Решение № 10 от 6.1.2025 г. на Административен съд - Търговище по дело № 433/2024 г.

Административен съд - Търговище06.01.2025 г.докладчик Албена Стефанова

Диспозитив

ОТМЕНЯ Решение № 2153-25-243/03.07.2024г. на Директора на ТП на НОИ – Търговище и потвърденото с него Разпореждане № 251-00-1165-7/22.05.2024г. на ръководителя на осигуряването за безработица в ТП на НОИ – Търговище – Н. Д., гл. експерт по осигуряването, В ЧАСТТА ИМ, с която на основание чл.54ж, ал.1 от КСО, във връзка с чл.54а, ал.1, чл.54б, ал.1, чл.54в, ал.1 от КСО и чл.62 от Регламент /ЕО/ №883/2004г. на ЕП и на Съвета, на Р. И. М., [ЕГН] от [населено място], общ. Омуртаг, обл. Търговище, [улица], е отпуснато парично обезщетение за безработица /ПОБ/ в размер на 29.10 лева дневно, считано от 18.09.2023г. до 17.03.2024г. ИЗПРАЩА, като правно действие, административната преписка по Заявление /ПОБ/ заведено в НОИ под № 251-00-1165/21.09.2023г. на Р. И. М., [ЕГН] от [населено място], на ръководителя на осигуряването за безработица при ТП на НОИ – Търговище за ново произнасяне по същество по отношение на размера на обезщетението, в 14-дневен срок, от влизане в сила на настоящото решение, съобразно указанията дадени в мотивите на решението по тълкуването и прилагането на закона. ОСЪЖДА ТП на НОИ – Търговище да заплати на Р. И. М., [ЕГН] от [населено място], общ. Омуртаг, обл. Търговище, [улица], разноски по делото в размер на 600 /шестстотин/ лева. Решението не подлежи на обжалване, съгласно чл.119 от КСО. Препис от решението да се изпрати на страните. Съдия:

Мотиви

Производството е по Раздел I, Глава десета от АПК, във връзка с чл.118 от КСО. Образувано е по жалба на Р. И. М., [ЕГН] от [населено място], общ. Омуртаг, обл. Търговище, [улица], подадена чрез адвокат Т. В. от АК – Търговище с посочен по делото съдебен адрес: гр. Търговище, [улица], вх. Б, офис № 9 срещу Решение № 2153-25-243/03.07.2024 г. на Директора на ТП на НОИ – Търговище, с което е потвърдено Разпореждане № 251-00-1165-7/22.05.2024г., издадено от Н. Д. – главен експерт по осигуряването в ТП на НОИ – Търговище, с което на Р. И. М., [ЕГН] е отпуснато парично обезщетение в размер на 29.10 лева, дневно, считано от 18.09.2023г. до 17.03.2024г. В жалбата като основание се навеждат неправилно приложение на материалния закон и допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. Навежда се нарушение на чл.35 от АПК, изразяваща се в неизследване от страна на органа на всички обстоятелства от значение за случая. Излагат се подробни доводи, обосноваващи, че органът в противоречие на чл.62, пар.1 от Регламент /ЕО/ №883/2004г. на ЕП и на Съвета е определил размера на обезщетението на оспорващия, изхождайки неправилно като основа от фиксираната дневна заплата за сектора, в който е работил оспорващия, върху която са внасяни осигурителните му вноски, както и неправилно по отношение на взетия период от 8 работни дни, вместо 13 работни дни. Излага се становище, че обезщетението на оспорващия е следвало да бъде определено, като същото бъде изчислено на база среднодневното брутно трудово възнаграждение и за всички реално отработени дни от времето на трудовия му договор при последния работодател от 05.09.2023г.-17.09.2023г. Навежда се, че на жалбоподателя следва да се отпусне парично обезщетение за безработица в размер на определения максимален размер на ПОБ със ЗБДОО за 2023г. от 85.71 лв., а считано от 01.01.2024г. в определения максимален размер на ПОБ с ЗБДОО за 2024г. Моли се оспореното Решение и потвърденото с него разпореждане да бъдат отменени като незаконосъобразни и преписката да се върне на компетентния орган за ново произнасяне по подаденото от Р. И. М. заявление. Претендира се присъждане на направените по делото разноски. В съдебно заседание оспорващият не се явява лично. Представлява се от адвокат Т. В. от АК – Търговище, която поддържа жалбата на изложените в нея основания. Представя писмена защита, в която излага подробни доводи обосноваващи неправилно приложение на относимите материалноправни разпоредби. Навежда, че в настоящия случай периодът, който следва да се отчете при определяне на обезщетението е целия период на трудова заетост на М., а именно отработените от него 13 дни в периода от 05.09.2023г.