Решение № 572 от 1.6.2026 г. на Районен съд - Стара Загора по дело № 3906/2025 г.

Районен съд - Стара Загора01.06.2026reporting judge Олга Златева

Ruling

ОСЪЖДА Животозастрахователна компания „Съгласие” АД, ЕИК 175247407, със седалище и адрес на управление гр. София, бул. „Тодор Александров“ 117, да заплати на М. И. С. – Х., с ЕГН ••••••••••, от •••••••••••••••••, и Д. И. С., с ЕГН ••••••••••, от •••••••••••••••••, •••••••••••••••••, сумата от 6902,44 евро или по 3451,22 евро на всяка от ищците, представляваща обезщетение за „Смърт от заболяване“ за починалия общ наследодател на ищците - Р.Д.Ч., ЕГН ••••••••••, съгласно Договор за обществена поръчка № •••••••••••••••••, сключен на ••••••••••••••••• и Полица по застрахователен договор № •••••••••••••••••, ведно със законната лихва върху сумата, считано от ••••••••••••••••• до окончателното й изплащане, както и сумата от 276,10 евро, направени по делото разноски за държавна такса. ОСЪЖДА Животозастрахователна компания „Съгласие” АД, ЕИК 175247407, със седалище и адрес на управление гр. София, бул. „Тодор Александров“ 117, да заплати на адвокат С. И. Р., от •••••••••••••••••, сумата от 409 евро, представляваща адвокатско възнаграждение за безплатно процесуално представителство на ищците по делото. Решението може да се обжалва пред Старозагорския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните. Съдия при Районен съд – Стара Загора: _______________________

Grounds

Предявени са искове от М. И. С. - Х. от ••••••••••••••••• и Д. И. С. от ••••••••••••••••• против Животозастрахователна компания „Съгласие” АД - гр. София - по чл. 448 ал. 5, вр. с чл. 441 ал. 2, вр. с чл. 459 от КЗ. Ищците твърдят, че са наследници на Р.Д.Ч., ЕГН ••••••••••, починала на ••••••••••••••••• От ••••••••••••••••• до смъртта си наследодателката им работила в Районен съд - •••••••••••••••••, на длъжност „съдебен секретар“. Същата била застрахована по групова застраховка Договор за обществена поръчка № •••••••••••••••••, сключен на ••••••••••••••••• за групова застраховка „Злополука“ и допълнително покритие на работещите в съдебната система, с период на застрахователно покритие от 01.01.2024г. до 31.12.2026г. и Полица по застрахователен договор № •••••••••••••••••, сключен между ЖСК „Съгласие“ АД и Висш Съдебен Съвет /ВСС/. След настъпването на застрахователното събитие, към ответника ЖСК „Съгласие“ АД била отправена претенция за изплащане на застрахователна сума по риска „Смърт вследствие на заболяване“, в размер на 13 500 лева. С писмо изх. № 1505/18.08.2025г. дружеството отказало изплащане на обезщетение. В мотивите се сочело, че застрахованото лице било с поставена диагноза „Съчетание на хипертонично сърце и хипертоничен бъбрек и застойна сърдечна недостатъчност“, че това удостоверявало наличие на тежка сърдечно-съдова патология, предшестваща началната дата на застрахователното покритие. Установявало се, че смъртта е настъпила в пряка причинно-следствена връзка с хронични заболявания, диагностицирани преди сключването на застрахователния договор. Бил постановен отказ за изплащане на обезщетение по риск „Смърт вследствие на заболяване“. Ответното дружество се позовало за отказа си на чл. 8 ал. 2, т. 26 от Общите условия за застраховка „Злополука и заболяване“. Считат, че неправилно е отказано от ответника да бъде изплатено дължимото на наследниците /ищците/ обезщетение по Договора за обществена поръчка № ВСС - •••••••••••••••••/••••••••••••••••• и Полица по застрахователен договор № •••••••••••••••••, сключен между ЖСК „Съгласие“ АД и ВСС. Смъртта на застрахованото лице настъпила на •••••••••••••••••, т.