Определение № 297 от 29.04.2015 г. на ВКС по т. д. № 2190/2014 г.

ВКСI търговско отделение29.04.2015 г.докладчик Таня Райковска

Диспозитив

НЕ ДОПУСКА КАСАЦИОННО ОБЖАЛВАНЕ на въззивно решение № 828/29.04.2014 г. по гр. д. № 732/2014 г. по описа на Софийски апелативен съд. ОСЪЖДА ЗК [фирма], [населено място], ЕИК[ЕИК], да заплати на [фирма], [населено място], ЕИК[ЕИК] разноски в размер на 2800/ две хиляди и осемстотин лева/ за настоящата инстанция. Определението е окончателно. ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЧЛЕНОВЕ:

Мотиви

Производството е по чл. 288 ГПК. Образувано е по постъпила касационна жалба от [фирма] от [населено място] против въззивно решение № 828/29.04.2014 г. по гр. д. № 732/2014 г. по описа на Софийски апелативен съд. С последното е отменено изцяло решение от 21.12.2013 г. по гр. д. № 13950 по описа на 2012 г. на Софийски градски съд и вместо него е постановено друго, с което касаторът ЗК „А.” от [населено място] е осъден на основание чл. 208 КЗ да заплати на [фирма], [населено място] сумата от 32 000 лв., представляваща обезщетение по сключена застраховка „Каско”, ведно със законната лихва върху сумата, считано от датата на завеждане на иска до окончателното й изплащане. В касационната жалба се инвокират основания за неправилност и необоснованост на съдебния акт, постановен при нарушение на материалния закон. В изложение по чл. 284, ал. 3, т. 1 ГПК се поддържа тезата, че постановеното решение е в противоречие с влезли в сила съдебни решения относно това дали прилагането на чл. 211, т. 2 КЗ е обусловено от доказване на пряка причинно-следствена връзка между неизпълнение на конкретно задължение на застрахования, обявено за значително за интереса на застрахователя и настъпване на събитието в случаите, в които това неизпълнение на основание чл. 186, ал. 5, т. 1 КЗ е определено и като изключен риск или чл. 211, т. 2 КЗ се отнася само до неизпълнение на други задължения, които не са изрично очертани като изключени рискове. В писмен отговор ответната страна [фирма], [населено място] изразява становище, че касационно обжалване не следва да бъде допуснато, посочена е и практика на ВКС, постановена по реда на чл. 290 ГПК. Върховният касационен съд, Търговска колегия, състав на първо отделение, като взе предвид данните по делото и поддържаните от касатора доводи приема следното: Касационната жалба е подадена в рамките на едномесечния преклузивен срок по чл. 283 ГПК от надлежна страна в процеса срещу подлежащ на касационно обжалване съдебен акт. За да постанови обжалваното решение, с което е уважен предявеният от Д. [фирма] срещу [фирма], [населено място] иск с правно основание чл. 208, ал. 1 КЗ и чл. 86, ал. 1 ЗЗД, решаващият състав е приел, че застрахователят на участвалия в п. т. п. лек автомобил по имуществена застраховка „Каско” дължи обезщетение за настъпилата „тотална щета” на лекия автомобил м. ”Мерцедес” в размер на 32 000 лв., ведно със законната лихва, считано от датата на предявяване на исковата молба 19.10.2012 г. до окончателното й изплащане. По отношение на направения от страна на [фирма] отказ за плащане, поради нарушение от застрахования на задължения по чл. 14.5 и 14.11 от ОУ – да не нарушава техническите изисквания за експлоатация на МПС - изразили се в управление на автомобила с износени гуми, Софийски апелативен съд е приел, обсъждайки двете експертни заключения, че само една от гумите /задна дясна/ е била с износен грайфер, и че установеният механизъм на пътно-транспортното произшествие може да се получи и при запазена задна дясна гума, защото лекият автомобил бил със задно предаване, който не се влияе от периферната скорост на колелата и броя на оборотите. Според решаващия съд, въвелият в исковото производство защитното възражение застраховател по застраховка „Каско” е следвало да докаже при условията на чл. 154, ал. 1 ГПК своята защитна теза за отказ да плати обезщетение, а именно наличието на неизпълнение на задължение на застрахования във връзка с експлоатацията на автомобила, което да е в причинно-следствена връзка с настъпилите вреди, което не било сторено. Настоящият състав на първо търговско отделение намира, че касационно обжалване не следва да бъде допуснато. Съгласно задължителните указания, дадени в т. 3 от Тълкувателно решение № 1/19.02.2010 г. на Общо събрание на Гражданска и Търговска колегии на Върховния касационен съд, за да е налице основната предпоставка за достъп до касационен контрол е необходимо правният въпрос, от значение за изхода на обжалваното въззивно решение да е разрешен в противоречие с друго влязло в сила решение на първоинстанционен съд, въззивен съд и