Определение № 50099 от 01.03.2023 г. на ВКС по т. д. № 666/2022 г.

ВКС01.03.2023 г.докладчик Камелия Ефремова

Диспозитив

НЕ ДОПУСКА КАСАЦИОННО ОБЖАЛВАНЕ на решение № 1240 от 25.11.2021 г. по в. гр. д. № 1477/2021 г. на Софийски апелативен съд. Определението не подлежи на обжалване. ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЧЛЕНОВЕ:

Мотиви

Производството е по чл. 288 ГПК. Образувано е по касационна жалба на М. И. П. от [населено място] срещу решение № 1240 от 25.11.2021 г. по в. гр. д. № 1477/2021 г. на Софийски апелативен съд, с което е потвърдено решение № 260037 от 15.03.2021 г. по т. д. № 89/2020 г. на Софийски окръжен съд. С първоинстанционния акт е отхвърлен предявеният от касатора срещу „ДЗИ – Общо Застраховане“ ЕАД, [населено място] иск с правно основание чл. 432, ал. 1 КЗ за сумата 30 000 лв. – обезщетение за неимуществени вреди от пътно-транспортно произшествие от 19.08.2019 г. Касаторът поддържа, че обжалваното решение е неправилно поради нарушение на материалния закон. На първо място, оспорва извода на съда, че определеното му от застрахователя обезщетение за неимуществени вреди от процесното пътно-транспортно произшествие в размер на сумата 18 000 лв. е напълно достатъчно, за да репарира претърпените от него болки и страдания, като счита същия за немотивиран и противоречащ на задължителните указания в ППВС № 4/68 г. На второ място, твърди, че сключеното между застрахователя и адвокат Я. Д. споразумение, с което му е определено застрахователно обезщетение в посочения по-горе размер, не го обвързва, тъй като към датата на сключването му пълномощното на адвоката вече е било оттеглено и той не е разполагал с представителна власт, както и че пълномощното на адвоката не е съобразено с изискванията на чл. 338, ал. 1 КЗ и по-конкретно – в него липсва номер на застрахователната преписка и изрично съгласие обезщетението да бъде получено от упълномощения адвокат. Като обосноваващи допускане на касационното обжалване, с поддържане на основанието по чл. 280, ал. 1, т. 3 ГПК, в изложението по чл. 284, ал. 3, т. 1 ГПК, са поставени въпросите: „ 1. Обвързано ли е лицето, в полза на което е сключено споразумение/спогодба от лице с оттеглена представителна власт и трето лице от така сключеното споразумение/спогодба; 2. В случаите, когато едно лице е оттеглило пълномощията си от упълномощен от него представител, следва ли лицето да уведоми третите лица за това, че лицето, което е било упълномощено от него, е с прекратена представителна власт; 3. При сключване на спогодба между лице, което е с оттеглени пълномощия и трето лице, следва ли упълномощителят (оттеглил пълномощията си от упълномощения) да се съгласи/да потвърди изрично със сключената спогодба, за да е валидна тя; Поражда ли така сключената спогодба действие спрямо упълномощителя, след като той е уведомил третото лице, че лицето, с което е договаряло, е с прекратена представителна власт и че не е съгласно с така сключената спогодба; 4. При липса на някой от реквизитите, визирани в чл. 338, ал. 1 от Кодекса за застраховането, има ли право застрахователят да заплати определеното от него застрахователно обезщетение на лице, различно от ползвателя на застрахователни услуги (пострадало лице); В случай, че някои от реквизитите липсват в представеното пълномощно на договарящия адвокат, счита ли се за валидно спрямо ползвателя на застрахователни услуги плащането на застрахователното обезщетение по сметка на договарящия адвокат“. Освен това, касаторът поддържа бланкетно и основанието по чл. 280, ал. 2, пр.3 ГПК – очевидна неправилност на обжалвания акт. Ответникът – „ДЗИ – Общо Застраховане“ ЕАД, [населено място] – не заявява становище по допускане на касационното обжалване. Върховен касационен съд, Търговска колегия, състав на Второ отделение, като взе предвид данните по делото, приема следното: Касационната жалба е процесуално допустима – подадена е в преклузивния срок по чл. 283 ГПК, от надлежна страна в процеса и срещу акт, подлежащ на касационно обжалване. При постановяване на обжалвания акт въззивният съд е приел за безспорно установено по делото настъпването на пътно-транспортно произшествие от 19.08.2019 г., причинено от застрахован при ответника „ДЗИ – Общо застраховане“ ЕАД водач, при което ищецът М. И. П. е получил твърдените в исковата молба травматични