е. в период, в който е покрит застрахователният риск от настъпването на застрахователното събитие. Действително наследодателката им била с поставена диагноза „Съчетание на хипертонично сърце и хипертоничен бъбрек и застойна сърдечна недостатъчност“, но същите не са създавали сериозни смущения от здравословен порядък. Състоянието било проследявано и лекувано своевременно. Диагнозата не била в пряка причинно - следствена връзка с настъпването на смъртта на застрахованото лице. Причина за смъртта на застрахованата била исхемичен мозъчен инсулт - тежка степен и настъпили тежки усложнения - квадрипирамиден синдром, левостранна хемиплегия и булбарна пареза. Това състояние на организма довело до сериозни отклонения, несъвместими с живота. Наличието на съществуващото отклонение в здравния статус не било причина за настъпването на смъртта, т.е. на застрахователното събитие. Съгласно чл. 2 от Приложение № 3 към Общите условия за застраховка „Злополука и заболяване“ механизъм за определяне на застрахователните плащания: Застрахователят изплаща застрахователната сума за риска „смърт, настъпила вследствие на заболяване“ при условие, че заболяването за първи път е диагностицирането в периода на застрахователното покритие по договора и смъртта от това заболяване е настъпила в същия този период. В случая, смъртта на застрахованото лице не била настъпила вследствие на хроничното заболяване, с което то е било диагностицирано. Според Раздел 2 чл. 7 от Договора за обществена поръчка № ВСС •••••••••••••••••/•••••••••••••••••, обективиращ съглашение за договор за застраховка, се сочело, че при покрит риск - смърт от на заболяване, включително акутно, застрахователят изплаща на законните наследници или лицата живели в едно домакинство с починалото застраховано лице, обезщетение в размер на 13 500 лв. Според българския тълковен речник понятието „акутно“ визира „който е рязко проявен и изисква бързо лечение, остър“. Акутно заболяване е остро, често внезапно настъпило смущение на основните жизнени функции на организма, с бързо прогресиране на симптоматиката, което може да доведе до тежки органични нарушения, инвалидност или смърт и изискващо спешна/неотложна медицинска намеса, /в този смисъл и Решение № 17228/25.09.2025г. на Софийски районен съд по гр. дело № 22049/2025г. на СРС 65- гр. състав/. С оглед изложеното, считат, че са налице всички релевантни факти за възникване на отговорността на застрахователя за заплащане на застрахователните суми по рисковете „Смърт вследствие на заболяване“ в размер на 13 500 лв., или по 6750 лв. на всяка една от ищците. Молят съда да постанови решение, с което да осъди ответника да заплати на ищците сумата от 13 500 лв., или по 6750 лв. на всяка, представляващи обезщетение за „Смърт от заболяване“ за починалия им общ наследодател - Р.Д.Ч., съгласно Договор за обществена поръчка № •••••••••••••••••, сключен на ••••••••••••••••• и Полица по застрахователен договор № •••••••••••••••••, ведно със законната лихва от подаването на исковата молба до окончателното изплащане на сумата. Претендират разноски, вкл. адв. хонорар на пълномощника на ищците по чл. 38 от ЗАдв. В срока по чл. 131 от ГПК е постъпил отговор от ответника, с който моли исковете да бъдат отхвърлени, като неоснователни и недоказани. Сочи, че безспорно е налице сключен между ВСС и ответника ЖЗК „Съгласие“ АД договор за обществена поръчка ВСС № •••••••••••••••••/••••••••••••••••• за групова застраховка „Злополука“, полица по застрахователен договор № •••••••••••••••••, със срок на действие от 01.01.2024г. до 31.12.2026г. За да бъдел уважен обаче предявеният иск, ищците следвало да докажат пълно и главно, че договорът за групова застраховка има действие по отношение на тяхната наследодателка /Р.Д.