Решение № 12375 от 22.10.2009 г. на ВАС по адм. д. № 9141/2009 г.

ВАСVI отделение22.10.2009 г.докладчик Тодор Тодоров

Диспозитив

ОТМЕНЯ Решение № 262 от 22.05.2009 г. по адм. дело № 193/2009 г. на Административен съд - Велико Търново в частта му, с която е отхвърлена жалбата на Райна Димитрова Върбова, от гр. Велико Търново срещу Решение № 19 от 27.02.2009 г. на директора на Районно управление "Социално осигуряване" - Велико Търново, с което е оставено в сила разпореждане № 1256 от 12.12.2008 г. на ръководител "ПО" при ТП на НОИ за възстановяване на неправилно получени под формата на пенсии осигурителни плащания на основание чл. 114, ал. 1 от КСО заедно с лихвата по чл. 113 от КСО в общ размер - 7 107,59, като вместо него ПОСТАНОВИ: Отменя Решение № 19 от 27.02.2009 г. на директора на Районно управление "Социално осигуряване" - Велико Търново в частта му, с която е потвърдено разпореждане № 1256 от 12.12.2008 г. на ръководител "ПО" при ТП на НОИ за възстановяване от Райна Димитрова Върбова, от гр. Велико Търново на неправилно получени под формата на пенсии осигурителни плащания за периода 22.02.2007 г. - 30.11.2008 г., ведно със законната лихва в общ размер - 7 107,59. Оставя в сила Решение № 262 от 22.05.2009 г. по адм. дело № 193/2009 г. на Административен съд - Велико Търново в останалата му част. Решението не подлежи на обжалване.

