Решение № 4073 от 8.7.2020 г. на Софийски градски съд по дело № 14421/2018 г.

Софийски градски съдГражданско08.07.2020 г.докладчик РОСЕН БОРИСЛАВОВ ДИМИТРОВ

Диспозитив

ОТХВЪРЛЯ предявените от А.Д.Н., ЕГН •••••••••• чрез адвокат И.К.Б., САК, срещу ЗАД "А.Б.Ж." АД ••• искове с правно основание чл. 230, ал. 1 КЗ /отм./, вр. чл. 238, ал.1 КЗ /отм./ и чл. 86 ЗЗД, за заплащане на сумата от 55 128.15 евро /с левова равностойност 107 821, 28 лв./, представляваща дължимо застрахователно обезщетение по индивидуална застраховка „Живот“ със спестовен характер и сумата от 2820.95 лева – лихва за забава върху главницата, считано от 02.12.2017 г. до датата на предявяване на иска 30.10.2018 год., като неоснователни. ОСЪЖДА А.Д.Н., ЕГН •••••••••• да заплати на ЗАД "А.Б.Ж." АД ЕИК ••••••• сумата от 900 лева разноски по делото. РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд в двуседмичен срок от съобщаването му на страните.

Мотиви

Производство е образувано по иск с правно основание чл.238 ал.1 от КЗ, предявен от А.Д.Н., ЕГН ••••••••••, срещу ЗАД „А.Б.Ж.“••• за заплащане на сумата от 55 128.15 евро /с левова равностойност - 107 821.28 лв./, представляваща дължимо застрахователно обезщетение по индивидуална застраховка „Живот“ със спестовен характер и иск с основание чл.86, ал.1 ЗЗД за сумата от 2820.95 лева – лихва за забава, считано от 02.12.2017 г. до датата на предявяване на иска. Ищецът твърди, че е бил застрахован при ЗАД „А.Б.Живот” по застрахователна полица № 1022015172/3 - Тарифа № 20 - Индивидуална застраховка „Живот” със спестовен характер, за срок от 24 години считано от 00.00 часа на 26.10.2005 год. През м.септември 2016 год. е претърпял злополука, ухапване от куче, за което ответното дружество било уведомено. С експертно решение на ТЕЛК № 1905 от заседание № 122 от 06.07.2018 на му е била определена 43 % трайно намалена работоспособност. Твърди, че на основание клаузите на посочения по-горе договор за индивидуална застраховка ”Живот” ответното дружество е задължено да му изплати застрахователна сума съответстваща на процента на намалената трудоспособност отнесен към общия размер на дължимото обезщетение от 128 205 евро. ЗАД „А.Б.Ж.“••• не е сторило това след надлежна покана от страна на ищеца, напротив с писмо от 27.07.2018 г. е отказало плащане на застрахователно обезщетение, което поражда поражда правото да претендира в настоящото производство исковата сума, ведно със следващата се мораторна лихва върху нея. Моли съда, да постанови решение, с което да осъди ответника да му заплати исковите суми, ведно със законна лихва за забава върху главницата считано от датата на исковата молба до окончателното й изплащане и разноските по делото, като му присъди и направените по делото разноски. Ответникът ЗАД „А.Б.Ж.“••• оспорва предявения иск по основание и размер, като оспорва, че е налице покрит риск, съгласно специални и общи условия на застрахователя за сключване на смесена застраховка „Живот“, полица № 1022015172/3 и съответно оспорва наличието на отговорност на ответното дружество. Твърди, че не е налице злополука, съгласно специални и общи условия на смесената застраховка „Живот.“ Оспорва и наличието на причинно – следствена връзка между здравословните проблеми на ищеца вследствие на общо заболяване със сочения инцидент – ухапване от куче, а също така твърди, че настъпилият инцидент е при проява на небрежност от страна на ищеца, както и съпричиняване. На следващо място се твърди, че е налице изключен риск съгласно уговорените покрития по застрахователна полица № 1022015172/3, а именно, че - застрахователят не изплаща трайна загуба на трудоспособност вследствие на общо заболяване. Излага се, че е налице изключен риск и съгласно т. 10.11. на Раздел 10 от Общите условия на смесено застраховане „Живот“ на ответното дружество, неразделна част от полица № 1022015172/3, а именно „При заболяване или злополука, когато не е потърсена или е отказана квалифицирана медицинска помощ, при самолечение и прилагане на неутвърдени в медицинската наука и практика методи“. Твърди, че не е налице злополука и съгласно т. 9.10. на Раздел 9 от Общите условия на смесено застраховане „Живот“, а също така се излага, че в сключения между страните застрахователен договор не е постигната изрична договореност за промяна на тези условия във връзка със застрахователното покритие и изплащането на съответни