Ч./, както и че възникналото застрахователно събитие се явява покрит риск в периода на застрахователното покритие /съобразно легалната дефиниция на понятието „застрахователно събитие“, дадена в §1 т. 4 от ДР на КЗ/. Съгласно сключения с ВСС застрахователен договор, ЖЗК „Съгласие“ АД се задължило да извършва застрахователно плащане, ако в срока на застрахователния договор /01.01.2024г - 31.12.2026г./ застрахованото лице се разболее или претърпи някаква злополука. В чл. 7 от застрахователния договор бил посочен само размера на обезщетението за смърт от заболяване, вкл. акутно. Водещо обаче при определянето дали по предявена застрахователна претенция се дължи застрахователно обезщетение бил моментът на разболяването, т.е. дали заболяването е настъпило в периода на застрахователното покритие или не. В чл. 345 от КЗ изрично било посочено задължителното съдържание на застрахователния договор, като съгласно ал. 5 т. 1, застрахователният договор трябвало да определя ясно, недвусмислено и изчерпателно покритите рискове и изключенията от покритие. В ал. 9 от този член изрично се подчертавало, че по застраховки по раздел I от приложение № 1 на КЗ, както и по застраховка "Заболяване", застрахователният договор трябва ясно, недвусмислено и изчерпателно да определя условията, при които се прилагат изключенията от застрахователно покритие. Съгласно чл. 4 от договора за обществена поръчка, застраховката се сключвала при специалните условия и изисквания на Възложителя, посочени в обявлението и документацията за обществената поръчка, включително техническата спецификация, и при всички общи и специални условия, предложени от изпълнителя в офертата му, които са неразделна част от настоящия договор. Нито в договора за възлагане на обществена поръчка, нито в техническа спецификация към откритата обществена поръчка, били посочени точни, ясни и изчерпателни условия, при които се прилагат изключения от застрахователното покритие. Такива изключени рискове били ясно, недвусмислено и изчерпателно изброени в чл. 4 от ОУ на застраховка „Злополука и рискова застраховка „Живот“ на ЖЗК „Съгласие“ АД. Следователно, след като, нито в договора за възлагане на обществена поръчка, нито в техническата спецификация към него, не са посочени изключени рискове, нито че застрахователят следва да покрива и събития, свързани с възникнали преди застрахователния договор заболявания, то тогава се прилагали разпоредбите на чл. 4 от ОУ застраховка „Злополука и рискова застраховка „Живот“ на ЖЗК „Съгласие“ АД. От представеното с искането за извършване на застрахователно плащане от ищците съобщение за смърт № ••••••••••••••••• от ••••••••••••••••• на Р.Д.Ч. се установявало, че смъртта е настъпила в ••••••••••••••••• вследствие на мозъчен инфаркт, причинен от тромбоза на церебрални артерии. От наличната медицинска документация било видно, че още на 02.06.2025г. Р.Ч. е получила исхемичен мозъчен инсулт /ИМИ/ - тежка степен, по повод на който е проведено реканализационно лечение с интравенозна тромболиза. Впоследствие, след лечението, са настъпили тежки усложнения - квадрипирамиден синдром, левостранна хемиплегия и булбарна пареза. Като придружаващи заболявания в съобщението за смърт били отразени: артериална хипертония, предсърдно мъждене и НИЗЗД /неинсулинозависим захарен диабет /диабет тип 2/, от които заболявания лицето било лекувано още през 2023г. Доказателство за последното била служебно изисканата от застрахователя и представена от РЗОК - Сливен справка /изх. № 33- 03-14/01.11.2024г./. Същата, по силата на чл. 179 ал. 1 от ГПК, се явявала официален документ, издаден от длъжностно лице в кръга на службата му по установените форма и ред и съставлявала доказателство за извършените от него действия. На стр. 2 от 2 от „Справка за извършените прегледи на Р.Ч. за периода 01.10.2019г. - 30.09.2024г.“ било видно, че още на 06.11.2023г. на застрахованото лице е поставена диагноза „съчетание на хипертонично сърце с хипертоничен бъбрек и застойна сърдечна недостатъчност“. Заболяването е с пряка причинно-следствена връзка с настъпилото „остро нарушение на мозъчното кръвообращение - мозъчен инфаркт.