-17.09.2023г. Излага становище, че като основа за определяне на среднодневното възнаграждение следва да се вземе брутното трудово възнаграждение на М. за целия горепосочен период и последният да се раздели на отработените от него дни. Навежда, че възприетият от НОИ подход, както за периода на заетост, така и за взетата основа, за определяне на обезщетението на оспорващия, а именно размерът, върху който са внесени дължимите осигурителни вноски на лицето в Белгия, противоречат на чл. 62, §1 от Регламент/ЕО/ № 883/2004 на ЕП и на Съвета. Моли жалбата да бъде уважена и за присъждане на правените по делото разноски. Ответникът по оспорването – Директорът на ТП на НОИ РУ „СО” гр. Търговище в съдебно заседание не изпраща представител. Постъпила е писмена защита от юрисконсулт Г. С.-Т., в която се излагат подробни доводи, обосноваващи определянето на оспорения размер на обезщетението на жалбоподателя М. при правилно приложение на материалните разпоредби и в съответствие с целта на закона. Моли се жалбата да бъде отхвърлена като неоснователна. Претендира се присъждане на юрисконсулстко възнаграждение. Прави се възражение за прекомерност на адвокатското възнаграждение на процесуалния представител на оспорващия. От събраните по делото доказателства, съдът приема за установено от фактическа страна следното: Жалбоподателят Р. И. М. е подал заявление за отпускане на парично обезщетение за безработица /ПОБ/ № 30-706-0233/21.09.2023 г. в Дирекция „Бюро по труда“ гр. Омуртаг, заведено в ТП на НОИ – Търговище с peг. № 251-00-1165/21.09.2023г. В него е декларирал, че е упражнявал трудова дейност в друга държава – Белгия през периода от 04.09.2023 г. до 18.09.2023 г. След преглед на попълнените от М. данни в заявлението му, както и на представените от него документи, чрез системата за електронен обмен на социално-осигурителна информация EESSI е изискано издаване на СЕД U017 и СЕД U004 от компетентната институция (КИ) на ДЧ на ЕС – Белгия, необходими за определяне на правото, периода и размера на ПОБ за М.. С писмо с изх.№ У-251-00-1165-2/29.03.2024 г. от г-н Р. М. са изискани фишове за заплати от последната заетост от 04.09.2023 г. до 17.09.2023 г. и декларация относно вида на работа по време на последната заетост. Със справка № 251-00-1165-3/12.04.2024 г. са приети един фиш и един брой декларация. По преписката така представения 1 фиш за заплата е налице в оригинал и в превод. Съгласно същия лицето през периода 05.09.2023 г. до 17.09.2023г. е работило за работодателя „JADOUL BV.“ – Белгия. Съгласно фиша лицето е имало уговорена тарифна почасова ставка за заплащане, в размер на 12, 41 евро на час. Това се потвърждава и от получения за М. СЕД U004. Във фиша на ред - „ Служител на Национална служба за социално осигуряване /RSZ/: Основно изчисление“ е посочен осигурителният доход, върху който е осигурено лицето за всички осигурени социални рискове, в това число и „безработица“. Видно от фиша за м.09.2023 г. за периода от 05.09.2023 г. до 17.09.2023 г., осигурителният доход на лицето е 322, 40 евро, за 13 отработени дни, което прави 24, 80 евро на ден – осигурителен доход. С депозираната саморъчна декларация М. е декларирал, че през периода от 04.09.2023 г. до 18.09.2023 г. е работил в Белгия, като сезонен работник в овощарството – бране на круши. Чрез системата за електронен обмен на социално осигурителна информация EESSI е получен и СЕД U017 /л.22 от делото/ издаден от КИ на ДЧ на ЕС – Белгия. В СЕД U017 – осигурително досие за трансграничен работник, за М. е удостоверен фиксиран период на осигурена заетост от 02.09.2023 г. до 17.09.2023 