Решение № 4632 от 29.03.2012 г. на ВАС по адм. д. № 15287/2011 г.

ВАСVI отделение29.03.2012 г.докладчик Румяна Папазова

Диспозитив

Оставя в сила решение № 115 от 18.10.2011 г. по адм. дело № 166 по описа за 2011 г. на Административен съд - Видин. Решението не подлежи на обжалване.

Мотиви

Решение № 4632 от 29.03.2012 г. на ВАС по адм. д. № 15287/2011 г., VI о., докладчик съдията Румяна Папазова Производството е по реда на чл. 208 и следв. от Административнопроцесуалния кодекс (АПК) във вр. с чл. 119 от Кодекса за социално осигуряване (КСО). Образувано е по касационна жалба на Директора на Районно управление "Социално осигуряване", гр. Видин, против решение № 115 от 18.10.2011 г. по адм. дело № 166 по описа за 2011 г. на Административен съд - Видин, с което е отменено издаденото от касатора решение № 190 от 24.06.2011 г. и потвърденото с него разпореждане № 320 от 11.05.2011 г. на ръководителя на контрола по разходите на ДОО в РУ "СО" Видин по ревизионен акт за начет вх. № 768 от 29.04.2011 г. Посочените пороци релевират необоснованост и неправилно прилагане на чл. 14, ал. 1 от Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване (НИИПОПДОО) и чл. 110, ал. 1 от КСО като касационни основания за отмяна по чл. 209, т. 3 от АПК. Ответникът СОУ "Цар Симеон Велики", гр. Видин, не е взел становище. Представителят на Върховната административна прокуратура е дал заключение за правилност на обжалваното решение. Касационната жалба е подадена в срока по чл. 211, ал. 1 от АПК от надлежна страна и е процесуално допустима. Разгледана по същество, е неоснователна. Предмет на оспорване в производството пред Административен съд - Видин е решение № 190/24.06.2011 г. на Директора на Районно управление "Социално осигуряване" (РУ "СО"), гр. Видин и потвърденото с него разпореждане № 320 от 11.05.2011 г., издадено от ръководителя на контрола по разходите на ДОО по реда на чл. 110, ал. 3 във вр. с ал. 1, т. 1 от КСО, за събиране на сумите по ревизионен акт за начет вх. № 768 от 29.04.2011 г., с което СОУ "Цар Симеон Велики", гр. Видин, е задължено да възстанови по сметка на ДОО сумата 701.67 лв. (главница 646.96 лв. и лихви 54.71 лв.), представляваща неправилно изплатени парични обезщетения за временна неработоспособност за периода 27.10.2010 г. - 25.11.2010 г. на лицето Ангел Атанасов Стефанов, чието трудово правоотношение е било прекратено от 1.11.2010 г. и от същата дата му е била отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст. Решението на Административен съд - Видин, с което оспорените административни актове са отменени като незаконосъобразни, е постановено при правилно прилагане на материалноправната разпоредба на чл. 42, ал. 2, изр. 3 от Кодекса за социално осигуряване. Предвидено е изплатените парични обезщетения за временна неработоспособност за период, за който е отпусната пенсия, да се възстановяват от получателите на обезщетенията. След като е анализирал събраните по делото доказателства, съдът е стигнал до правилния извод, че неправилното изплащане на парични обезщетения за временна неработоспособност не е причинено от неизпълнение на задължението на осигурителя по чл. 14, ал. 1 от НИИПОПДОО. Задължение на осигурените лица е да представят на осигурителите декларация за промяна на обстоятелствата по образец съгласно приложение № 12. По делото няма данни, че осигуреното лице Ангел Атанасов Стефанов е подало тази декларация, но осигурителят не я е представил в ТП на НОИ - Видин в срок от 3 работни дни. Неоснователни са касационните доводи за неправилно прилагане на чл. 110, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване и чл. 14, ал. 1 от Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване. От фактическа страна по делото е установено, че към датата 27.10.2010 г., на която е възникнало осигурителното събитие, Ангел Атанасов Стефанов е бил осигурено лице за временна неработоспособност. Осигуряването е било прекратено от 1.11.2010 г., когато трудовото правоотношение е било прекратено. Прекратяването на осигуряването не е новонастъпило обстоятелство, което е рефлектирало върху правото на Ангел Атанасов Стефанов да получи паричните обезщетения за временна неработоспособност за периода 27.10.2010 г. - 25.11.2010 г. На основание чл. 42, ал. 1, изр. 1 от КСО (ДВ, бр. 16 от 2010 г., в сила от 26.02.2010 г.) паричното обезщетение за временна неработоспособност е било изплащано за срока на неработоспособността до 25.11.2010 г. съгласно представения болничен лист. В нарушение на процесуалното му задължение по чл. 35 от АПК за издаване на административен акт след изясняване на всички факти и обстоятелства от значение за случая административният орган не е уточнил пенсионната преписка, по която на Ангел Атанасов Стефанов е била отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст. Липсват данни относно датата, на която лицето е упражнило правото на пенсия и относно датата, на която е било издадено разпореждане за отпускане на пенсия за осигурителен стаж и възраст, считано от 1.11.2010 г. Правото на лицето на вече получените парични обезщетения за временна неработоспособност е отпаднало с обратна сила с влизането в сила на разпореждането за отпускане на пенсията, считано от 1.11.2010 г. На основание чл. 42, ал. 2, изр. 3 от КСО изплатените парични обезщетения за временна неработоспособност се възстановяват от лицата за периода, за който им е отпусната пенсия. Като е приел, че претърпяната от ДОО щета от съвместяването на две осигурителни плащания не е причинена от действия или бездействия на осигурителя и поради това оспорените административни актове са издадени в нарушение на материалноправното основание по чл. 110, ал. 1, т. 1 от КСО, Административен съд - Видин е постановил правилно решение. Посочените касационни основания за отмяна не са налице и обжалваното съдебно решение следва да бъде оставено в сила. По изложените съображения и на основание чл. 221, ал. 2 от АПК Върховният административен съд, шесто отделение,

Цитирани разпоредби

1
  • чл. 14, ал. 1