застрахователни суми и/или обезщетения. На следващо място се излага, че е проявена небрежност и съпричиняване от страна на ищеца за настъпването на вредоносния резултат, тъй като лицето не е потърсило своевременно квалифицирана медицинска помощ, съответно сам се е поставил в риск, още повече, че лицето е собственик и/или стопанин на това куче и е предизвикал ухапването. Моли съда да постанови решение, с което да отхвърли изцяло предявените искове. Претендира разноски. СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД, след като прецени събраните по делото доказателства и ги обсъди в тяхната съвкупност и поотделно намира за установено от фактическа страна следното: От представените по делото Застрахователна полица № 1022015172/3 - Тарифа № 20 - Индивидуална застраховка „Живот” със спестовен характер и приложимите към нея общи условия на смесено застраховане „Живот“се установява, че на ищецът е сключил с ответното дружество Индивидуална застраховка „Живот” със спестовен характер валидна за период от 01.11.2004 год. до 31.10.2028 год. Няма спор, че ищецът е извършвал своевременно и в точния размер необходимите плащания на застрахователната премия. От доказателствата към исковата молба се установява, че на 05.10.2016 ищецът е приет в Клиника по инфекциозни болести към МБАЛ „Военномедицинска академия” с диагноза „Неуточнена вирусна чревна инфекция”, откъдето е изписан на 08.10.2016, като е насочен за хоспитализация в отделение по гастроентерология, където е приет същия ден. Изписан е на 17.10.2016 след с подобрение. На 31, 10.2016 ищецът е приет за лечение в УНГ отделение на НМТБ „Цар Борис III”, където му е поставена диагноза - Двустранна невросензорна загуба на слуха. Изписан е на 04.11.2016 с частично подобрение на слуха. Впоследствие ищецът е подложен на допълнителни диагностични изследвания с оглед на продължаващите оплаквания за определяне на текущото му здравословно състояние, включително по повод освидетелстването на степента на трайна загуба на работоспособност. С експертно решение на ТЕЛК № 1905 от заседание № 122 от 06.07.2018 на доверителя ни е определена 43 % трайно намалена работоспособност. Като водеща диагноза за намалената работоспособност е посочено увреждане на междупрешленните дискове в поясния и другите отдели на гръбначния стълб с радикулопатия, а в графата общо заболяване са посочени деф.спондилоза, лявоконвексна сколиоза в лумбален отдел, остреохондроза-шийна и лумбална, коренчева лезия С6 С7-двустранно Ес1 в дясно /ЕМГ/.АХ-ІІ, лекостепенна ЛК хипертрофия, световъртеж от централен произход.МСБ, двустранен неврит на слуховите нерви. Ответното дружество ЗАД „А.Б.Ж.” е било поканено от ищеца със заявление от 07.11.2016 год. да му заплати обезщетение, като ответникът е образувал ликвидационна преписка по щета № 307/16/0082, а след изготвяне решението на ТЕЛК е отправена нарочна покана с дата 23.07.2018 год./л.219 от делото/ за заплащане на обезщетение в размер на 43% от застрахователната сума, на която покана е последвал отказ за плащане, поради това, че намалената работоспособност на ищеца не е във връзка с покрит от полицата риск. По делото е допусната и изслушана разширена съдебно-медицинска експертиза, чието заключение съдът кредитира като компетентно и безпристрастно. От същото се установява, че въз основа на приложената медицинска документация и личния преглед на ищеца може да се приеме, че настъпилия при пострадалия инфекциозен процес, довел до възпалителни инфилтрати със зачервена повърхност на двете ръце, може да е причина за последвало двустранно възпаление на слуховите нерви, довело до двустранна невросензорна загуба на слуха с увреждане на сензорни системи, касаещи слухов и вестибуларен анализатор с проява на двустранна невросензорна загуба на слуха и вестибуларна дисфункция - засягаща централните отдели. Според експертите причинител на възпалението е установената при ищеца бактерия Стафилококус ауреус /причината за появата й може да е ухапване от куче/, която често причинява усложнения на близки и далечно разположени органи и системи чрез дисеминация на микроорганизма по кръвен път т.