Мотиви

Решение № 12375 от 22.10.2009 г. на ВАС по адм. д. № 9141/2009 г., VI о., докладчик съдията Тодор Тодоров Производство по чл. 208 и сл. от АПК. Образувано е по касационна жалба на Райна Димитрова Върбова, от гр. Велико Търново против Решение № 262 от 22.05.2009 г. по адм. дело № 193 от 2009 г. на Административен съд - Велико Търново. Поддържат се оплаквания за неправилност поради нарушение на материалния закон и необоснованост - касационни основания по чл. 209, т. 3 от АПК. Ответната по жалбата страна, директорът на Районно управление "Социално осигуряване" - Велико Търново не изразява становище. Прокурорът от Върховна административна прокуратура дава заключение за неоснователност на касационната жалба в частта, с която се атакува решението на административния съд досежно отхвърленото оспорване срещу прекратяването на пенсията за инвалидност поради общо заболяване и социалната пенсия на жалбоподателката. Счита касационното оспорване срещу постановеното възстановяване на неоснователно получени осигурителни плащания за основателно, претендирайки неточно прилагане на чл. 114 от КСО. Касационната жалба е подадена в срок, от надлежна страна и е процесуално допустима. Разгледана по същество на основанията посочени в нея и след проверка на решението за валидност, допустимост и съответствие с материалния закон е частично основателна. Предмет на контрол пред първоинстанционния съд е Решение № 19 от 27.02.2009 г. на директора на Районно управление "Социално осигуряване" - Велико Търново и потвърдените с него разпореждане № 4707056998 от 05.12.2008 г. на ръководител "ПО" при ТП на НОИ, с което са прекратени получаваните от Райна Димитрова Върбова лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване и социална пенсия за инвалидност, считано от 22.02.2007 г. и разпореждане № 1256 от 12.12.2008 г. на ръководител "ПО" при ТП на НОИ, с което е разпоредено неправилно получените под формата на пенсии осигурителни плащания да бъдат възстановени от лицето на основание чл. 114, ал. 1 от КСО заедно лихвата по чл. 113 от КСО в общ размер - 7 107,59 лева. За да отхвърли оспорването, административният съд е приел, че атакуваните актове не страдат от пороците по чл. 146 от АПК. По делото е установено, че Райна Димитрова Върбова е получавала пенсия за инвалидност поради общо заболяване и социална пенсия за инвалидност, отпуснати за установена 78 % трайно намалена работоспособност във връзка със заболяване - злокачествено новообразувание на маточната шийка и съпътстващите го. Срокът на намалената работоспособност е пожизнен, тъй като в периода след преосвидетелстването на 04.02.2004 г. лицето е навършило изискуемата възраст по чл. 68 от КСО. При поискано ново преосвидетелстване ТЕЛК за общи заболявания при МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" АД - гр. Велико Търново с ЕР № 0650 от зас. № 037 / 22.02.2007 г. е оценила работоспособността на жалбоподателката при отпаднала водеща диагноза на 38 %. От писмо изх. № 414 от 13.03.2007 г. на Районно управление "Социално осигуряване" - Велико Търново, адресирано до ТП на НОИ гр. София е видно, че пенсионните органи са били уведомени за издадения административен акт. Получили са също съобщение вх. № 47 от 07.03.2007 г. на РЦЗ - РКМЕ - В. Търново за започнало оспорване по административен ред на ЕР на ТЕЛК пред Националната експертна лекарска комисия. При така описаните обстоятелства те са преценили, че не е необходимо да се спират осигурителните плащания за получаваната пенсия за инвалидност поради общо заболяване и социалната пенсия. Видно от писмо № 15005565/30.03.2007 г. на Столично управление "Социално осигуряване" - София до Районно управление "Социално осигуряване" - Велико Търново (вх. № 13245 от 09.05.2007 г. ) пенсионната преписка на Върбова е била изпратена в ТП на НОИ - Велико Търново "за да продължи изплащането на получаваните от нея пенсии", с отбелязването, че същите са изплатени до 31.05.2007 г. Осъществена е проверка и е продължило изплащането на визираните осигурителни плащания. Междувременно със заявление вх. № 9054 от 23.03.2007 г. жалбоподателката е поискала преизчисляване на отпуснатите и пенсии с придобит след пенсионирането и осигурителен стаж за периода 02.07.2001 г. до 31.01.2007 г. Последвали са разпореждания от 01.07.2007 г., издадено на основание § 2 от ЗР на ЗИЗБДОО (2007 г. и ПМС № 136/14.06.2007 г., разпореждане от 01.10.2007 г., издадено на основание § 2 от ЗР на ЗИЗБДОО) 2007 г. (изм. и доп. ДВ бр. 77/ 2007 г.) и ПМС № 204/05.09.2007 г., разпореждане от 01.07.2008 г., издадено на основание чл. 100 от КСО, чл. 9 от ЗБДОО (2008 г. и ПМС № 129/6.06.2008 г. Издадено не в предвидените срокове и без налични данни за съобщаване е Разпореждане № 875 от 10.08.2007 г. на ръководител "Пенсионно осигуряване" при Районно управление "Социално осигуряване" - Велико Търново, с което на основание чл. 54 от АПК при погрешно указан ред за оспорване е "спряно производството по заявление № 9054 от 23.03.2007 г.". Със заявление вх. № 25970 от 30.09.2008 г. Райна Върбова е поискала на основание чл. 21 от Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж допълнително да и бъде зачетен и придобития след пенсионирането осигурителен стаж за времето от 01.02.2007 г. до 31.08.2008 г. Пенсионните органи са уважили това искане, преизчислявайки личната пенсия за инвалидност поради общо заболяване по чл. 74 от КСО и социалната пенсия за инвалидност по чл. 90 от КСО. От писмо изх. № 4468/19.09.2007 г., заведено, според твърденията на страните, пред органите на ТП на НОИ от самата жалбоподателка е видно, че производството пред Националната експертна лекарска комисия - специализиран състав по хирургични болести е прекратено и жалбата против ЕР на ТЕЛК при МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" АД - гр. Велико Търново № 