. и 11 м. С разпореждане № [номер]/38/20.05.2016 г. на пенсионния орган отново е постановен отказ от преизчисляване на пенсията за инвалидност, но на друго основание от посоченото в искането /чл. 21, ал. 3 НПОС/ – това по чл. 21, ал. 1 и 2 НПОС, които разпоредби предвиждат други различни хипотези. Като мотиви пенсионният орган е посочил, че видно от пенсионната преписка стажът и доходът е зачетен с предходно разпореждане до 31.12.2012 г. По данните от Регистъра на осигурените лица за периода 1.01.2013 г. – 30.04.2015 г. лицето е самоосигуряващо се. След извършена проверка по разходите на Държавното обществено осигуряване и съгласно Констативен протокол № КВ-5-21-00128148/18.04.2016 г. на Дирекция "КПК", осигурителният стаж и доход за периодите: 1/01.01.2013 – 31.12.2013 г. и 2/01.01.2014 – 31.12.2014 г. не се зачита от пенсионния орган, поради неспазен осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, съгласно чл. 8, ал. 1, т. 2 от Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване /ЗБ на ДОО/ и невнесени осигурителни вноски в дължимия размер. 3 За периода 01.01.2015 г. – 30.04.2015 г. не се зачита за осигурителен стаж и доход тъй като лицето не декларира прекратяване или прекъсване на дейността си, от което следва, че като осъществяващо дейност самоосигуряващо се лице, е задължено да подава данни по чл. 5, ал. 4 от КСО и да заплаща осигурителни вноски. С разпоредбата н чл. 5, ал. 4 от КСО е предвидено, че осигурителите, осигурителните каси, самоосигуряващите се лица и работодателите периодично представят в Националната агенция за приходите данни за: 1. осигурителния доход, осигурителните вноски за държавното обществено осигуряване, Учителския пенсионен фонд, здравното осигуряване, допълнителното задължително пенсионно осигуряване, вноските за фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите", дните в осигуряване и облагаемия доход по Закона за данъците върху доходите на физическите лица - поотделно за всяко лице, подлежащо на осигуряване; 2. декларация за сумите за дължими осигурителни вноски за държавното обществено осигуряване, "Учителския пенсионен фонд", здравното осигуряване, допълнителното задължително пенсионно осигуряване, вноските за фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите" и данък по Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Процесното Решение № 2153-21-255/15.07.2016 г. на директора на ТП на НОИ оставя в сила разпореждането на пенсионния орган. В решението се посочва, че според констативния протокол, във връзка с чл. 8, ал. 1, т. 2 от ЗБДОО, регламентиращ минималните месечни размери на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, минималният размер на последния за 2013 г. следва да се определи съобразно облагаемия доход за 2011 г.; за 2014 г. – съобразно облагаемия доход за 2012 г., за 2015 г. – върху облагаемия доход съответно за 2013 г. Предвид на тези правила, осигурителният доход на М. Таджер е определен в следните размери: за 2013 г. – 550, 00 лева, за 2014 г. – 500, 00 лева, за 2015 г. – 420 лева. След проверка на осигурителна каса "Адвокат" е установено, че за целия период от 1.01.2013 г. до 30.04.2015 г. за М. Таджер са внасяни вноски върху минималния осигурителен доход – 420 лева /по данни и от информационната система на НОИ/. В производството по оспорване на решението на директора на ТП на НОИ пред Административен съд София град град М. Таджер е представил доказателства за заплатени осигурителни вноски за посочения период в пълния им дължим размер, поради което на основание чл. 142, ал. 2 от АПК, първоинстанционният съд е отменил решението на директора на ТП на НОИ и потвърденото с него разпореждане на пенсионния орган и е изпратил преписката за постановяване на ново разпореждане за преизчисляване на пенсията на Таджер съобразно пълния размер на заплатените осигурителни вноски. Съгласно разпоредбата на чл. 142, ал. 1 от АПК, съответствието на административния акт с материалния закон се преценява към момента на издаването му. Според чл. 142, ал. 2 от АПК, установяването на нови факти от значение за делото след издаване на акта се преценява към момента на приключване на устните състезания. Именно при съдебното оспорване М. Таджер е представил документи удостоверяващи заплащането в пълен размер на дължимите за процесния период осигурителни вноски. Този факт на заплащане на вноските в пълен размер е от значение за решаването на правния спор, който е предмет на съдебното производство, поради което правилно АССГ го е съобразил и е постановил решението си в съответствие с него. Противното би означавало да се постанови съдебно решение при непълна и недоизяснена фактическа обстановка, което би довело до неговата неправилност. Изричната разпоредба на чл. 142, ал. 2 от АПК, дава това правомощие на съда, при постановяване на решението си да вземе предвид и новонастъпилите факти, които са от значение за правилното и законосъобразно решаване на съдебния спор. От горното следва да се приеме, че М. Таджер е имал право осигурителният му стаж и доход да бъде взет предвид за процесните периоди, респективно пенсията му да бъде преизчислена. Поради това правилно административният съд е приел, че оспореното решение на директора на ТП на НОИ София град, с което е потвърдено разпореждането за отказ от преизчисляване на пенсията издадено от пенсионния орган следва да бъде отменено. Изводите на административния съд в тази насока са правилни и напълно се споделят от настоящата инстанция. В този смисъл е и например решение № 6175 от 9.05.2014 г. по адм. д. № 3157/2014 г., VІ отд. на ВАС. Настоящият касационен състав споделя становището на Административен съд София град, че в съдебната практика не се отрича възможността за приложение на чл. 142, ал. 2 от АПК и в производствата по чл. 118, ал. 2 от КСО, съобразно цитираната съдебна практика на ВАС в този смисъл. Новонастъпилите до приключване на устните състезания пред първата инстанция факти са от значение за спорното право и правилно са били съобразени от АССГ при постановяване на съдебното решение. Противното становище би противоречало и на принципите на бързина и икономия съдебното и в административното производство. С оглед на това като е отменил обжалвания административен акт като незаконосъобразен, административният съд е постановил едно правилно решение, което следва да бъде оставено в сила, тъй като не са налице визираните в жалбата касационни основания.

Цитирани разпоредби

1