Решение № 11274 от 17.11.2023 г. на ВАС по адм. д. № 1472/2023 г.
ВАСШесто отделение17.11.2023 г.докладчик Николай Ангелов
Диспозитив
ОСТАВЯ В СИЛА Решение 307/14.07.2022 г., постановено по адм. дело 95/2022г. по описа на Административен съд Стара Загора.
ОСЪЖДА Д. Овчаров,[ЕГН] от гр. Казанлък,[улица], да заплати на директора на ТП на НОИ Стара Загора сумата от 100 лв разноски в производството.
Решението е окончателно.
Председател: /п/ ТОДОР ТОДОРОВ Членове: /п/ НИКОЛАЙ ГУНЧЕВ /п/ НИКОЛАЙ АНГЕЛОВ
Мотиви
Производството е по реда на чл. 208 и сл. от Административнопроцесуалния кодекс (АПК), във връзка с чл. 119 от Кодекса за социално осигуряване (КСО). Образувано е по касационна жалба на Д. Овчаров,[ЕГН] от гр.Казанлък чрез адв. Милчев против Решение 307/14.07.2022 г., постановено по адм. дело 95/2022г. по описа на Административен съд Стара Загора, с което е отхвърлена жалбата на Д. Овчаров против Решение 1040-23-7/19.01.2022 г. на директора на ТП на НОИ Стара Загора и потвърденото с него Разпореждане РВ-3-23-01049650/15.12.2021 г. на ръководителя на контрола по разходите по ДОО, издадено на основание чл. 114, ал. 1 от КСО,с което е разпоредено да се възстанови добросъвестно полученото парично обезщетение за временна нерабоспособност за периода 04.07.2018-16.10.2018г в размер на 3180,65лв. Изложени са оплаквания за незаконосъобразност на съдебния акт поради необоснованост и постановяването му в противоречие с материалния закон - касационни основания по смисъла на чл. 209, т. 3 от АПК. Настоява за отмяна на решението и постановяване на друго такова, по съществото на спора, с което да се уважи жалбата против оспореното решение и потвърденото с него разпореждане. Ответникът по касация директора на Териториално поделение на Националния осигурителен институт /ТП на НОИ/-Стара Загора чрез юрисконсут Иванова заявява становище за неоснователност на касационната жалба.Претендира разноски. Прокурорът от Върховна административна прокуратура дава мотивирано заключение за неоснователност на касационната жалба. Върховният административен съд, шесто отделение, счита касационната жалба за процесуално допустима, като подадена в преклузивния срок по чл. 211, ал. 1 от АПК, от страна с правен интерес по смисъла на чл. 210, ал. 1 от АПК, за която решението е неблагоприятно, срещу подлежащ на касационно оспорване съдебен акт. Като извърши служебна проверка на основание чл. 218, ал. 2 от АПК и въз основа на фактите, установени от Административен съд София град, съгласно чл. 220 от АПК, настоящият съдебен състав намира касационната жалба за основателна. Предмет на съдебен контрол в производството пред Административен съд Стара Загора е Решение 1040-23-7/19.01.2022 г. на директора на ТП на НОИ Стара Загора и потвърденото с него Разпореждане РВ-3-23-01049650/15.12.2021 г. на ръководителя на контрола по разходите по ДОО, издадено на основание чл. 114, ал. 1 от КСО,с което е разпоредено да се възстанови добросъвестно полученото парично обезщетение за временна нерабоспособност за периода 04.07.2018-16.10.2018г в размер на 3180,65лв. От фактите по делото е установено, че на 03.05.2018 г. е сключен трудов договор между Дими 11" ЕООД, в качеството му на работодател и Д. Овчаров, в качеството му на служител, на длъжност офис мениджър ,като договорът е прекратен на 05.04.2019 г.На осигурителя Дими 11 ЕООД била назначена проверка със заповед от 18.06.2019г, която установила,че управител и едноличен собственик на капитала на дружеството ,считано от 16.10.2015г била С. Иванова.Същата била управител на над 30 дружества в страната с рисков профил и задължения към бюджета в големи размери. Проверката установила,че дружеството не е подавало ГДД по ЗКПО за 2015,2017,2018, и 2019г,а за 2014 и 2016г са подавани такива,като дружеството е декларирало,че не е извършвало дейност.На адреса по управление на дружеството в гр.Казанлък е установено,че липсва седалище и офис на дружеството.До управителя е отправена покана,като същата декларира,че не е запозната с дейността на дрежеството,не съхранява никакви документи,не са й известни обекти,в които да се упражнява дейността,няма данни за наети лица и за водено счетоводство.Същевременно в Дими 11 ЕООД са регистрирани трудови договори на 77 лица,измежду които и на бившия управител Д. Овчаров.