г., който е разделен на два подпериода, като 2-рия подпериод е удостоверен от 05.09.2023г до 17.09.2023г. Въз основа на събраната информация е постановено Разпореждане № 251-00-1165-7/22.05.2024 г., с което на основание чл.54ж, ал.1 от КСО, във връзка с чл.54а, ал.1, чл.54б, ал.1, чл.54в, ал.1 от КСО и чл.62 от Регламент /ЕО/ №883/2004г. на Р. И. М. е отпуснато ПОБ, в размер на 29.10 лева дневно, считано от 18.09.2023г. до 17.03.2024г. Като мотиви в горепосоченото Разпореждане е изложено само следното: „Лицето е било осигурено по специфична система за случайна работа в селскостопанския и градинарския сектор на Белгия – бране на круши“. За да определи този размер на ПОБ органът по осигуряването за безработица е съобразил, че осигуряването на заявителя М. е прекратено последно на 18.09.2023 г., на основание чл. 325, ал. 1, т. 3 от КТ – изтичане срока на сезонната работа, че заявителят е с регистрация в АЗ на 21.09.2023г., че има осигурителен стаж след 31.12.2001 г. – 5 г. и 2 месеца. Като основа за определяне на ПОБ органът е взел размера от 388 лева, като осигурителен доход за периода от 05.09.2023 г. до 17.09.2023г., въз основа на който е определен среднодневен доход от 48.50 лв. След като е изчислил стойността на 60% от този среднодневен осигурителен доход органът е получил размера на дневното парично обезщетение за безработица (60% от 48.50 лв.) – 29.10 лв. Извършена е преценка, че последният като размер попада в границите на определения минимален дневен размер на ПОБ, съгласно ЗБДОО за 2023г. от 18.00 лв. и на максималния дневен размер на ПОБ, съгласно ЗБДОО за 2023г. от 85.71лв. и като такъв, се явява правилно определен за заявителя Р. И. М.. Разпореждане № 251-00-1165-7/22.05.2024 г. е издадено от Н. Д., гл. експерт по осигуряването, подписала се за ръководител на осигуряването за безработица. От приложената по делото Заповед №1015-25-48/12.04.2023г. на Директора на ТП на НОИ – Търговище /стр.46/ по делото се установява, че длъжностното лице Н. Д. е определено от последния да издава разпореждания за ПОБ по КСО. Гореописаното Разпореждане е съобщено на М. на 28.05.2024г. Същото е обжалвано от Р. И. М. по административен ред пред Директора на ТП на НОИ-Търговище с жалба с вх.№ 1012-25-246 на 03.06.2024г. По така подадената жалба на 03.07.2024г. Директорът на ТП на НОИ – Търговище е постановил Решение № 2153-25-243/03.07.2024г., с което е потвърдил Разпореждане № 251-00-1165-7/22.05.2024г., издадено от Н. Д. – гл. експерт по осигуряването като ръководител на осигуряването за безработица. В решението като мотиви органът е приел като период на последна трудова заетост за М. втория подпериод, удостоверен в СЕД U017, а именно периода от 05.09.2023 г. до 17.09.2023г., но за 8 работни дни, които се явявали като такива съобразно българското законодателство. Като база за изчисляване на ПОБ органът е взел осигурителния доход, записан в реда на фиша за заплата - „Служител на Национална служба за социално осигуряване /RSZ/: Основно изчисление“, където е посочен осигурителния доход, върху който е осигурено лицето за всички осигурени социални рискове, в това число и „безработица“. При определяне на ПОБ за оспорващия органът като основа е взел не брутното трудово възнаграждение на М. по последното му трудово правоотношение с белгийския работодател, а фиксираната дневна заплата за сектора, в който е работил оспорващия, върху която са му внасяни осигурителните вноски в Белгия. В случая при определянето на ПОБ за оспорващия, органът е взел като основа осигурителния доход от 198.40 евро/388 лева, определен за 8, от отработените 13 дни, изчислен от сумата 322.40 евро, отразена във фиша за заплата на лицето, издаден от работодателя „JADOUL BV“ – Белгия, за периода 05.09.2023 г. до 17.09.2023г. Посочената сума от 198.40 евро/388лв., отделно е разделена от органа отново на 8 работни дни, с което последният е определил среднодневен доход за М. от 