увреждания, както и сключването на споразумение от 10.10.2019 г. между застрахователното дружество и адвокат Я. Д., като пълномощник на ищеца, за заплащане на застрахователно обезщетение в размер на сумата 18 000 лв., която сума е преведена на 18.10.2019 г. по специалната сметка на адвоката по чл. 39, ал. 2 ЗА. За да потвърди първоинстанционното решение, с което претенцията на ищеца за заплащане на застрахователно обезщетение за претърпените от процесното произшествие неимуществени вреди е отхвърлена, решаващият състав е споделил изцяло направените в него изводи, включително чрез препращане към мотивите на първостепенния съд по реда на чл. 272 ГПК. Като неоснователни е преценил заявените във въззивната жалба оплаквания във връзка с правните последици от споразумението от 10.10.2019 г. Въз основа на събраните по делото доказателства за момента, в който ищецът е уведомил застрахователя, че е оттеглил пълномощията си от адвокат Д., въззивният съд е приел, че към датата на сключването на споразумението ищецът е бил надлежно представляван от пълномощника си адвокат Д., поради което последиците от извършените от последния по силата на упълномощаването действия, включително подписването на споразумението и получаването на обезщетението, възникват направо за упълномощения – споразумението е сключено за ищеца от лице с представителна власт, действително е и предвид съдържанието му, съгласно разрешенията на ТР № 1/30.01.2016г. на ОСГТК на ВКС, ищецът няма основание да търси репариране на същите вреди по съдебен ред. Съдебният състав е счел, че извършеното от застрахователя плащане има пряк погасителен ефект за вземането на ищеца, доколкото сумата е постъпила по специална адвокатска сметка на адвоката, сумите по която не са негово имущество. Не е споделено и становището на пострадалия ищец за допуснато нарушение на чл. 338, ал.1 КЗ по съображения, че представеното по делото нотариално заверено пълномощно за адвокат Д. съдържа изричната декларация на ищеца, че е уведомен за възможността да получи застрахователното обезщетение лично. Отделно от това е посочено, че възраженията на ищеца относно погасителния ефект на извършеното от застрахователя плащане нямат отношение към предявения иск, тъй като същият е по чл. 432 КЗ, а не за изпълнение на споразумението от 10.10.2019 г. Настоящият състав намира, че касационното обжалване не следва да бъде допуснато. Поставените то касатора въпроси не отговарят на общото изискване по чл. 280, ал. 1 ГПК да са обуславящи за изхода на конкретното дело, съгласно разясненията в т. 1 от Тълкувателно решение № 1 от 19.02.2010 г. на ОСГТК на ВКС. Този извод произтича от обстоятелството, че въпросите не кореспондират с мотивите на обжалвания акт. Първите три въпроса не отчитат приетото от въззивния съд, че към датата на сключване на процесното споразумение застрахователното дружество все още не е било уведомено от ищеца за оттеглянето на пълномощията на адвокат Д. Именно този факт е предопределил извода на въззивния съд, че споразумението е сключено от лице с представителна власт за ищеца и поради това то е обвързващо за него. Последният въпрос, касаещ приложението на чл. 338, ал. 1 КЗ, също е основан на становището на страната, че в пълномощното на адвоката липсва ревизит от визираните в тази разпоредба, което обаче не е споделено от съда. Точно обратното, в мотивите на акта е прието, че пълномощното има изискуемите от закона съдържание и форма, поради което е породило своето действие. С оглед отсъствието на общата предпоставка, не подлежи на обсъждане заявеното за въпросите конкретно основание по чл. 280 ал. 1, т. 3 ГПК. Друг е въпросът, че същото е и неаргументирано – обстоятелство, което, съгласно указанията в т. 1 от цитираното тълкувателно решение, е напълно достатъчно за недопускане на касационното обжалване. Поради заявяването му бланкетно – чрез посочване на законовата разпоредба, без да са изложени конкретни съображения за обосноваването му, не следва да бъде обсъждано и заявеното от касатора основание по чл. 280, ал. 2, пр. 3 ГПК – очевидна неправилност. С оглед изложеното, настоящият състав намира, че не са налице предпоставките за допускане на касационния контрол. Така мотивиран, Върховен касационен съд, Търговска колегия, Второ отделение, на основание чл. 288 ГПК

Цитирани разпоредби

12