“. Това удостоверявало наличие на тежка сърдечносъдова патология /артериалната хипертония и свързаните с нея сърдечно съдови усложнения, включително „хипертонично сърце“ със застойна сърдечна недостатъчност и „хипертоничен бъбрек“/, която била диагностицирана и лекувана преди началната дата на застрахователния договор и в този смисъл предшествала началната дата на застрахователното покритие /01.01.2024 г./. Справката от РЗОК по безспорен начин доказвала наличието на предварително съществуващи, дългогодишни заболявания „съчетание на хипертонично сърце с хипертоничен бъбрек и застойна сърдечна недостатъчност“, които се явявали в пряка причинно-следствена връзка с настъпилата смърт на Р.Ч.. Съгласно т. 21 на чл. 1, ал. 1 от Общите условия за застраховка „Злополука“ и рискова застраховка „Живот“ „Предварително съществуващо заболяване е заболяване, страдание, медицинско състояние или симптом: 22.1. за които са били потърсени, или получени, или са били предвидими лечение, медикаменти, консултации или диагностициране, от страна на застрахованото лице преди началото на периода на индивидуалното застрахователно покритие по сключения договор, или 22.2. чийто произход е от, или за което застрахованото лице е знаело, че съществува преди началото на периода на индивидуално застрахователно покритие по полицата, независимо дали са били потърсени или получени лечение, медикаменти, консултации или диагностициране.“. Неблагоприятното въздействие върху здравословното състояние на починалото застраховано лице е установено, респ. е възникнало още през 2023г., т.е. преди началото на периода на застрахователното покритие на сключената с ВСС групова застраховка. В подкрепа на това твърдение била Справката от РЗОК, която по безспорен начин доказвала наличието на предварително съществуващи, дългогодишни заболявания „съчетание на хипертонично сърце с хипертоничен бъбрек и застойна сърдечна недостатъчност“, които са в пряка причинно-следствена връзка с настъпилата смърт на Р.Ч.. Именно въз основа на Справката от РЗОК-Сливен с изх. № 33-03 14/01.11.2024г. /стр.2 от 2 от „Справка за извършените прегледи на Р.Ч. за периода 01.10.2019г. - 30.09.2024г.“/ застрахователят формирал отказа си от изплащане на обезщетение. Предвид гореизложеното, моментът на настъпване на застрахователното събитие в настоящия случай бил безспорно установен. Претендираното от ищците застрахователно обезщетение било за застрахователен риск „Смърт от заболяване, вкл. акутно“. Акутно заболяване било заболяване с остро, внезапно начало, непредвидимо, с прогресивен ход, проявило се за първи път след началото на застрахователния период, без връзка с предшестващи заболявания и изискващо спешно изследване и лечение, поради болковия му характер и прякото застрашаване живота на застрахования. По съображенията изложени погоре, в случая не се касаело за акутно заболяване, т.к. както се установява от Справката на РЗОК-Сливен заболяванията, довели до леталния край на Р.Д.Ч. били установени още през 2023г. /т.е. преди 01.01.2024г. - застрахователния период/, вкл. и от съобщението за смърт - т. 11, като в „чек лист“ ясно било записано, че смъртта е настъпила от заболяване. Предвид гореизложените факти и поради предшестващия характер на заболяването, по повод на което е отправено искане за извършване на застрахователно плащане, застрахователят обосновано отказал да изплати обезщетение по предявената претенция. В случай, че предявеният иск бъде уважен, то моли неговият размер да бъде намален до сумата в размер на 10762,50 лв. С Искане за извършване на застрахователно събитие вх. № ВСС 978/10.10.2024г. наследодателката на ищците Р.Д.