24.80 евро/48.50 лева. Именно върху този доход е извършено изчислението от 60%, съгласно чл. 54б, ал.1 КСО и е получен оспорения размер на обезщетението от 29.10 лева. При тези изчисления органът е извел извод, че размерът на обезщетението от 29.10 лв. дневно, е правилно определен за М. с обжалваното пред него Разпореждане. В мотивите на обжалваното решение органът е приел, че има разлика между осигурителния доход, върху който е осигурено лицето за всички осигурени социални рискове, в това число и „безработица“, и брутния доход, получен от лицето, както го претендира в жалбата си, и който органът не оспорва. Позовавайки се на чл.62 от Регламент (ЕО) № 883/2004г. на Европейския парламент и на Съвета от 29.04.2004 г. за координация на системите за социална сигурност, в сила от 01.05.2010 г., на утвърдените със Заповед № РД-06-7/03.06.2014 г. на Министъра на труда и социалната политика указания относно начина на изчисляване на обезщетения за временна неработоспособност, майчинство и безработица по българското законодателство и Регламент № 883/2004г. на лица, които имат осигурителни периоди по законодателството на други държави-членки в ЕС, ЕИП и Швейцария, както и на чл. 54б КСО, органът е посочил, че по отношение на напълно безработните лица, които по време на последната си заетост в друга държава-членка са пребивавали в България, при изчисляване на паричното обезщетение за безработица следва да се вземе предвид осигурителния им доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски за безработица. В решението е пояснена и прилаганата в Белгия в сектора на селското стопанство и градинарство специфична система за случаен труд, основаваща на това, че вноските за случайните/селскостопански работници не се изчисляват върху действителното брутно възнаграждение, получено от работника, а върху фиксирана дневна заплата, в зависимост от сектора, в който е работило лицето. Решението е обосновано и с факта, че в секторите „градинарство“ и „селско стопанство“ в Белгия, трудовите и осигурителни правоотношения се уреждат въз основа на еднодневни трудови договори, които не се сключват в писмена форма, а информация за тях се подава до осигурителните служби на Белгия от работодателите, ежедневно, чрез специална електронна декларация (т.нар. декларация - Dimona), съдържаща информация за начало и край на работния ден, както и за броя на работните часове. Решение №2153-25-243/03.07.2024г. на Директора на ТП на НОИ – Търговище е съобщено на Р. И. М. на 09.07.2024г., видно от приложеното по делото известие за доставяне /стр.61/. Жалбата на Р. И. М. срещу посоченото Решение и потвърденото с него Разпореждане № 251-00-1165-7/22.05.2024 г. е подадена до Административен съд – Търговище на 17.07.2024г. с вх.№2103-25-146/17.07.2024г., чрез органа издал оспорения акт. Не се спори по делото, че Р. И. М. към 21.09.2023г. има право на ПОБ като компетентната институция и държава е Р. България, съгласно и чл.65, ал.5 от Регламент /ЕО/ №883/2004г. на ЕП и на Съвета. Не се спори по делото, че последната трудова заетост на Р. И. М. е на територията на ДЧ на ЕС – Белгия, с работодател по трудово правоотношение „ЛОКАБЕЛ БВ“-Белгия в сектор „селско стопанство“ и с последен период на заетост, съгласно фиш за заплата от 05.09.2023г.-17.09.2023г. като за посочения период лицето е осигурено за всички социални рискове, в т.