Определение № 120 от 24.02.2011 г. на ВКС по т. д. № 693/2010 г.

ВКСI търговско отделение24.02.2011

Ruling

НЕ ДОПУСКА касационно обжалване на решение №VІ-23 от 4.05.2010г. постановено по в.гр.дело №198/2010г. на Б. окръжен съд, шести въззивен граждански състав. Определението не подлежи на обжалване. ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЧЛЕНОВЕ:

Grounds

Производството е по чл.288 ГПК и е образувано по касационна жалба К. С. М. от[населено място], чрез адв. С. К. - Б. срещу решение №VІ-23 от 4.05.2010г., постановено по гр.дело № 198/2010г. на Б. окръжен съд, с което е потвърдено решение № ХІІІ-1675/13.02.2009г. по гр.дело №5649/2009г. на Б. районен съд. С това решение са отхвърлени обективно съединените искове по чл.279, ал.1 във връзка с чл.276, ал.2,т.6 от КЗ и чл.86 ЗЗД, предявени срещу ЗД [фирма] за заплащане на неимуществени вреди и мораторни лихви по застраховка “Злополука на пътниците в обществения транспорт и местата в МПС”. За да потвърди обжалвания резултат на първоинстанционния съд, Б. окръжен съд е приел, че ищецът не е доказал да е настъпила трайна загуба на работоспособност от претърпяното увреждане от ПТП, тъй като изплащането на обезщетението е в пряка връзка с процента на настъпилата трайна загуба. С оглед на липсата на доказателства, счетено е, че липсата на дефиниция на понятието трайна загуба на работоспособност в закона е без значение за изхода на делото. Касаторът излага доводи за неправилност на решението поради неправилно приложение на материалния закон и необоснованост. Позовава се на предпоставките за допускане на въззивното решение по чл.280, ал.1, т.1 и т.3 ГПК по материалноправния въпрос: в кои случай и каква трябва да бъде степента на увреждане за да е налице “временна” или “трайна” неработоспособност, при положение, че липсва дефиниция на тези две понятия в закона. Приложени са четири броя определения на ВКС по чл.288 ГПК за спорове по искове по чл.200 от КТ-претендирано обезщетение за вреди причинени на работника по време на трудова злополука. С допълнителна молба от 11.01.2011г. касаторът представя решение по чл.290 ГПК, с което ВКС се е произнесъл по иск по чл.200 КТ и в същото е прието, че по силата на чл.200 КТ работодателят отговаря за всички причинени на работника вреди от трудова злополука ли професионално заболяване като трайна работоспособност над 50%, трайна работоспособност под 50%, временна неработоспособност или смърт. Ответникът по касационната жалба ЗД[фирма] – София не заявява становище по допустимостта на касационното обжалване. Върховният касационен съд, състав на първо отделение на Търговска колегия, като взе предвид изложените основания за допускане на касационно обжалване и след проверка на данните по делото, констатира следното: Касационната жалба е подадена от надлежна страна, срещу подлежащ на обжалване акт на въззивен съд в срока по чл.283 ГПК, но въпреки процесуалната й редовност, настоящият съдебен състав счита, че не са налице сочените основания за допускане на касационно обжалване. Преценката се извършва от ВКС въз основа на изложените от касатора твърдения и доводи с оглед критериите предвидени в чл.280, ал.1 ГПК, предпоставящи произнасяне от страна на въззивния съд по съществен материалноправен или процесуален въпрос, който е решен в противоречие с практиката на ВКС; решаван е противоречиво от съдилищата или е от значение за точното прилагане на закона и за развитието на правото. Същественият материалноправен или процесуален въпрос е винаги специфичен за конкретното дело и същият следва да е обусловил решаващата воля на въззивния съд при постановяване на обжалваното решение. З. на поставения въпрос се определя от правните изводи на съда досежно съобразяването с практиката и закона, а не до преценката на приетата по делото фактическа обстановка. Поставеният от касатора въпрос при какви увреждания е налице “временна” или “трайна” загуба на работоспособност има отношения към повдигнатия пред съда правен спор. Въпросът обаче е поставен общо и не е обусловил решаващите изводи на съда за отхвърляне на предявените исково. Искът за заплащане на обезщетението по застраховка “злополука” не е отхвърлен защото съдът е дал погрешно определение на “временна” и трайна” работоспособност, а защото ищецът не е доказал увреждането за което застрахователят отговаря при настъпване на застрахователно събитие при застраховка “злополука” - смърт или трайна загуба на работоспособност. В цитираната в касационна жалба Наредба №24 за задължителното застраховане е посочен реда за определяне на процента на трайна загуба на работоспособност и начина на определяне на размера на обезщетението по застраховка “злополука”/ чл.24/. Съгласно чл.24, ал.3 от Наредба №4 процентът на трайна загуба на работоспособност се определя от Т. или от застрахователна експертна комисия съгласно списък на травматичните болести и увреждания на застрахователя след окончателно и пълно стабилизиране на уврежданията на застрахования, но не по-рано от 3 месеца и не по-късно от една година от датата на събитието. Доказателства дали увреждането от ПТП попада сред заболяванията и уврежданията определящи трайната загуба на работоспособност и съответно какъв е процента на трайна загуба на работоспособност не са представени по делото, т.е. този факт с правно значение е останал недоказан. Не налице и допълнителната предпоставка на чл.280, ал.1, т.1 ГПК. С представеното от касатора решение по чл.290 ГПК ВКС се е произнесъл за отговорността на работодателя по чл.200 КТ, а именно, че отговаря за всички причинени на работника вреди от трудова злополука ли професионално заболяване като трайна работоспособност над 50%, трайна работоспособност под 50%, временна неработоспособност или смърт. Не е налице обективен идентитет между делата, което само по себе си изключва приложното поле на чл.280, ал.1, т.1 и т.2 ГПК. Освен това, в цитираното решение не е дадена дефиниция на двата вида неработоспособност, а само е дадено разрешение за обема на отговорност на работодателя при увреждане на работника по време на извършване на възложената му работа. Не е налице допълнителната предпоставка на чл.280, ал.1, т.3 ГПК с оглед на регламента на чл.24 от Наредба №24 за задължителното застраховане по чл. 249, т. 1 и 2 от Кодекса за застраховането и за методиката за уреждане на претенции за обезщетение на вреди, причинени на моторни превозни средства. В заключение, поради това, че не са налице предпоставките на чл.280, ал.1 ГПК обжалваното решение не следва да се допуска до касационно обжалване, затова Върховният касационен съд, ТК, състав на първо отделение

Cited provisions

14