нар. сепсис. Така може да е предизвикан възпалителен процес в двете уши, което да доведе до неврит на слуховия нерв и да се намали слуха. Експертите са категорични, че своевременното поставяне на съответна ваксина е в състояние да предотврати инфектирането на рана от кучешко ухапване. От правна страна: При разглеждането на настоящите искове следва да се приложи нормата на чл.238 ал.1 от КЗ /отм./ предвид разпоредбата на § 22 от преходните и заключителните разпоредби на действащия Кодекс за застраховането. Съгласно чл.230 ал.1 от КЗ договорите за застраховки "Живот" и "Злополука" се сключват срещу събития, свързани с живота, здравето или телесната цялост на физическо лице. Видно от посочените по-горе писмени доказателства, съдът приема за доказано обстоятелството, че между ищеца и ответното дружество е бил сключен договор застраховка „Живот”, който е бил валиден към твърдяната от ищеца дата-28.09.2016 год., на настъпване на застрахователното събитие-злополука от кучешко ухапване, довело до инфекция и трайна частична загуба на слуха.По този въпрос страните не спорят. Спорно между тях е дали е установена въпросната злополука и дали, тя и нейните последици са покрити от застраховката рискове и дали е налице евентуално съпричиняване на вредоносния резултат от пострадалия, което да обослуви намаляване на обезщетението. Съгл. раздел ІІІ, т.4 от застрахователния договор трайната загуба на трудоспособност настъпила в срока на застраховката в следствие на застрахователна злополука е покрит от полицата риск. Съгласно чл.9.10. буква „в“ от Общите условия към застрахователния договор /л.81-л.85 от делото/ неразделна част от полица № 1022015172/3. не се счита за злополука инфекциозно заболяване. Съгласно разпоредбата на т. 10.11. на Раздел 10. „Застрахователната сума и допълнителните обезщетения не се изплашат" от Обши условия на смесено застраховане „Живот" на ответното дружество, неразделна част от полица № 1022015172/3. Застрахователната сума и допълнителни обезщетения не се изплащат при заболяване или злополука, когато не е потърсена или е отказана квалифицирана медицинска помощ, при самолечение и прилагане на неутвърдени в медицинската наука и практика методи." Видно от представеното ЕР на ТЕЛК ищецът е придобил 43% трайно намалена работоспособност, смятано от 06.07.2018 год. поради водещо заболяване увреждане на междупрешленните дискове в поясния и другите отдели на гръбначния стълб с радикулопатия, което заболяване според експертизата, категорично няма връзка с твърдяната злополука.Такава връзка според експертите е възможна само при описаното допълнително заболяване „двустранен неврит на слуховите нерви“, което заболяване е отчетено от комисията с най-малка тежест при оценката на работоспособността на ищеца. Според съда претенцията на ищеца за заплащане на застрахователно обезщетение в следствие трайно намалена работоспособност в следствие за злополука-ухапване от куче, инфекция и намаляване на слуха е неоснователна. В тежест на ищеца е да установи при условия на пълно и главно доказване, т.е. без съмнение, че въпросната загуба на слуха /която е факт/ се дължи на инфекция, която от своя страна е провокирана от кучешко ухапване на твърдяната дата. Според съда такова доказване не е проведено и неблагоприятните последици за това са за ищеца. Експертите говорят за ухапването като една възможна причина за настъпване на инфекцията, но това не доказва, че причината е именно тази, предвид и факта, че информацията за твърдяното ухапване е дадена от ищеца за пръв път около поне 10 дни след инцидента. При това положение наличието на инфекциозно заболяване /което също е факт/без да е доказана категорично причината за появата му, довело до засягането на слуха на ищеца, не се счита за злополука, съгласно т.9.10, буква В от ОУ. Според съда отговорността на ответника се изключва и от факта, че от една страна пострадалият не е потърсил своевременна медицинска помощ, а от друга е установено, че при своевременно ваксинирани и въобще предприето лечение неблагоприятните последици не биха настъпили. Предвид изложеното съдът намира, че предявения главен иск е неоснователен и недоказан и следва да бъде изцяло отхвърлен. Предвид отхвърлянето на главния, акцесорния иск за заплащане на мораторна лихва от 2820, 95 лева – за времето от 02.12.2017 г. до датата на предявяване на иска 30.10.2018 год. също е неоснователен, поради следва да се отхвърли. С оглед изхода на делото ищецът следва да заплати на ответника сторените деловодни разноски в размер на 600 лв. за експертизата и 300 лв. юристокнсултско възнаграждение. Водим от горното съдът

Цитирани разпоредби

6