ч. и за „безработица“. Спорът между страните е в частта на актовете, с която е определен размер на ПОБ за Р. И. М. от 29.10 лева дневно. От представения по делото с преписката фиш за заплата за периода от 05.09.2023 г. до 17.09.2023г., се установява че в посочения период М. е полагал труд за работодателя „JADOUL BV / ЖАДОУЛ БВ“ – Белгия като сезонен работник в сектор „селско стопанство“, като е отработил 93.50 часа, 13 пълни работни дни, с почасова ставка за заплащане в размер на 12.41 евро на час и брутно възнаграждение от 1197.57 евро. Посочените в гореописания фиш за заплата, данни за работодател, за периоди на заетост, данни за отработени часове, данни за работни дни и ставка на почасово заплащане в размер на 12.41 евро се потвърждават от приложените по делото с преписката структурни документи СЕД U017 и СЕД U004 за Р. И. М.. Така установената фактическа обстановка се подкрепя от събраните по делото писмени доказателства. При така установеното от фактическа страна, съдът след като извърши служебна проверка съгласно чл.168 от АПК, прави следните правни изводи: Жалбата е подадена от надлежна страна, при наличие на правен интерес, срещу административен акт, който подлежи на съдебно оспорване и при спазване на законния 14-дневен срок за обжалване. Оспореното Решение №2153-25-243/03.07.2024г. и потвърденото с него Разпореждане № 251-00-1165-7/22.05.2024 г. са издадени от материално компетентни органи. Същите съдържат фактически основания за издаването си, както и правни такива, които в достатъчно ясна степен разкриват волята на органа. С оглед изложеното съдът приема, че посочените актове отговарят на законовите изисквания за форма и съдържание. В административното производство не са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. По отношение на съответствието на оспорената част от гореописаните актове с материалния закон, съдът намира следното: Оспорващият Р. И. М. е гражданин на Република България, която е държава-членка на ЕС. Предвид това, както и обстоятелството, че последната трудова заетост на лицето е била в държавата-членка на ЕС- Белгия, различна от държавата-членка Р. България, която е сезирана със заявлението на М., по отношение на правото на ПОБ на посочено лице са пряко приложими относимите правни норми на Регламент (ЕО) № 883/2004 на ЕП и на Съвета от 29.04.2004 г. за координация на системите за социална сигурност, в сила от 01.05.2010 г., както и на Регламент (ЕО) № 987/2009 на ЕП и на Съвета от 16.09.2009 г. за установяване на процедурата за прилагане на Регламент (ЕО) № 883/2004 г., като нормите на посочените Регламенти имат приоритет в случаите на противоречие с норми от националното законодателство. В случая между страните няма спор, че Р. И. М. има право на парично обезщетение за безработица и че Р. България е компетентната държава-членка по пребиваване, в съответствие с чл.65, ал.5 от Регламент /ЕО/ №883/2004г. на ЕП и на Съвета. Съгласно чл.11, т.3 „в“ от Регламент /ЕО/ №883/2004г. спрямо лице, получаващо обезщетение за безработица, в съответствие с чл.65 от същия Регламент, съгласно законодателството на държавата-членка по пребиваване, се прилага законодателството на тази държава-членка. При така очертаната нормативна рамка, заявлението на М. следва да се разглежда и решава от институцията на Р. България като компетентна такава, по правилата на националното ѝ законодателство, но доколкото тези правила не са в противоречие на нормите на Регламент /ЕО/ №883/2004г. на ЕП и на Съвета. В случая спорът между страните се свежда до следните въпроси: 1/ кой следва да се приеме като референтен период по последната заетост на оспорващия – 8-те дни като работни, съгласно българското законодателство или действително отработените от оспорващия 13 дни през периода 05.09.2023 г. до 17.09.2023г.; 2/ коя следва да е основата, върху която да се изчисли размера на ПОБ за М. – отразеното във фиша за заплата брутно възнаграждение или посочената в този фиш фиксирана заплата за нуждите на осигуряването, върху която се определят осигурителните вноски на сезонните работници в секторите „селско стопанство“ и градинарство“. По спора за релевантния период на заетост, съдът приема следното: Съгласно чл. 62, §1 от Регламент (ЕО)№883/2004, компетентната институция на държава-членка, чието законодателство предвижда изчисляването на обезщетенията да се основава на размера на предишното трудово възнаграждение или професионален доход, отчита изключително трудовото възнаграждение или