До последния също е изпратено писмо за попълване на декларация за упражняване на трудова дейност,но същото не е получено от него. На Д. Овчаров са изплатени обезщетения за временна нетрудоспособност за периода 04.07.2018-16.10.2018г по посочените в преписката номера на болнични листове,в общ размер от 3180,65лв. В хода на извършен последващ контрол по реда на чл.108 ал.1 КСО в ТП на НОИ София град е извършена проверка в Дими 11 ЕООД, [ЕИК], обективирана в констативен протокол КВ-5-23-00942780 от 24.06.2021 г. При проверката е установено от наличните данни в отделните регистри се установява, че за периода 2017-2019г то не е извършвало търговска дейност и не е сключвало договори с лица и няма информация кой извършва дейност и сключва договорите,няма подадени ГДД по ЗКПО,има данни за едно фискално устройство,на дружеството са установени данъчно- осигурителни задължения.В тази връзка от контролните органи на НОИ са предприети действия по реда на чл. 4, ал. 10, т. 4 от Наредба Н-13 от 17.12.2019 г. за съдържанието, сроковете, начина и реда за подаване и съхранение на данни от работодателите, осигурителите за осигурените при тях лица, както и от самоосигуряващите се лица/ в това число и досежно Д. Овчаров/ за заличаване на подадените данни по чл. 5, ал. 4, т. 1 от КСО. Подадените данни са заличени във връзка с влезли в сила задължителни предписания ЗД-1-23-00942673 от 24.06.2021 г. (същите не се установява да са обжалвани от осигурителя). Във връзка с получения констативен протокол КВ-5-23-00942780 от 24.06.2021 г на контролните органи на ТП на НОИ Стара Загора, с разпореждане [номер]-00-6640-5/08.12.2021гна ръководителя на контрола по разходите на ДОО, издадено на основание чл. 114, ал. 2 т.2 от КСО,с което е разпоредено да се възстанови добросъвестно полученото парично обезщетение поади общо заболяване за периода 04.07.2018-16.10.2018г в размер на 3185,65лв. Разпореждането е обжалвано от Д. Овчаров пред Директора на ТП на НОИ Стара загора. На основание чл. 117, ал. 3 от КСО с Решение 1040-23-7 от 19.01.2022 г. на Директора на ТП на НОИ Стара Загора същото е потвърдено. С обжалваното решение административният съд е отхвърлил жалбата на Овчаров. За да постанови този резултат, първоинстанционният съд е счел, че решението на директора на ТП на НОИ, както и потвърденoтo с него разпорежданe, e издаденo от компетентен по смисъла на чл. 117, ал. 1 от КСО орган, в изискуемата писмена форма и e подробно мотивиранo, при спазване на административнопроизводствените правила и при правилно приложение на материалния закон. Съдът е приел, че не е доказано по несъмнен начин Овчаров да е полагал труд в полза на дружеството Дими 11 ЕООД,тъй като самият търговец не е осъществявал дейност, поради което не е възникнало осигурително правоотношение, респ. той не е придобил качеството "осигурено лице" по смисъла на легалното определение, дадено с § 1, ал.1, т. 3 от КСО, т.е. не е налице е спорната предпоставка за отпускане на парично обезщетение за безработица. За да достигне до тези правни изводи,първоинстанционният съд се е позовал на анализ на приетите частни писмени документи-ведомости за заплати,трудов договор и заповед за прекратяването му,като ги е съпоставил с официалните документи,изготвени от служители на ТП на НОИ Стара Загора по време на проверката на осигурителя Дими 11 ЕООД и установените там констатации за липса на търговска дейност в периода 2017-2019г. Същевременно е обсъдил свидетелските показания на свидетелите С. Иванова- управител на дружеството Дими 11 ЕООД и А. Ангелов- счетоводител.Първата заявява,че дейността на дружеството се осъществявала от друго лице,а не от нея като управител,като тя единствено подписвала документи и пълномощни. Свид.Ангелов пък заявява,че дружеството стопанисвало дискотека,но не знае къде е офисът на същото, нито за друга дейност.Не е имало касов апарат, справките декларации по ЗДДС били нулеви откакто С. Иванова станала управител на Дими 11 ЕООД. Настоящият касационен състав намира, че обжалваното решение е валидно и допустимо и правилно. Върховният административен съд многократно е имал възможност да се произнесе, че от съдържанието на легалното определение за осигурено лице следва, че едно от условията, на които трябва да отговаря лицето, за да се счита за осигурено, е да извършва трудова дейност, за която подлежи на задължително осигуряване по чл. 4 от КТ. Не съществува идентичност на трудовото и на осигурителното правоотношение. Наличието на трудово правоотношение в повечето случаи води до възникване и на осигурително правоотношение, но не е достатъчно. Легална дефиниция за понятието "осигурено лице" е дадена в § 1, ал. 1, т. 3 от КСО, според която "осигурено лице" е физическо лице, което извършва трудова дейност, за която подлежи на задължително осигуряване по чл. 4 и чл. 4а ал. 1 и за което са внесени или дължими осигурителни вноски. Според чл. 10, ал. 1 от КСО, осигуряването