Ч. предявила претенция за заплащане на временна загуба на работоспособност в размер на 2 737,50 лв. и дневни пари за болничен престой вследствие на злополука или заболяване в размер на 240 лв. Във визираното искане, Р.Ч. саморъчно написала следното: „от 23.04.24г. съм с главоболие и световъртеж, не се чувствах добре на работното си място. На 25.04.24г. посетих личен лекар и ми изписа терапия на домашно лечение. В продължение на лечението аз пак не се чувствах добре и не се подобрявах. След посещения на различни специалисти на частна практика аз се влошавах. И на 24.06.24г. постъпвам в болница с диагноза мозъчен инфаркт. “. Искането било подписано лично от подателката - Р.Ч.. Към горепосоченото искане била приложена Епикриза, издадена от Клиника по нервни болести на •••••••••••••••••, от която е видно, че Р.Ч. е постъпила в лечебното заведение на 24.06.24г., изписана е на 28.06.24г., лекувана е по КП № 50.1 и окончателната диагноза е: „Мозъчен инфаркт, причинен от тромбоза на церебрални артерии средно тежка степен. “. Със Становище по щета № 6859 от 25.11.2024г. било разпоредено плащане на застрахователно обезщетение в размер на 2 737,50 лв. по риска „Временна загуба на работоспособност вследствие на заболяване, включително акутно - ВСС - Рискова застраховка „Живот“. Сумата от 2 737,50 лв. била изплатена по банков път на Р.Ч. на 11.12.2024г. Съгласно чл. 11 ал. 3 от сключения между Висшия съдебен съвет и ЖЗК „Съгласие“ АД Договор за обществена поръчка ВСС № •••••••••••••••••/••••••••••••••••• за групова застраховка „Злополука“, „При изплатена временна или трайна загуба на работоспособност от злополука или заболяване, ако лицето почине в резултат на същото застрахователно събитие, на законните наследници, а ако няма такива, на лицата живели в едно домакинство с лицето, се изплаща разликата до застрахователната сума за риска „смърт“ от злополука или заболяване, в зависимост от вида на събитието. “. В случая, на 11.12.2024г., видно от платежното нареждане за кредитен превод, на Р.Ч. е изплатена сумата 2 737,50 лв. по риска „Временна загуба на работоспособност вследствие на заболяване, включително акутно ВСС - Рискова застраховка „Живот“. Заболяването, вследствие на което е настъпила временната загуба на работоспособност, е „мозъчен инфаркт, причинен от тромбоза на церебрални артерии-средно тежка степен“, доказателство за което била Епикризата, издадена от Клиника по нервни болести на •••••••••••••••••. В Съобщението за смърт № ••••••••••••••••• от ••••••••••••••••• на Р.Д.Ч., представено от ищците към Искането за извършване на застрахователно плащане, вх. № ВСС 1139/04.08.2025г. се установява, че смъртта й настъпила в ••••••••••••••••• вследствие на „мозъчен инфаркт, причинен от тромбоза на церебрални артерии“. С други думи, заболяването причинило и временната загуба на работоспособност и смъртта на Р.Ч. е едно и също - „мозъчен инфаркт, причинен от тромбоза на церебрални артерии“, от което следвало, че претендираната от ищците сума в размер на 13 500 лв. следва да бъде редуцирана със сумата от 2 737,50 лв., по силата на горецитирания текст на чл. 11 ал. 3 от договора за обществена поръчка. Или сумата, предмет на настоящия спор, следвала да бъде не 13 500 лв., а 10 762,50 лв. В съдебно заседание ищците чрез пълномощника си молят да се уважат предявените исковете, претендират разноски. Ответникът не изпраща представител, с постъпила молба моли да се отхвърлят предявените искове, по съображенията, изложени в отговора на исковата молба. Съдът, като прецени събраните по делото доказателства и становищата на страните, намира за установено следното: Не е спорно по делото, а и от представените писмени доказателства /договор за обществена поръчка, полица по застрахователен договор/ се установява, че между Висшия съдебен съвет и ответника ЖЗК „Съгласие“ АД е сключен договор за обществена поръчка № ВСС - •••••••••••••••••/••••••••••••••••• за