професионалния доход, получавани от заинтересованото лице при последната му работа по трудово правоотношение или като самостоятелно заето лице съгласно посоченото законодателство. Съгласно чл. 62, §2 от Регламент (ЕО) №883/2004, параграф 1 се прилага също когато законодателството, прилагано от компетентната институция предвижда специален изискуем осигурителен период за определяне на трудовото възнаграждение, служещо за база за изчисляване на обезщетенията и когато за целия или за част от този период спрямо заинтересованото лице се е прилагало законодателството на друга държава-членка. Следователно за определянето на размера на ПОБ изискването за предвидения в чл. 54б, ал.1 КСО период от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването, през който лицето следва да е било заето и да е получавало възнаграждение или да е имало осигурителен доход, в случая се дерогира от нормите на чл. 62, §1 и §2 от Регламент (ЕО) №883/2004, които имат примат над вътрешното право, поради което при изчисляването на размера на ПОБ на М. следва да се вземе предвид само последният завършен осигурителен период преди прекратяване на заетостта му, независимо от неговата продължителност. В настоящия случай от събраните по делото писмени доказателства безспорно се доказа, че последната завършена заетост на оспорващия М. е при белгийския работодател „JADOUL BV/ ЖАДОУЛ БВ“. Видно от представения по делото фиш за заплата издаден от посочения работодател за месец септември на 2023г. като режим на заплащане е посочен – месечно. Във фиша не се съдържат данни за заплащане на положен труд от 8 дни, а за заплащане на отработени 13 пълни работни дни през периода от 05.09.2023 г. до 17.09.2023г. Съдът приема, че като период на заетост следва да се вземат всички отработени от М. дни при „JADOUL BV/ ЖАДОУЛ БВ“ –Белгия през периода 05.09.2023 г. до 17.09.2023г., тъй като същите се явяват за положена без прекъсване на една и съща, периодично повтаряща се трудова функция, при един и същ работодател. С оглед гореизложеното съдът приема, че „последната работа по трудово правоотношение“ на оспорващия М. по смисъла на чл. 62, §1 от Регламент (ЕО) №883/2004, обхваща периода на заетост на лицето съгласно фиша за заплата от 05.09.2023 г. до 17.09.2023г., като непрекъснат такъв при един и същи работодател „JADOUL BV/ ЖАДОУЛ БВ“ – Белгия, според броя на действително отработените през този период дни от него – в случая 13 работни дни. Приложеният от НОИ подход при определянето на ПОБ за оспорващия, а именно да се вземе като период на заетост само 8, вместо действително отработените от него 13 работни дни в периода от 05.09.2023 г. до 17.09.2023г., е изцяло в противоречие на чл. 62, §1, от Регламент (ЕО)№883/2004г. и като такъв, същият се явява незаконосъобразен. По въпроса за релевантната основа, върху която следва да бъде определен размера на ПОБ за оспорващия, съдът намира следното: Съгласно чл. 54б, ал.1 КСО, дневното парично обезщетение за безработица е в размер 60 на сто от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" за последните 24 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването, и не може да бъде по-малко от минималния и по-голямо от максималния дневен размер на обезщетението за безработица. Посочената норма поставя в алтернативен вариант съобразяването на две възможни основи – 1/среднодневното възнаграждение или 2/среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица". Очевидно е, че първата основа касае заетите по трудово правоотношение, а втората самоосигуряващите се лица. Този извод се налага и от граматическото тълкуване на текста. Видно от употребения определителен член „който“ в единствено число е ясно, че внесените или дължими вноски се отнасят само до осигурителния доход, но не и до възнаграждението, като в противен случаи законодателят щеше да регламентира „които“, а не „който“. Среднодневното възнаграждение се определя като