възниква от деня, в който лицата започват да упражняват трудова дейност по чл. 4 или чл. 4а ал. 1 и за който са внесени или дължими осигурителни вноски и продължава до прекратяването й. Предвид това, изискването на законовата разпоредба, съдържаща определението за "осигурено лице" по смисъла на КСО е лицето реално да осъществява трудова дейност въз основа на трудово правоотношение. Лице, за което не е доказано, че е извършвало трудова дейност, не може да има качеството осигурено лице, независимо дали за него са подавани данни в НАП, дори и в случаите на внасяни осигурителни вноски, какъвто не е процесният. От данните по делото е установено, че спрямо касатора е налице трудов договор с дружеството Дими 11 ЕООД за периода 03.05.2018-05.04.2019г.Липсват обаче останалите елементи от осигурителното правоотношение- а именно- касаторът да е полагал труд по трудовия си договор за периода на осигуряването.Свидетелските показания на свид.Иванова и Ангелов,които следва да се преценят ведно с всичко останали писмени доказателства не установяват обстоятелството,че Овчаров е полагал труд по трудовия си договор,доколкото длъжността му е изисквала наличие на офис,какъвто дружеството не е притежавало,а едновременно с това за периода от 2017 до 2019г не е декларирало дейност,не е подавало ГДД по ЗКПО,а предходните три данъчни години е декларирало нулева дейност.Ето защо и правилно първоинстанционният съд е установил,че проверката на дейността на дружеството от компетентните органи,обективирано в официални документи съгл. чл.179 ГПК - констативни протоколи сочат на извода,че за периода 2017-2019г ЕООД Дими 11 не е осъществявало търговска дейност,не е осъществило оборот,няма данни за фискални устройства в търговски обекти за този период,нито декларирани данни в ТР или в НАП ГДД по реда на ЗКПО.Тези обективни факти,съотнесени към обстоятелството,че касаторът е бил в отпуск поради временна нетрудоспособност в периода 04.07.2018-16.10.2018г обуславя факта,че по време на действие на трудовия си договор напрактика същият не е осъществял трудова дейност. Ето защо и правилно и обосновано първоинстанционния съд е приел,че касаторът няма качеството осигурено лице по смисъла на КСО. В горния смисъл е и решение 11840/20.12.2022г по адм. дело 4349/2022г на ВАС VI отд.Ето защо и не се откриват посочените от касатора основания по реда на чл.209 т.3 от АПК за отмяна на първоинстнационното решение. При наличие на доказателства, безспорно установяващи неизвършването на стопанска/търговска дейност от дружеството през периода 2017-2019г, следва да бъде подкрепен формирания от съда извод за осъществяването от лицето на трудова дейност в полза на ЕООД Дими 11 .Доказателства в подкрепа на твърденията, че дружеството е осъществявало реално търговска дейност, както и че Овчаров е осъществявал трудова дейност в полза на това конкретно дружество липсват.При това положение липсват предпоставките за отпускане на парично обезщетение за общо заболяване.Ето защо и правилно първоинстанционния съд е отхвърлил жалбата против Решение 1040-23-7/19.01.2022 г. на директора на ТП на НОИ Стара Загора и потвърденото с него Разпореждане РВ-3-23-01049650/15.12.2021 г. на ръководителя на контрола по разходите по ДОО, издадено на основание чл. 114, ал. 1 от КСО,с което е разпоредено да се възстанови добросъвестно полученото парично обезщетение за временна нерабоспособност за периода 04.07.2018-16.10.2018г в размер на 3180,65лв Съгласно чл. 114, ал. 2 от КСО, добросъвестно получените суми за осигурителни плащания се възстановяват от лицата, които са ги получили. Правилно и обосновано първоинстанционният съд е съобразил отсъствието на предпоставките за възникване на осигурителното правоотношение и обосновано е приел, че органите на НОИ законосъобразно са разпоредили възстановяване на неоснователно получените парични обезщетения. При постановяване на решението си първоинстанционният съд е достигнал до необосновани спрямо доказателствата по делото изводи и е приложил неправилно материалния закон, поради което и при наличие на касационните основания по чл. 209, т. 3, предл. 1 и 3 от АПК, неправилното съдебно решение следва да се отмени. При този изход на спора,заявеното своевременно искане за присъждане на разноски за касационната инстанция преди с.з. на 11.10.2023г се явява основателно- на ответника по касация следва да се присъдят разноски за юрисконсултско възнаграждение в размер на 100 лв на осн. чл.24 от НЗПрП вр. чл.143 от АПК вр. чл.144 АПК. Мотивиран така и на основание чл. 221, ал. 2, изр. 1 АПК, Върховният административен съд - шесто отделение,