групова застраховка „Злополука“ за общо 15 486,5 действащи и предстоящи за назначаване лица: съдии, прокурори и следователи, младши съдии, младши прокурори и младши следователи, кандидати за младши съдии, младши прокурори и младши следователи, съдебни помощници и прокурорски помощници, членове на ВСС, инспектори в Инспектората към ВСС, служители на Националния институт на правосъдието, държавни съдебни изпълнители, съдии по вписванията и съдебни служители, Полица по застрахователен договор № •••••••••••••••••, със срок на действие от 01.01.2024г. до 31.12.2026г. Според Раздел II /Покрити рискове, застрахователна сума и размер на обезщетение/ - чл. 7, т. 5 от Договора за обществена поръчка № ВСС •••••••••••••••••/•••••••••••••••••, застрахователният договор покрива риска „смърт от заболяване, вкл. акутно“, като на законните наследници или лицата, живели в едно домакинство с починалото лице, се изплаща застрахователната сума, в размер на 13 500 лв. Видно от представените удостоверение за наследници и служебна бележка, ищците М. И. С. – Х. и Д. И. С. са наследници /дъщери/ на Р.Д.Ч., починала на ••••••••••••••••• - в срока на действие на застрахователния договор, която до датата на смъртта си е работила като съдебен секретар в •••••••••••••••••. До ответното застрахователно дружество е отправена претенция от ищците – като наследници на Р.Ч. за изплащане на застрахователно обезщетение по груповата застраховка /л. 73-75 от делото/, като с писмо изх.№ 1505/18.08.2025г. /л. 5/ дружество е отговорило, че, съгласно съобщение за смърт № ••••••••••••••••• от •••••••••••••••••, смъртта на застрахованото лице е настъпила в ••••••••••••••••• вследствие на мозъчен инфаркт, причинен от тромбоза на церебрални артерии. Като придружаващи заболявания са отразени: артериална хипертония, предсърдно мъждене и НИЗЗД. От наличната медицинска документация е видно, че още на 02.06.2025г. лицето е получило исхемичен мозъчен инсулт /ИМИ/ - тежка степен, по повод на който е проведено реканализационно лечение с интравенозна тромболиза. Впоследствие, след лечението, са настъпили тежки усложнения - квадрипирамиден синдром, левостранна хемиплегия и булбарна пареза. Същевременно, от справката от РЗОК е видно, че още на 06.11.2023г. на застрахованото лице е поставена диагноза „Съчетание на хипертонично сърце с хипертоничен бъбрек и застойна сърдечна недостатъчност“. Това удостоверява наличие на тежка сърдечно-съдова патология, предшестваща началната дата на застрахователното покритие /01.01.2024г./. С оглед горното, установява се, че смъртта е настъпила в пряка причинно-следствена връзка с хронични заболявания, диагностицирани и документирани преди сключването и влизането в сила на застрахователния договор. На основание чл. 8 ал. 2, т. 26 от Общите условия за застраховка „Злополука и заболяване“, застрахователят не носи отговорност за събития, свързани с хронични заболявания и/или съществуващи отклонения в здравния статус, които застрахованият е имал преди началната дата на покритието. Съгласно разпоредбата на чл. 8 ал. 2, т. 26 от Общите условия за застраховка „Злополука и заболяване“ /л. 31/, застрахователят не покрива лечение и не възстановява разходи за хронични заболявания и/или съществуващи отклонения в здравния статус, които застрахованият е имал преди или при сключване на застрахователния договор, както и всякакви други заболявания, диагностицирани преди сключването на договора. Съгласно чл. 459 ал. 1 от КЗ, договорите за застраховка "Злополука" се сключват срещу рискове, свързани с живота, здравето или телесната цялост на физическо лице. Договорът за застраховка "Злополука" може да се сключи за изплащане на фиксирани парични суми, на обезщетения на размера на причинени вреди или за комбинация от двата вида плащане /чл. 459 ал. 