брутното възнаграждение се разделя на броя на отработените дни, за които е получено. Затова е неправилно за работещите по трудово правоотношение да се взема предвид размерът на основата върху която се определят осигурителните им вноски. В подкрепа на посочената теза са и обстоятелствата, че в България осигурителните вноски за различните видове труд, съобразно вида икономическа дейност, са различни, но при определяне на размера на обезщетението за безработица, лицата получавали едно и също възнаграждение ще получат едно и също обезщетение, независимо от това, че за тях са плащани различни осигуровки. Тези две понятия – среднодневното възнаграждение и среднодневния осигурителен доход, използвани в националната разпоредба на чл. 54б, ал.1 КСО съответстват на понятията „трудово възнаграждение“ или „професионален доход“, използвани в чл.62, § 1 от Регламент № 883/2004г. Там те са със същото съдържание- работещи по трудов договор и самостоятелно заети лица /самоосигуряващи се лица/. Текстът на чл.62, § 1 от Регламент № 883/2004г. определя, че при изчисляването на размера на обезщетенията следва да се отчита изключително трудовото възнаграждение или професионалния доход, получавани от заинтересованото лице при последната му работа по трудово правоотношение или като самостоятелно заето лице съгласно посоченото законодателство. Разпоредбата на чл. 54б, ал.1 КСО не е в противоречие на посочената норма от Регламента, като прочитът и на двете разпоредби е, че обезщетението на работилите по трудов договор се определя върху среднодневното възнаграждение, а на самоосигурените лица върху среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигуровките. Неправилно и в противоречие и на двете разпоредби се явява подходът- като основа при определянето на ПОБ на лица, работили по трудово правоотношение, /какъвто е настоящият случай/, да се взима предвид размерът на основата, върху която са внесени или следва да се определят осигурителните им вноски. В тази насока са и мотивите на Решение № 6026 от 09.05.2018г. по адм.д № 84/2017г. на Върховния административен съд Шесто отделение. Там ВАС ясно разграничава, че възнаграждението се отнася до трудов договор, а осигурителния доход до самостоятелно заетите лица. В мотивите си съдът сочи, че в случаите, в които последният осигурителен стаж на лицето преди подаване на заявлението за ПОБ не е в България, а в друга държава от Европейското икономическо пространство, то изчисляването на размера на обезщетението за безработица по чл.54б, ал.1 от КСО следва да се извърши единствено в съответствие с чл.62 от Регламент (ЕО) № 883 / 2004, който указва базата, от която трябва да се извърши това изчисление, а именно трудовото възнаграждение от последната месторабота, като размерът на последното не следва да бъде съобразяван с размера на максималния осигурителен доход за България, за съответната година и ограничаван от последния. По гореизложените съображения съдът приема, че приложеният от НОИ подход, в който за оспорващия М. при изчисляване на ПОБ, като основа е взет предвид не брутното му трудово възнаграждение, а „осигурителен доход“, като за такъв е приет фиксирания размер на последния, върху който са били внесени осигурителните вноски на лицето в Белгия, за подход, който изцяло противоречи, както на нормата на чл.62, пар.1 от Регламент/ЕО/ № 883/2004, така и на нормата на чл. 59б от КСО. В конкретния случай при определянето на ПОБ за М. релевантният период по последна заетост, по трудовото му правоотношение се явява целият период от 05.09.2023 г. до 17.09.2023г., според броя на действително отработените през този период дни от него – 13 работни дни. Релевантната основа, от която следва да се определи среднодневното възнаграждение е размерът на брутното му трудово възнаграждение за целия горепосочен период по фиша за заплата – 1197.57 евро, а не определената от законодателството на Белгия фиксирана основа за