0650 от зас. № 037/ 22.02.2007 е оставена без разглеждане. По делото липсват данни за времето на получаване на известието предвид сгрешената фамилия на жалбоподателката. Органите, реализирали начетното производство, не са изследвали фактите, има ли забавяне в изпращането на съобщенията и ако има такова на какво се дължи. Получено ли е известие за акта на НЕЛК от Районното управление "Социално осигуряване" и правомерни ли са били действията на пенсионните органи след неговото получаване, а ако не е получено, кои са причините за неточното реализиране на процедурата по уведомяване и не на последно място отговорните длъжностни лица, причинили или съпричинили със своите действия или бездействия претендираните щети. Интересен въпрос за преценка е законосъобразността на описаната процедура по пенсионната преписка на жалбоподателката, която не само, че допуска неправомерно преизчисляване на получаваните от нея осигурителни плащания, но затвърждава у нея погрешното убеждение в правомерността на заявените от нея претенции за преизчисляване на отпуснатите пенсии, независимо от променената оценка на работоспособността и. Подобно убеждение е мотивирано от самите пенсионни органи с поредицата взаимноизключващи се като резултат и цел административни актове по пенсионната преписка на Върбова. Отпускането на пенсия за инвалидност е детерминирано от съществуването на условия за придобиването на това право. Необходимо основание е установена загуба на работоспособността. Съгласно чл. 73, ал. 3 от КСО пенсиите за инвалидност на лицата навършили възрастта по чл. 68 от КСО се отпускат пожизнено, а според чл. 101, ал. 4, изречение първо от Закона за здравето степента на трайно намалена работоспособност на лица навършили 65- годишна възраст, се определя пожизнено. Така законодателят е създал естествена логическа връзка между установяването на инвалидността като правопораждащ юридически факт и правото на пенсия за инвалидност, породено от този юридически факт. Към датата на подаване на молбата за преосвидетелстване жалбоподателката Върбова не е имала право да се ползва от специалната защитна разпоредба на изречение второ от ал. 3 на чл. 73 от КСО, с която законодателят е предвиждал възможността пенсиите на инвалидите, навършили възрастта по чл. 68 от КСО да не се намаляват или прекратяват, когато преосвидетелстването е извършено по тяхно искане, тъй като този текст е отменен с изменението на КСО, считано от 01.01.2002 г. Правилно първоинстанционният съд е отбелязал, че общият разум на закона не позволява новоприетите разпоредби да бъдат тълкувани и прилагани по начин, облагодетелстващ лицата, упражнили предоставени им права от отменени или изменени разпоредби. Новите правила имат действие по отношение на нововъзникналите юридически факти и при всички случаи на преосвидетелстване на лицата по тяхно желание, при които са възникнали нови правопораждащи или правопогасяващи факти, пенсията се намалява или прекратява съобразно общите разпоредби, уреждащи правото на пенсия за инвалидност. Решението на Административен съд - Велико Търново в частта му, с която е отхвърлена жалбата на Райна Димитрова Върбова срещу Решение № 19 от 27.02.2009 г. на директора на Районно управление "Социално осигуряване" - Велико Търново и потвърденото с него разпореждане № 4707056998 от 05.12.2008 г. на ръководител "ПО" при ТП на НОИ досежно прекратяване получаваните от лицето лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване и социална пенсия за инвалидност, считано от 22.02.2007 г. е законосъобразно и обосновано и следва да бъде оставено в сила. За да бъде задължено лицето, получавало осигурителните плащания да възстанови същите не е достатъчно установяването на неоснователното им получаване. Задължението за връщане възниква в случаите, когато получилият ги е действал недобросъвестно. Съгласно чл. 114, ал. 2 от КСО добросъвестно получени суми по осигурителни плащания не подлежат на връщане от осигурените лица, с изключение на случаите по чл. 54е от КСО. Добросъвестността се предполага до доказване на противното. В случая няма данни за недобросъвестност от страна на лицето, претендирало и получило пенсия. Същото не е укрило факти и е представило всички относими документи във връзка с придобитото право на лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване и социална пенсия за инвалидност. Проява на недобросъвестност би била налице, ако Върбова бе подала невярна информация относно релевантните за осигурителните плащания обстоятелства. Неточното тълкуване на закона от пенсионните органи и непоследователните им действия по пенсионната преписка на жалбоподателката не следва да се вменяват в неин ущърб и не сочат наличие на недобросъвестно поведение. Органите на НОИ са извършили недължими осигурителни плащания, но не е изяснен обективно фактическия състав на настъпилата щета досежно кръга и степента на отговорност на привлеченото за нейното възстановяване лице. Вменяването на задължения за репариране на неточно изплатените осигурителни плащания при тези фактически обстоятелства е неправилно и необосновано е възприето от първоинстанционния съд като законосъобразно. По изложените съображения първоинстанционното решение в частта му, с която е отхвърлена жалбата на Райна Димитрова Върбова, от гр. Велико Търново срещу Решение № 19 от 27.02.2009 г. на директора на Районно управление "Социално осигуряване" - Велико Търново, с което е оставено в сила разпореждане № 1256 от 12.12.2008 г. на ръководител "ПО" при ТП на НОИ за възстановяване на неправилно получени под формата на пенсии осигурителни плащания на основание чл. 114, ал. 1 от КСО заедно лихвата по чл. 113 от КСО в общ размер - 7 107,59 лева се явява неправилно и следва да бъде отменено. Водим от горното, Върховният административен съд, шесто отделение

Цитирани разпоредби

1