решение на Върховния касационен съд. Поставеният правен въпрос - дали прилагането на чл. 211, т. 2 КЗ е обусловено от доказване на пряка причинно-следствена връзка между неизпълнението на конкретно задължение на застрахования, обявено за значително за интереса на застрахователя и настъпването на събитието в случаите, в които това неизпълнение на основание чл. 186, ал. 5, т. 1 КЗ е определено и като изключен риск или текстът на закона се отнася само до неизпълнение на други задължения, които не са изрично очертани като изключения от покритие, в своето съдържание очертава два правни въпроса. По първата част, свързана с установяване на причинно-следствена връзка между неизпълнение на конкретно задължение на застрахования и настъпване на застрахователното събитие е формирана трайна и непротиворечива съдебна практика на ВКС, която в последствие е обективирана и в решения по чл. 290 ГПК, които са задължителни за решаващите съдилища - Решение № 49/29.07.2013 г. по т. д. № 840/2012 г. на ВКС, ТК, І отделение, в което са анализирани отделните хипотези на чл. 211 КЗ и направено разграничение между т. 2 и т. 3 и с извод за изискване за установяване на причинна връзка между неизпълнението на конкретно задължение и настъпилото застрахователно събитие, посредством доказване на тази връзка, а не чрез презюмиране на клаузи от договора. В този смисъл е и решение № 32/11.08.2014 г. по т. д. № 1262/2013 г. на ВКС, ІІ т. о. Сходни са разрешенията и в решение по т. д. № 81/2011г. на ВКС, ТК, ІІ т.о., където обаче се преценява приложението на чл. 211, т. 1 КЗ във връзка с доказване на умисъл, проявен от застрахования. Конкретните проявни форми на основанията за отказ са предмет на уговаряне в застрахователния договор и в общите условия, в които следва да е установено и дължимото от застрахования поведение - задълженията, чието неизпълнение освобождава застрахователя от отговорност при плащане на обезщетение. Във всеки конкретен случай, с оглед страните по договора, настъпилите събития и разликите в съдържанието на договорите и общите условия на застрахователните дружества, застрахователите не могат да откажат да изпълнят задължението си по чл. 193, ал. 1, във вр. с чл. 208 КЗ, ако поведението на застрахования не е повлияло, т. е. не е оказало неблагоприятен ефект върху проявлението на риска, т. е. върху възможността за ограничаване и предотвратяване на вредите, респ. техния обем. В процесната хипотеза, въззивният съд е изложил своите изводи, основани на експертните заключения за недоказаност на връзката между настъпилото п. т. п. и последвалите от него вреди на автомобила, и амортизираната дясна задна гума на превозното средство. Или отговор на поставения правен въпрос се съдържа в практиката, постановена от ВКС по реда на чл. 290 ГПК, като обжалваният въззивен съдебен акт е съобразен с тази практика. Не е налице основанието по чл. 280, ал. 1, т. 2 ГПК, предвид различните хипотези, които са били обсъждани от съдилищата. По т. д. 41/2010 г. на САС е отказано заплащане на застрахователно обезщетение, независимо от настъпване на застрахователното събитие - противозаконно отнемане на застрахования автомобил, поради наличие на едно от предвидените в Общите условия изключения на покритие - т. 21 от ОУ - забравено в автомобила свидетелство за регистрация /част І и част ІІ, обявено като изключeн риск/, като е посочено, че не следва да се преценява дали неизпълнението е значително за интереса на застрахователя, по смисъла на т. 2 на чл. 211 КЗ. Постановеното решение на въззивния съд, макар и влязло в сила към месец март 2011 година, не може да обоснове касационно обжалване, предвид постановената по реда на чл. 290 ГПК задължителна практика по поставения правен въпрос, обективирана в цитираните по-горе решения на ВКС, постановени след него през 2011-2013г. Другото решение, на което се позовава касаторът - по т. д. № 2157/2010 г. на СГС обсъжда въпросите, свързани с упълномощаването за управление на превозното средство и последвала кражба на автомобила и в него е посочено, че възможността да се прави преценка на интереса на застрахователя е само в случай на неизпълнение на друго, уговорено с договора задължение на застрахования, което не е определено като изключен риск. На ответника по касационната жалба, при въведено в писмения отговор искане за присъждане на разноски, и приложено адвокатско пълномощно, стр. 24 за заплатено адвокатско възнаграждение в размер на 2800 лева на адв. Хр. К., следва да бъдат присъдени разноски за производството. Мотивиран от горното, Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, състав на първо отделение

Цитирани разпоредби

15