нуждите на осигуряването. Среднодневното възнаграждение на оспорващия М. следва да се определи като брутното му трудово възнаграждение за посочения период се раздели на броя на действително отработените от него дни през този период, за които е получил трудово възнаграждение. По отношение на получения размер на среднодневно възнаграждение следва, съгласно чл.59б, ал.1 от КСО да се приложи ставката 60 на сто от тази сума и при получен размер на среднодневно обезщетение, нахвърлящ максималния размер по ЗБДОО, следва на основание чл.59б, ал.1, във връзка с ал.2 от КСО да се приложи границата на този размер по ЗБДОО, за съответната година, който за 2023г. е от 85.71 лв., а за 2024г. от 107.14 лева. Съдът намира, че органът след като направи изчисленията върху изрично предвидената в чл.62, пар.1 от Регламента основа на полученото трудово възнаграждение за периода от 05.09.2023 г. до 17.09.2023г може да редуцира получения размер на ПОБ за М., като приложи последните две изисквания на националната разпоредба на чл.59б от КСО /60% от получената сума и максималният размер на обезщетението, регламентиран с ЗБДОО за съответната година/, тъй като Регламента няма изрично предвидена друга регламентация в тази насока относно начина на изчисляване на размера на обезщетението. В тази насока нормите на чл.59б, ал.1 и ал.2 от КСО по отношение на тези два компонента на механизма на определяне на размера на ПОБ не са в противоречие на Регламента и се явяват приложими като нормативни изисквания на националното законодателство на компетентната държава-членка, по аргумент на чл.11, т.3 “в“ от Регламент № 883/2004г. Въз основа на всичко гореизложено съдът намира Решение №2153-25-243/03.07.2024г. и потвърденото с него Разпореждане № 251-00-1165-7/22.05.2024 г. в оспорената им част по отношение на размера на обезщетението, определено за оспорващия от 29.10 лева дневно, за изцяло постановени при неправилно тълкуване и прилагане на относимите материалноправни разпоредби и като такива следва същите да бъдат отменени. Предвид на това, че естеството на въпроса не позволява решаването му по същество от съда, следва преписката да бъде изпратена на съответния компетентен орган за ново произнасяне по заявлението на Р. И. М., при спазване на чл.62, пар.1 и пар.2 от Регламент/ЕО/ № 883/2004 и съобразно указанията дадени в настоящото решение по тълкуването и прилагането на закона. По въпроса за разноските: По аргумент на чл.118, ал.3 от КСО отговорността за разноски по дела на кодекса следва да се определи по правилата на чл.143 от АПК. При така постановения правен резултат следва на основание чл.143, ал.1 от АПК искането на оспорващата за присъждане на разноски да бъде уважено, но само в частта на направените разноски в съдебното производство от 600 лв., по аргумент на чл.120, ал.2 от КСО. Съдът след като отчете размера на направения и претендиран като разход размер на адвокатско възнаграждение от 600 лева и съобрази същото с минималния размер по чл.8, ал.2, т.2 от Наредба №1/09.07.2004г, която норма не е задължителна за съда, съгласно СЕС от 25 януари 2024 г. по дело C-438/22 г., но може да служи за ориентир, съгласно Определение № 50015/16.02.2024 г. по т.д. № 1908/2022 г. на ВКС, приема, че претендираният размер на адвокатско възнаграждение в случая се явява съответен на предоставената адвокатска защита, при отчитане на по-високата фактическата и правна сложност на делото. Последното обосновава неоснователност на направеното възражение от страна на ответника за прекомерност на адвокатското възнаграждение. При тези данни ответникът следва да бъде осъден да заплати на оспорващия разноски в общ размер от 600 лева, съставляващи платено възнаграждение за един адвокат за настоящото съдебно производство. Воден от горното и на основание чл.118, ал.3 от КСО, чл.172, ал.2, пр.2, чл.173 ал.2, пр.2 от АПК, чл.120, ал.2 от КСО, чл.143, ал.1 от АПК, съдът

Цитирани разпоредби

24