3 от КЗ/. Законът дава възможност с един договор за застраховка "Злополука" /групова застраховка/ застраховащият да застрахова две или повече лица, чийто брой е определен или определяем, и които са включени в списък по определени критерии. В този случай не е необходимо договорът да съдържа имената и адресите на застрахованите лица, ако те са определени по друг недвусмислен начин, включително чрез посочване на определено тяхно качество /чл. 441 ал. 1 от КЗ/. Според 459 ал. 4, са застраховка "Злополука" с изплащане на фиксирани парични суми се прилага съответно и чл. 448 от КЗ. Съгласно чл. 448 от КЗ, при настъпване на застрахователното събитие или на определените в договора условия по застраховка "Живот" застрахователят е длъжен да плати застрахователната сума или частта от нея, определена в застрахователния договор, като, в случай на смърт на застрахованото лице, застрахователната сума се изплаща на наследниците на застрахованото лице. Видно от приетата по делото справка от РЗОК – Сливен /л. 68 – 72/, на 06.11.2023г. /преди срока на действие на застрахователния договор/ на ищцата е поставена диагноза: „Съчетание на хипертонично сърце с хипертоничен бъбрек и със /застойна/ сърдечна недостатъчност“. На 10.10.2024г. /по време на действие на застрахователния договор/ е входирано искане в застрахователното дружество от наследодателката на ищците Р.Ч., в което същата е предявила застрахователна претенция по застрахователен договор № ••••••••••••••••• от •••••••••••••••••, във връзка с временна загуба на работоспособност. Посочила е следната информация за застрахователното събитие: „От 23.04.2024г. съм с главоболие и световъртеж, не се чувствах добре на работното си място. На 25.04.2024г. посетих личен лекар и ми изписа терапия за домашно лечение. В продължение на лечението аз пак не се чувствах добре и не се подобрявах. След посещения на различни специалисти на частна практика аз се влошавах и на 24.06.2024г. постъпвам в болница с диагноза мозъчен инфаркт.“. Видно от епикриза от ••••••••••••••••• с изх. № 13440/28.06.2024г., Р.Ч. е постъпила в болницата на 24.06.2024г. и е изписана на 28.06.2024г., с окончателна диагноза: „мозъчен инфаркт, причинен от тромбоза на церебрални артерии – средно тежка степен“; усложнения – няма, изписва се с подобрение, с обратно развитие на неврологичната симптоматика; изписана е медикаментозна терапия; насочена е към общопрактикуващ лекар, физиотерапевт, ендокринолог и невролог за диспансеризация. Искането за заплащане на застрахователна претенция за риск – „временна загуба на работоспособност, вследствие на заболяване, вкл. акутно – ВСС – Рискова застраховка „Живот“ е удовлетворено, като на 11.12.2024г. от застрахователя е преведена по банковата сметка на наследодателката на ищците сумата от 2737,50 лв. /л. 85/. В представеното по делото съобщение за смърт от ••••••••••••••••• от ••••••••••••••••• – ••••••••••••••••• на наследодателката на страните Р.Ч. /л. 75/ е посочена причина за смъртта: „хеморагичен мозъчен инсулт“. В графата „Други важни състояния, способстващи за настъпването на смърт, които не са свързани с болестта или патологичното състояние, довели до нея" е посочено: състояние след исхемичен мозъчен инсулт, АХ /артериална хипертония/, НИЗЗД /неинсулинозависим захарен диабет/, дислипидемия, хиперурикемия. За да се уважат предявените искове по чл. 448 ал. 5, вр. с чл. 441 ал. 2, вр. с чл. 459 от КЗ, в тежест на ищците е да докажат, че договорът за групова застраховка има действие по отношение на наследодателката им, че покрива риска „смърт вследствие на заболяване“, настъпване на застрахователно събитие по време на действието на застрахователния договор, както и размерът на застрахователната сума – тези обстоятелства не са спорни, а и са доказани по делото. В тежест на застрахователя е да докаже възраженията си за наличие на изключен риск по общите условия на застрахователния договор – в конкретния случай, че поставената на застрахования наследодател на ищците – Р.Ч. - на 06.11.2023г., диагноза - „съчетание на хипертонично сърце с хипертоничен бъбрек и застойна сърдечна недостатъчност“ е в пряка причинно-следствена връзка с настъпилата смърт от „хеморагичен мозъчен инсулт“. Съдът намира, че причинно-следствена връзка между диагностицираното заболяване на 06.11.2023г. /преди началния момент на действие на застрахователния договор/ на майката на ищците – „съчетание на хипертонично сърце и хипертоничен бъбрек и застойна сърдечна недостатъчност“ и причината за смъртта – „хеморагичен мозъчен инсулт“ – година и осем месеца след това не се установява от представените по делото писмени доказателства и не следва от отбелязаното в съобщението за смърт. Доказването от застрахователя на изключен застрахователен риск следва да е главно и пълно и не може да почива на предположения. В този смисъл е изричната разпоредба на чл. 448 ал. 8 от КЗ, както и трайната съдебна практика /Решение № 50192 от 08.02.2023г. по т.д. № 1170/2021г. I т.о. на ВКС, Решение № 167/2017г. по т. д. № 1655/2015г. на ВКС, II т. о., Решение № 32 от 11.08.2014г. по т. д. № 1262/2013г. на ВКС, II т. о. и др./. Периодът на застрахователното покритие е легално дефиниран в чл. 351 ал. 1 от КЗ, като периодът, в който застрахователят носи риска по застраховката. Настъпилото застрахователно събитие – смъртта на наследодателката на ищците Р.Ч. – на •••••••••••••••••, е в темпоралния обхват на застрахователното правоотношение и представлява застрахователен риск по договора - смърт от заболяване, вкл. акутно. Следователно, съдът намира, че предявените искове са основателни. Съгласно чл. 11 ал. 3 от договора за обществена поръчка, при изплатена временна или трайна загуба на работоспособност от злополука или заболяване, ако лицето почине в резултат на същото застрахователно събитие, на законните наследници, а ако няма такива, на лицата, живели в едно домакинство с лицето, се изплаща разликата до застрахователната сума за риска „смърт“ от злополука или заболяване, в зависимост от вида на събитието. В случая, на 11.12.2024г. на наследодателката на ищците – Р.Ч., е изплатено обезщетение от застрахователя, в размер на 2737,50 лв., по застрахователна претенция за риск – „временна загуба на работоспособност, вследствие на заболяване, вкл. акутно – ВСС – Рискова застраховка „Живот“. Тази временна нерабостоспособност е била във връзка с „мозъчен инфаркт“ /на 24.06.2024г./ - диагноситициран в УМБАЛ, следователно, смъртта на наследодателката на ищците – на ••••••••••••••••• от „хеморагичен мозъчен инсулт“/, не е в резултат на същото застрахователно събитие и не е налице основание за такова намаляне на застрахователното обезщетение. С оглед изхода на делото, в полза на ищците следва да бъдат присъдени направените от тях разноски за държавна такса, в размер на 276,10 евро. Ищците са представлявани от адвокат, поискал присъждане на адвокатско възнаграждение по реда на чл. 38 от ЗАдв. По делото е представен договор за правна защита и съдействие, в който е договорено безплатно процесуално представителство по чл. 38 ал. 1, т. 3 от ЗАдв. Следователно, в полза на адвоката следва да се присъди адвокатско възнаграждение. При определяне размера на адвокатското възнаграждение следва да се има предвид видът на спора, интересът, видът и количеството на извършената работа, фактическата и правна сложност на делото. Съобразявайки тези критерии, както и това, че по делото е проведено едно открито съдебно заседание и не са събирани други доказателства, освен писмени, съдът намира за съответно адвокатско възнаграждение в размер на 409 евро. Воден от горното, съдът

Cited provisions

22